Mesić o manjinskom zastupniku u Vladi: ‘Danas se samo se***** i kukavice boje Srba. To je kao da se danas netko boji Venecijanaca!’

Autor: Dnevno

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u Pressingu na N1 objasnio je zašto je ovakva pobjeda HDZ-a Andreja Plenkovića dobra. O manjinskom zastupniku u Vladi rekao je: “Neki su naučili da na Srbe u Hrvatskoj gledaju kao na opasnost. Pa, ne može pet posto Srba biti opasnost”, a bio je i puno oštriji.

Danas se samo seronje i kukavice boje Srba. To je kao da se danas netko boji Venecijanaca“, slikovito je rekao Mesić.

Za premoćnu pobjedu HDZ-a s Andrejem Plenkovićem naveo je nekoliko stvari koje smatra pozitivnima.

“Novi-stari premijer ne mora previše kalkulirati, sad može u vladu birati osobe koje su kompetentne i koje odgovaraju trenutku, ekonomskom i političkom. Dobro je da je ovako završilo, da premijer može preuzeti odogovornost, da ne mora više voditi računa o tome što će misliti njegov koalicijski partner”, kazao je i istaknuo taj potez kao odličnu poruku Europi.

Voditelj je pitao i nije li ovakva pobjeda HDZ-a poruka da većina građana očito nema ništa protiv zastupnika manjina.

“On je procijenio da će na taj način zadovoljiti određene standarde, pokazat će da je borba protiv Srba, kao protiv opasnosti, jedna izmišljena stvar”, rekao je Mesić.

Dodao je da je strankama desnice pitanje zastupnika srpske manjine u Vladi bilo nešto drugo:




“To je bila borba za što veći kolač od budžeta.”

Voditelj je konstatirao da Plenković sada namjerava HDZ pozicionirati kao demokršćansku stranku, te da se pritom poziva na Franju Tuđmana i njegov HDZ. Stjepan Mesić je ustvrdio da je demokršćanstvo Tuđmana zapravo mit.

“Tuđman je rekao da je Hrvatska nastala na civilizacijskoj podlozi kršćanstva, a ne na sadašnjoj podlozi ove ili one stranke”, rekao je, a potom opisao jednu anegdotu još iz doba dok je Mesić bio blizak suradnik Tuđmanu.




“Jure Radić je na jednom sjednici predsjedništva s Tuđmanom nahvalio da je genijalno HDZ izgradio na državotvorstvu Ante Starčevića, na mirotvorstvu Stjepana Radića, na socijalnoj komponenti hrvatske ljevice. A da bi sad trebalo uvesti i četvrtu komponentu, a to je kršćanska demokracija”, započeo je Mesić.

“Tuđman je udario u stol i rekao: ‘Nikada mi to više nemojte spominjati!'”, ispričao je Mesić.

Rekao je da je Tuđmanov argument bilo to da HSS Stjepan Radića, kada je iza Prvog svjetskog rata imao iza sebe 98 posto hrvatskih građana, ni na koji način bije bio nekakva kršćanska stranka u smislu današnjih stranaka. Dapače, da je Stjepan Radić je bio veliki kritičar Crkve.

“Tuđman je to valjda negdje tajno zagovarao demokršćanstvo”, zezao se bivši predsjednik na račun političara koji se danas pozivaju na Tuđmana kao na demokršćanina.

Za ustaški pozdrav ZDS i današnja tumačenja da je riječ o pozdravu jednog manjeg dijela branitelja, točnije HOS-a, Mesić je i to objasnio kao mit.

” Ne, oni nisu pod tim oznakama poginuli. Nema niti jedne bitke koju je vodio HOS. Oni su dobili zadatak da pređu u HV ili da odu kući. Jedan dio je otišao kući, drugi je otišao u HV, a oni su ginuli kao hrvatski vojnici”, rekao je Mesić.

Dodao je i to da je rješenje jednostavno. Rekao je da su se određene udruge svojedobno registrirale uz pozdrav na kraju formulara, te da je danas dovoljno da Ministarstvo uprave provede kontrolu, utvrdi da je riječ o ustaškom pozdravu i zatraži drugačiju registraciju. Posljedica bi bilo to da sva daljnja rasprava pada u vodu.

Mesić je, između ostalog, za poraz SDP-a okrivio loša sučeljavanja Davora Bernardića s Plenkovićem.

“Kad se ide na sučeljavanje, ti ne možeš donijeti papire koje ćeš pokazati publici, jer oni taj papir neće moći pročitati. On ne znači ništa. A i onaj drugi već zna što je u njima. Ti trebaš uvjeriti publiku, a ne onog drugog”, rekao je.

Za Peđu Grbina je rekao da je vrhunski stručnjak, kompetentan, ali da predsjednik stranke mora biti i motivator građana, odnosno da je i to uvjet SDP-u za povratak, osim onoga da postane moderna demokratska socijalistička stranka.

Konačno je ocijenio da predstavnici opozicije nisu pogriješili što nisu otišli na sastanak s Andrejem Plenkovićem.

MESIĆ ZA DNEVNO OTKRIO DETALJE: ‘Kohl i Genscher su bili za očuvanje Jugoslavije, a Milošević je htio 63 posto BiH’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.