Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

MESIĆ OPLEO PO ‘SRPSKOM SVETU’, A ONDA PO TUĐMANU: ‘U Hrvatskoj se javljaju nostalgičari spram politike koju je vodio Tuđman s Miloševićem’

Autor: Daniel Radman

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dao je veliki intervju crnogorskom Gradskom portalu u kojem se osvrnuo na zabranu negiranja genocida u Srebrenici, aktualnu situaciju u regiji, a i projekt “Srpskog sveta” koji neslužbeno provodi Beograd a neodoljivo podsjeća na nekadašnji program “Velike Srbije”.

“Srpski svet je vraćanje na politiku Slobodana Miloševića. Milošević je varao javnost da se bori za Jugoslaviju, što mu je polazilo za rukom budući da je mnogo ljudi bilo sentimentalno prema toj zemlji. Devedesetih sam bio u Beogradu i mogu svjedočiti da Milošević nikada nije rekao da se bori za ‘Veliku Srbiju’. Ipak, Srbima je slao jasne poruke”, napomenuo je, a potom i objasnio što misli pod time.

“‘Živjeli ste u jednoj državi, živjet ćete u jednoj državi’, govorio je često. Pod time je podrazumijevao da se donese miraz u teritorijima. Srpsko je bilo 63 posto BIH. To je srpsko i tako mora ostati’, rekao mi je jednom Borisav Jović. Drugim riječima, oni su htjeli tuđi teritorij kako bi opravdali ujedinjenje Srba, a to jednostavno ne ide. Dakle, vraćanje na ‘srpski svet’ predstavlja zavaravanje domaće i inostrane javnosti.”

Javljaju se nostalgičari spram Tuđmana

Kad je riječ o aktualnoj političkoj sceni u Hrvatskoj, primjećuje kako se pojavljuju “nostalgičari spram Tuđmana”.

“Nažalost, u Hrvatskoj se pojavljuju nostalgičari spram politike koju je vodio Tuđman zajedno s Miloševićem. Teško im je priznati da su dogovori iz 1991. u stvari bili igre bez granica. Zadiralo se u teritorij BIH, koju nitko ništa nije pitao. Vrijeme je da se prekine sa maštarijama o promjeni granica. Granice bi trebalo otvarati, a ne mijenjati ih”, zaključio je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.