foto: Denis Ceriæ

Meta je Plenković? Nećete vjerovati tko premijeru preko Žalac radi o glavi

Autor: Iva Međugorac

On je na Gabrijelu ozbiljno računao, na taj način prepričavaju HDZ-ovci odnos između premijera Andreja Plenkovića i ministrice Žalac, koja u posljednje vrijeme ne silazi s naslovnica. Problem je međutim prešao dimenzije modnog neukusa pa se sada raspravlja o kompleksnim i nerazumljivim aferama koje su pale na pleća utjecajne HDZ-ovke, koja bezuspješno nastoji objasniti da je afera s Mercedesom koji se ukazao pred njezinom obiteljskom kućom u Vinkovcima zapravo podmetanje.

No, mantri o podmetanju hrvatska se javnost do sada naslušala pa tako gotovo da i ne postoji HDZ-ovac koji se tom mantrom nije poslužio kada bi ga se ulovilo s prstima u pekmezu, upravo stoga nameće se pitanje tko je taj netko tko bi stao na put Gabrijeli Žalac i iz kojeg razloga bi to činio.

Donedavno se u HDZ-ovim redovima pričalo da je Plenković Žalac zamislio kao nositeljicu liste za svibanjske euro izbore, nakon toga ova se mlada ministrica trebala ustoličiti u neku od unosnih europskih funkcija, ali sada kada su se oko nje nanizale afere to je misija koja je teško ostvariva, osim toga kazivalo se da prvi čovjek HDZ-a na nju ozbiljno računa i u unutarstranačkim križaljkama, naime, Žalac je trebala parirati Milijanu Brkiću koji trenutno obnaša funkciju drugog čovjeka vladajuće stranke.

Brkić i Plenković nikada nisu bili u dobrim odnosima, a afera SMS kojoj smo nedavno svjedočili u saborskim se kuloarima, ali i javno za saborskom govornicom pripisivala premijeru koji se kroz tu priču nastojao riješiti svojeg najljućeg rivala. Je li sada Brkić odlučio uzvratiti udarac preko Plenkovićeve miljenice, koja je evidentno načeta i eliminirana iz bilo kakve ozbiljne političke računice, pitanje je koje ostaje na razini misterija.

No, navodno nije Brkić jedini koji bi imao povoda i razloga za osvetu. U djelu HDZ-a pojavila se sumnja da ministrici Žalac prepreke postavlja Mate Radeljić bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji se udružio s Tomislavom Čuljkom, a prava meta ovoga dvojca navodno je upravo Plenković. No, ovu priču valja uzeti s rezervom, jer sve i da Radeljić ima motiva svetiti se Plenkoviću nije jasno koji bi bili Čuljkovi motivi budući da ga je Plenković nedavno dobro zbrinuo.

Čuljak je ujedno svojevrsni politički pokrovitelj ministrice koja dolazi iz Slavonije, od kuda je i on sam gradio svoju političku putanju. Osim toga, valja podsjetiti da je Žalac svojevremeno braneći Plenkovića vrlo žestoko napala vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu pa se u djelu HDZ-a spominje mogućnost da sada Penava uzvraća udarac, ali dakako ni jedna od tih opcija nije potvrđena već je ministrica sama otvorila prostor za nagađanja i spekulacije onoga časa kada je kazala da joj podmeće netko iz HDZ-a, što u djelu vladajuće stranke pa i među ministrima nije najbolje prihvaćeno.

Istovremeno, Žalac je najavila i da kreće u protunapad protiv onih koji joj podmeću afere. ”Točno znam odakle sve to ide, tko je dao broj mobitela mog supruga i davao neistinite informacije. Znam sve i sve mi je jasno, jedan dio odnosi se na medijsko reketarenje, a veliku ulogu u svemu imaju i unutarstranački obračuni koji su vezani uz predstojeće izbore za EU parlament. Međutim, uskoro ću i ja reći neke stvari, neću više šutjeti jer mi je dosta napada na mene i moju obitelj!”, kazala je, ne otkrivajući misli li pritom i na podmetanje s isteklom vozačkom dozvolom.




Bilo kako bilo, ovo nije prvi slučaj u kojem Plenkovićevi ministri govore o podmetanju, najavljujući svojevrsne osvete. S bandom se prije nekoliko tjedana javno obračunavao i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kojemu su pak podmetnute montirane fotografije na kojima netko nalik njemu, u društvu prostitutke konzumira kokain.

Fotografije su objavljene u Nacionalu, ubrzo potom oglasila se vojska ministara, a zatim i sami Tolušić tvrdeći da se sve to događa kako bi ga se kompromitiralo jer uvodi reda u svoj sektor. ”Sve je transparentno i u skladu sa zakonom, ne mogu se načuditi zločestoći u politici koja tjera ljude da podmeću”, govorio je svojedobno i Brkić objašnjavajući pozajmice HDZ-a od PPD-a u iznosu od 4,2 milijuna kuna. podmetanje je kao mantru Brkić koristio i u aferi s diplomom, ali i nedavno kada se počelo progovarati o aferi SMS.

Podmetale su se afere i HDZ-ovoj Josipi Rimac, ali i Kalmeti, Karamarku, pa čak i Sanaderu, podmetanja je trpjela i predsjednica Grabar-Kitarović. Sve u svemu, dojam je da gotovo da i nema visoko rangiranog HDZ-ovca koji nije bio žrtva podmetanja.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.