Facebook

MILA JE POSTALA SIMBOL UJEDINJENJA HRVATSKE! Za liječenje prikupljeno preko 28 milijuna kuna!

Autor:

Dvogodišnja Mila Rončević, djevojčica koja je u samo nekoliko dana ujedinila Hrvatsku, večeras oko 21 sat saznat će odlazi li u Ameriku na liječenje, a sve zahvaljujući dobrom srcu dobrih ljudi te njihovim donacijama. Mila boluje od akutne mijeloične leukemije, a najbolja bolnica u kojoj se ova opaka bolest najuspješnije liječi jest ona u Philadelphiji, u koju obitelj Rončević putuje sutra.

Na konferenciji za medije Zaklade Nora Šitum, koja je započela danas točno u podne, Milin otac, Marin Rončević, rekao je kako je na njegov žiro račun do sada uplaćeno preko 22 milijuna kuna za Milino liječenje!

“Ovo nismo mogli vjerovati niti u najluđim snovima! Hvala svima. Ovo je napravio čovjek, s velikim č”, istaknuo je Rončević na početku u obraćanju novinarima.

Novac koji se trenutno nalazi na Rončevićevom računu nije konačan iznos – tu su i donacije u eurima te drugim stranim valutama, a kako je rekao, neke poveće donacije još nisu niti proknjižene, tako da će brojka premašiti i ovih velikih 22 milijuna.

Đana Atanasovska: “Zahvaljujem institucijama na brzoj reakciji po pitanju dobivanja rješenja za humanitarnu akciju!”

Na konferenciji se medijima zajedno s roditeljima obratila i Đana Atanasovska, majka preminule Nore Šitum, čija je humanitarna akcija prije nekoliko godina prvi puta podigla Hrvatsku na noge te je ujedinila, baš kao i ovih dana u slučaju malene Mile Rončević.

“Roditelji Mile su nas zamolili da prijavimo i registriramo humanitarnu akciju kako bi sve bilo po zakonu. Ja sam to napravila i zahvaljujem državnim institucijama na zaista brzoj reakciji po pitanju dobivanja rješenja. Za Milinu akciju je otvoren poseban račun, mimo računa Zaklade Nore Šitum, a pola sata prije konferencije iz knjigovodstva su nam javili kako je do sada na račun pristiglo 3.534.400,00 kuna, a uplate stižu i dalje.”, rekla je Đana Atanasovska, voditeljica Zaklade Nora Šitum.

Sav iznos više koji će biti uplaćen u sklopu ove humanitarne akcije, iskoristit će se za liječenje ostale bolesne djece, istaknuli su na konferenciji Marin Rončević i Đana Atanasovska. 

“Mila je postala simbol ujedinjenja Hrvatske“, zaključio je Rončević na kraju te se zahvalio svim ljudima koji su svojim donacijama pripomogli u ovom velikom ‘projektu’ koji je praktički krenuo iz kafića, kako je rekao, a na kraju prerastao u nacionalni projekt.

“Nas sada čeka teška bitka, gdje god da se vodila – u Rijeci, u Švicarskoj, u Americi. Zamolio bih ovaj narod da nas podrži u molitvama u borbi koja je pred nama. Molio bih i one koji nisu vjernici, ateiste – vi šaljite ljubav i pozitivne poruke!”, poručio je emotivni Rončević na kraju te rekao kako se po završetku Milinog liječenja i on i njegova supruga žele nastaviti baviti pomaganjem bolesnoj djeci, jer kako kaže, sve ih je ovo zadužilo da po završetku nastave svoj put u pomaganju.

Unatoč tome što je preko donacija pristiglo dovoljno novca, obitelj Rončević nije odustala od prodaje svojih nekretnina, pa će taj iznos, zajedno sa ušteđevinom, također prebaciti na račun humanitarne akcije, odnosno Zaklade, kako bi se novac mogao iskoristiti za liječenje druge djece.

Roditelji nahvalili KBC Rijeku

Prije nego što je održana konferencija za medije, na N1 Televiziji gostovao je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra u Rijeci, dr. sc. Davor Štimac. 

“Postojala je opcija da se liječenje nastavi u Rijeci, no roditelji su samoinicijativno odlučili kako će liječenje nastaviti u Americi. Na njihov smo zahtjev proslijedili svu medicinsku dokumentaciju u kliniku gdje će Mila nastaviti liječenje”, istaknuo je u razgovoru za N1 Štimac.

Na pitanje novinarke kako komentira pohvale koje su od strane Milinih roditelja stigle na račun dosadašnjeg liječenja u Rijeci, Štimac je odgovorio kako su oni radili  “maksimalno profesionalno, a samo je liječenje teklo po europskim smjernicama i u koordinaciji s relevantnim stručnjacima”.

Zadnji podaci o donacijama mogu se pronaći na stranici Life for Mila

Posljednje ažurirane podatke o ukupno pristiglim donacijama građani mogu pronaći na internetskim stranicama Life For Mila, koja je napravljena kako bi se mogao vidjeti iznos donacija. Prema posljednjim podacima, na donacijskom računu Marina Rončevića nalazi se 22.940.381,93 kuna te 57.645,25 eura.

Preko društvenog financiranja prikupljeno je 41.002,95 američkih dolara, na posebno otvorenom računu Zaklade Nora Šitum nalazi se 3.538.400,72 kuna, dok hipoteka na obiteljsku kuću i likvidna sredstva sakupljena do sada iznose 185.000,00 eura.

Kada se sve sumira, za liječenje Mile Rončević prikupljeno je ukupno 4.319.028,24 američkih dolara, odnosno 28.549.030,63 kuna! Dobri ljudi, vi ste čudo! Ovo je zaista pravo čudo koje je ponovo ujedinilo Hrvatsku!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.