Mesić: Ne bojim se Polančecovih prijetnji

Autor: Damir Kramarić

Bilo bi jako dobro da Damir Polančec napokon progovori o svemu što zna, rekao je za dnevno.hr bivši predsjednik Stjepan Mesić.

To vam je isto kao da skretničar vlakova kaže nisam znao da će tu proći vlak, a prima plaću da to zna. Pitam se koji bi sud skretničara oslobodio.


Ingrid Antičević-Marinović

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pojasnio je danas svoju jučerašnju izjavu da je u Vladi Ive Sanadera postojala paralelna linija odlučivanja, koja bi se trebala razotkriti u sudskoj proceduri.

– Ako članovi Vlade stalno govore da o mnogim odlukama službenih organa vlasti nisu ništa znali, to očito znači da je postojao paralelni sustav odlučivanja. Zato mislim da bi bilo jako dobro da Damir Polančec napokon progovori o svemu što zna – rekao je za dnevno.hr bivši predsjednik Mesić, dodavši da Polančecove riječi ‘da će progovoriti’ on ne shvaća kao prijetnju.

– Meni on nema zbog čega prijetiti i ja se njegovih riječi ne bojim. Dapače, volio bih da progovori o svemu – zaključio je Stjepan Mesić.

Njegovu izjavu o paralelnom sustavu vlasti prokomentirala je i saborska zastupnica te bivša ministrica pravosuđa, Ingrid Antičević-Marinović.

HDZ-ovska hobotnica

– Ne vjerujem da su postojali paralelni sustavi vlasti koji su djelovali neovisno jedan od drugoga, te da je korupcija nastajala u
Damir Polančec

tom drugom sustavu. Prije bih rekla da je riječ o krakovima jedne te iste HDZ-ovske hobotnice. Iskustvo je, naime, pokazalo da HDZ-ova vlast djeluje po principu odstranjivanja krakova za koje se dokaže da su umiješani u neku zlouporabu ili korupciju, dok se glava tog istog tijela ne dira. Dakle, režu se grančice, a ne dira se u koruptivno deblo – istaknula je bivša ministrica pravosuđa i članica saborskog Antikorupcijskog vijeća, koja se zalaže za izmjene Kaznenog zakona i uvođenje novih gospodarskih kaznenih djela po kojima najprije odgovaraju upravljačke strukture.

– Sve dok članovi Upravnih odbora i Nadzornih odbora ne budu kazneno odgovarali za sve malverzacije koje se dogode, korupcija se neće iskorjeniti. Dakle, trebalo bi kažnjavati članove nadzornih i upravnih odbora jer su svugdje u svijetu prvi pozvani na odgovornost, a kod nas – od slučaja do slučaja. Zato ljudi s pravom govore da se radi o obračunu s političkim mrtvacima, a ne o istinskoj borbi protiv korupcije. To vam je isto kao da skretničar vlakova kaže nisam znao da će tu proći vlak, a prima plaću i to mu je posao da zna. Pitam se, koji bi sud skretničara oslobodio – ističe Ingrid Antičević-Marinović.

Više:

Mesić: Sanaderovom je vladom vladala paralelna struktura

Slučaj Polančec:

Svjedoci koji su Polančeca koštali slobode

Polančecu određen pritvor od 30 dana

Polančec najavio ‘aktivnu obranu’
Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.