Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

MESIĆEV ČOVJEK U RUSKOJ PRIJESTOLNICI! Godinama ga je savjetovao: Živio je u stanu od 500 m2

Autor: Iva Međugorac

Otkako je počeo rat u Ukrajini, za hrvatske medije iz Kijeva se javljala hrvatska veleposlanica u toj zemlji Ankica Djamić koja danima neumorno pomaže hrvatskim državljanima i pomno prati situaciju u Ukrajini, koju još uvijek nije napustila već se iz Kijeva zaputila za Lavov.

”Ona je dobro i vjerujemo da će u Lavovu gradu na zapadu Ukrajine biti sigurna”, izjavio je premijer Andrej Plenković najavljujući da Djamić u tom gradu ostaje obavljati svoju dužnost. Djamić je inače karijeru u vanjskoj politici započela kao savjetnica za vanjsku politiku prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, iako se ona osobno nikada nije previše medijski eksponirala, mediji su o njoj pisali tijekom izvještavanja o potrebi za pomlađivanjem hrvatske diplomacije.

Zanimljivo je da je Djamić prije par godina u zagrebačkoj Crkvi Sv. Marka sudjelovala na ceremoniji primanja novih vitezova Svetog groba jeruzalemskog, kada je postala dama koja je ušla u ovaj red. Vitezom ili damom može postati svatko tko živi uzornim kršćanskim životom i prolazi duhovne vježbe te pronalazi donatore za svoje projekte.

I dok se veleposlanica Djanić posljednjih dana u javnosti popularizirala, malo je poznato da je hrvatski veleposlanik u Rusiji Tomislav Car karijerni diplomat i bivši veleposlanik u Slovačkoj te nekadašnji šef kabineta ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Car je bio i pomoćnik savjetnika, a potom i savjetnik za europske integracije i vanjsku politiku bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Inače se o Caru pisalo kada je ostao bez svojeg moskovskog stana od 500 m2 u vrijeme kada je naše veleposlanstvo u Moskvi bilo smješteno na adresi Korobejnikov pereluok 16/10 u zgradi koja se prostirala na tri etaže, a čija ukupna površina iznosi 1500 m2. Hrvatska ambasada u međuvremenu je preseljena u obližnju jednokatnicu na Ostoženki 23 nakon čega je veleposlanik Car ostao bez stana od 500 m2.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.