fbpx

Mihajlo Perenčević: Anonimni hrvatsko-američki milijunaš bio je Jarnjakov pomoćnik, a sada posjeduje čak i otok kraj Trogira

Autor: Irena Divković Milanović

Nekad je sa Željkom Tomljenovićem nabavljao oružje, a sada posjeduje milijunski vrijedne nekretnine u Zagrebu, vilu i zemljište u Malom Lošinju te vilu od 4 milijuna $ na Beverly Hillsua sa suprugom Sonjom i restoran Dan Tana u kojem ruča Paris Hilton.

Mihajlo Perenčević jedan je od najbogatijih i ujedno najanonimnijih hrvatskih poduzetnika. Impresivnu bogatstvu njega i njegove najuže obitelji, te popisu luksuznih nekretnina od Trga Bana Jelačića, preko Jadrana do Beverly Hillsa, posvetila sam, prije dvije godine, jedno poglavlje svoje knjige Kondo kondo. U knjizi sam opisala i kako je Mihajlov sin Nikola Perenčević s 25 godina bio u HAC-u glavni financijer projekta Autocesta Zagreb – Splita, potom je neko vrijeme radio i kao menadžer u Quaestus fondu Borislava Škegre. Paralelno s tim gradio je luksuzne vile na najelitnijim lokacijama u Zagrebu, u ulicama Tuškanac i Jurjevskoj. No, bez obzira na transkontinentalno bogatstvo obitelji Perenčević malo je ljudi u Hrvatskoj uopće čulo za njih. Također, rijetki su novinari koji su ikada spominjali Mihajla Perenčevića, a među takvima je Denis Kuljiš. On je u jednom tekstu spomenuo kako je Mihajlo Perenčević skupa sa Željkom Tomljenovićem postao pomoćnik bivšeg ministra policije Ivana Jarnjaka, a da su obojica bili među glavnim ljudima za nabavu oružja. Perenčević je kontekstiran kao jedan od direktora u nekad moćnom predstavništvu Astre u Moskvi te kao osoba iz kruga povjerenja moćnog bivšeg premijera Franje Gregurića. Njegov partner i prijatelj Tomljenović je u Sanaderovo vrijeme bio poznat i kao šogor ministra kulture Bože Biškupića.

Mihajlo kupio otok pokraj Trogira uz Tomljenovićevu pomoć


Kako se o istinskim hrvatskim moćnicima i gospodarima iz sjene u hrvatskim medijima piše rijetko i to u pravilu na kapaljku te ne stavljajući te osobe u širi kontekst, samim tim je razumljivo da Perenčević prije 9 godina kupi i jedan hrvatski otok a da se o tome ne objavi ništa. Također, i nakon što je slučaj završio pred Državnim odvjetništvom, o tajanstvenom i moćnom Perenčeviću u javnost nije iscurio niti najmanji podatak. Naime, kada je 2004. zagrebačka tvrtka Valadria kupila otočić Smokvica Mala kod Trogira u javnost je samo procurilo kako se iza te tvtrke kao osnivač pojavljuje kompanija Trenton & Partners iz američkog D.C. Columbia a da se u ulozi direktora pojavio Željko Tomljenović te stanoviti Dragan Vasiljević. Tako je u veljači 2004. kupnju otoka koju istražuje Državno odvjetništvo opisao nekadašnji novinar Slobodne Dalmacije a sadašnji glasnogovornik Državnog odvjetništva Vuk Đurišić. Naglasak njegova teksta bio je na tome da će u slučajevima u kojima se utvrdi da je prigodom prodaje otoka ili zemljišta uz obalu prodano i pomorsko dobro, Državno odvjetništvo tužbom zatražiti da se ti dijelovi kupoprodajnih ugovora proglase ništavnim. U tekstu je naveo kako je tvrtka Valadria iz Zagreba, koju je zastupao Željko Tomljenović, kupila otok bez obale, a zemljište ukupne površine 24.937 metara četvornih platila je 1.310.000 eura. U tekstu je navedeno da se ne zna tko stoji iza te tvrtke. Odgonetku sam potražila u bazi Narodnih novina. Tako sam doznala da je tvrtku Valadria u travnju 2003. osnovala tvrtka Trenton & Partners iz SAD-a a da je sjedište imala na adresi Pavla Hatza 11 u središtu Zagreba. Kako je i navedeno prvi direktor je bio Vasiljević, rođen 1970. godine. No. da je pravi vlasnik bioMihajlo Perenčević možemo vidjeti iz promjene osnivača i direktora u ožujku 2009. Tada je naime kao jedini vlasnik Valadrie upisan Mihajlo a direktorica je postala njegova snaha Ivana, supruga Mihajlovog sina Nikole Perenčevića.

Off shore tvrtke i partneri iz Londona, Dublina i Slovačke

Zanimljivo je kako je nekadašnji direktor Valadrie Dragan Vasiljević poslovao na adresi Pavla Hatza 11 preko tvrtke Legal Business Consultants. Takvu je istu tvrtku osnovao i 1999. u Londonu a u tamošnjem je registru prijavio opatijsku adresu. Vasiljević je na toj adresi bio prijavljen sve do 2005. kada je prestala njegova uloga u tvrtci Legal Business Consultants Group.Tvrtka je tada preseljena na adresu Berislavićeva 3/1 a sam Vasiljević se pri registraciji Valadria koristio novom zagrebačkom adresom. Legal Business Consultants čiji je nekad direktor bio Vasiljević i dalje ima podružnicu u Hrvatskoj koja se bavi registracijom plovila u off shore oazama. Vasiljević je bio direktor i u londonskoj Business Consulting East Europe Limited gdje se kao odgovorna osoba pojavljuje i Zagrepčan Mario Draškić. Njegovo ime u hrvatskom trgovačkom registru možemo pronaći uz tvrtku SPC Zagreb, Company, Company nekretnine te Adria Centar nekretnine. U ovoj zadnjoj se kao suvlasnici pojavljuju i Željko Tomnljenović, njegov sin Luka ali i Vjekoslav Draškić. Mario i Vjekoslav su bili osnivači i tvrtke u Dublinu E & I International Limited koja je ugašena. Imena oba Draškića možemo pronaći i u slovačkom trgovačkom registru. Tamo su poslovali od 1995. na adresi: Mliečany P.O.BOX 81 Dunajská Streda 929 01. Inače, Mario Draškić posjeduje i dokumenta Republike Srpske te ima adresi i u Banja Luci. S Vasiljevićem i Draškićem povezan je preko londonske tvrtke Legal Business Consultants i Aleksander Londero iz Pazina (rođen 1968) a koji se zadnjih godina bavi ulaganjem u nekretnine u Kaliforniji.
Tomljenović prodaje otok za 14 milijuna a Perenčević kupuje na Lošinju
Prema podacima sa Sudrega zajednička tvrtka Tomljanovića, Draškića te Darka i berislava Lončarevića ima temeljni kapital od blizu 2 milijuna eura a direktor je Luka Tomljenović. Nije poznato što Perenčević planira s otokom kupljenim preko Valadrie, ali je zato poznato kako je njegov partner Željko Tomljenović prošle godine pokušavao sa sinom Lukom prodati otočić Gornja Aba u zadarskom arhipelagu za 14 milijuna kuna.

Perenčević je investirao i u Malom Lošinju. Njegova je obitelj tamo posjedovala malu kuću od 30 m2 s vrtom na samoj obali na adresi Velopin 10 ali je ta nekretnina sada preknjižena s Predraga Perenčevića na Martu i Nikolu Perenčevića. Upužćeni tvrde kako je Mihajlo zapravo stvarni vlasnik posjeda u okruženju nekadašnjeg Željezničkog odmarališta u Uvali Čikat koji je prije dvije godine Grad Mali Lošinja, a koji je prije par godina od Hrvatskih željeznica kupio investitor iz Rusije. Prodajom terena uz nekadašnje Željezničko odmaralište gradska blagajna tada je podebljana je za 10,2 milijuna kuna, koliko je Grad dobio za 8.124 metra četvornih. Tu kvadraturu činilo je deset čestica za koje je cijena metra četvornog iznosila od 1.014 do 1.901 kuna. Cijenu je odredio sudski vještak, a prodaju odobrilo Gradsko vijeće. Kako se tereni nalaze u park šumi, pravo prvokupa ponuđeno je Primorsko-goranskoj županiji i državi, ali su se one odrekle tog prava nakon čega je zemljište na prodaju ponuđeno javnim natječajem.

Stroga poslovna tajna kupnja restorana Dan Tana na Santa Monica bulevaru

Dakle, Mali Lošinj je očito nakon Zagreba i Los Angelesa glavna destinacija u koju Perenčevići investiraju milijune. U Los Angelesu, na Beverly Hillsu posjeduju od ljeta 2002 raskošnu vilu koju su platili 2,66 milijuna dolara a koja sada vrijedi preko 4 milijuna dolara. Ta je vila sada prepisana na zakladu Mihajlove supruge Sanja Perenčević koja je inače kupila otmjeni restorana Dan Tana u Los Angelesu. Taj je restoran u kojem je i Paris Hilton slavi rođendan utemeljio je Dobrivoje Tanasijević, poznatiji po amerikaniziranom imenu Dan Tana, neko vrijeme i predsjednik Crvene zvezde. O tajnovitosti investicija milijunaša Perenčevića svjedoči i podatak iz Jutarnjeg lista. Tamo je naime prije stanovitog vremena osvanuo intervju Pere Zlatara s Dan Tanom u kojem je taj Beograšanin s američkom adresom otvoreno govorio o svojim poslovima i brakovima ali jedino na pitanje o tome koji su zagrepčani kupili njegov restoran na Beverly Hillsu nije želio ništa odgovoriti. Rekao je kako je se na sve oko te kupnje, uključujući i iznos, obvezao šutjeti tak da čak ne može otkriti ni identitet novih vlasnika. Inače, podatak da je Mihajlova supruga Sonja kupila taj restoran osim što se može pronaći u L.A. medijima, dostupan je i u Los Angelesu gruntovnici. Zanimljivo je kako je tamo uposlena kao šefica restorana Nada Paliković, supruga nekadašnjeg zagrebačkog automobilističkog asa Jovice Palikovića i ujedno šogorica Morane Paliković Gruden. Nada je uposlena u Sonjinoj L.A. tvrtci koja se zove Chutter Incorporated, a čije je sjedište na mjestu legendarnog Dan Tana's restorana na adresi 9071 Santa Monica bulevar, Zapadni Hollywood. Tko zna možda jednog dana netko, poput Branka Lustiga, koji je prijatelj sa Sonjom i Mihajlom, snimi i film o uspjehu bivšeg Jarnjakovog pomoćnika koji je dogurao sve do Hollywooda.

Pročitajte prošle nastavke serijala "TRAG NOVCA" Irene Divković

5. dio – Nova zatajena nekretnina Josipa Jagušta

4. dio – Ekskluzivno: Carstvo Mesićeva zeta proteže se od Pantovčaka do Ujedinjenih Arapskih Emirata

3. dio – EKSKLUZIVNO: Bogatstvo milijunaša Brace sa Srebrnjaka proteže se od Zagreba do Havaja

2. dio – Končar, Štrok, Štern, Horvatinčić, Frenkelovi te milijarder Franjo Sremić izbrisani s liste poreznih bjegunaca

1. dio – Lovranska vila i faraonska kupaona najopasnijeg slovenskog dilera s Obamine liste

Autor:Irena Divković Milanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.