Mesić: Sanaderovom je vladom vladala paralelna struktura

Autor: hina

Bivši je premijer s jedne strane poštivao institucije, a s druge je strane imao pouzdanike preko kojih je radio ono za što sada u vladi tvrde da nisu znali, veli umirovljenik Stjepan Mesić.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić nije danas želio komentirati uhićenje bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, no smatra da najnovije afere i činjenica da članovi vlade izjavljuju kako za njih nisu znali, pokazuju da je u vladi Ive Sanadera postojala paralelna linija zapovijedanja, koja će se, očekuje, razotkriti u proceduri.

– Sanader je s jedne strane poštivao institucije, a s druge je strane imao pouzdanike preko kojih je radio ono za što sada u vladi tvrde da nisu znali, a ove se afere, poput Ine ili Podravke, uvijek vežu uz taj paralelni sustav – rekao je Mesić studentima na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, kojima je danas održao predavanje o svojih deset predsjedničkih godina.

Nije želio nagađati hoće li istraga oko Polančeca dovesti do pokretanja pitanja Sanaderove odgovornosti.

– Ne znam hoće li dovesti do Sanadera, ali te afere upućuju na paralelnu liniju zapovijedanja, a ako vlada ne zna tko je za nju odgovoran, neka se to utvrdi u proceduri – rekao je Mesić.

Bivši predsjednik studentima je kazao kako mu je prvi mandat obilježila konsolidacija države i izlazak iz međunarodne izolacije, te depolitizacija vojske i politike, a nezadovoljan je što u njegovu drugom mandatu nije pokrenuto gospodarstvo.

Istaknuvši nužnost regionalne suradnje, Mesić je kazao kako je sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem surađivao bolje nego s bivšim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Ocijenio je, međutim, da je Tadićev nedolazak na multilateralne sastanke loš za suradnju u regiji.




– Srbija ne mora priznati Kosovo, ali moramo komunicirati – rekao je bivši hrvatski predsjednik Mesić.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.