source

MIGRANTI IMAJU TAJNI PLAN ZA PRELAZ HRVATSKE GRANICE? Ova taktika bi im mogla i upaliti

Autor: Dnevno.hr

Dnevno.hr

Granična policija Bosne i Hercegovine sinoć kasno navečer zaustavila je veću skupinu migranata koji su u povorci krenuli prema graničnom prijelazu Izačić kako bi prešli u Hrvatsku.

Skupina u kojoj je bilo oko 90 muškaraca, žena i male djece krenula je pješice ranije tijekom dana iz migrantskog centra smještenog u nekadašnjem hotelu “Sedra” kod Cazina.

U pratnji lokalne policije prešli su put do Bihaća i zatim krenuli k Izačiću, a usput im se pridružilo još nekoliko desetaka migranata.

Kordon graničnih policajaca zapriječio im je prolaz na oko 200 metara prije samog prijelaza, a potom su počeli pregovori kako bi se vratili k Cazinu, no većina njih je odlučila ostati ondje i prenoćiti pod vedrim nebom, a tijelima su blokirali i prilaznu cestu.

Podsjetimo, oko 200 migranata krenulo je jučer iz kampa gdje su smješteni u blizini Velike Kladuše i došli su u neposrednu blizinu GP “Maljevac”.

“Blokirali su magistralni put M42, ali se promet odvijao obilaznim putem te GP Maljevac nije bio blokiran”, rekla je  Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Migranti su se, kazala nam je oko 14 sati, u grupama počeli vraćati u svoj kamp. Koja im je bila nakana dolaskom na granični prijelaz, kaže, ne zna.

Kako neslužbeno doznajemo, grupa je oko 12 sati krenula prema GP Maljevac, ali nikada nisu došli na područje Republike Hrvatske niti su imali bilo kakav kontakt s hrvatskom graničnom policijom, cijelo su vrijeme bili pod nadzorom BiH policije. Hrvatske snage su raspoređene duž naše granice, a i njihov helikopter nadgledao je prostor. Imaju, doznajemo, dovoljan broj ljudi i tehnike za ovakve situacije.

“Ovo je bio treći pokušaj migranata koji borave u Velikoj Kladuši da se pješice, putem službenog međunarodnog graničnog prijelaza, domognu teritorija Hrvatske, odnosno Europske unije. Prvi put takvo nešto su pokušali u svibnju ove godine, a nakon toga i u lipnju. Međutim, u sva tri slučaja u njihovom naumu su ih spriječile bosanskohercegovačke policijske agencije, kao i one iz Republike Hrvatske”, piše portal klix.ba.

Zašto onda idu u te pokušaje prelaska ako znaju da ništa od toga? Jer svaki put kad grupa migranata krene prema granici, stvori se velika koncentracija policije koja ih budno prati. Samim time stvaraju diverziju, tj. distrakciju te oslobode putove za ostale. Jedan dio na granicu – da bi drugi dio krenuo tamo gdje mogu proći. Zar je moguće da policija to ne vidi?

U večernjim satima u Bihaću su istodobno održani novi prosvjedi građana zbog eskalacije migrantske krize. Oko tisuću okupljenih na središnjem gradskom trgu tražilo je izmještanje migranata iz gradskog središta i uspostavu centra za njihov smještaj izvan Bihaća.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.