Merčep pušten na slobodu zbog neizdrživih uvjeta u zatvorskoj bolnici

Autor: hina

Merčep je prije četiri godine pretrpio moždani udar, zbog čega otežano govori i hoda, a zbog problema sa zdravljem u nekoliko navrata je u pratnji pravosudne policije odlazio u toplice, gdje je u lipnju prošle godine i dočekao podizanje optužnice, a sada i odluku o puštanju iz pritvora.

Bivšem savjetniku ministra unutarnjih poslova optuženom za ratni zločin Tomislavu Merčepu danas je ukinut pritvor zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja i neprimjerenih uvjeta u zatvorskoj bolnici u kojoj je proveo većinu vremena od kad je u prosincu 2010. uhićen, doznaje se od njegova branjenika Marka Ujevića.

Odluku o puštanju Merčepa na slobodu donijelo je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, nakon što je Vrhovni sud ukinuo njegovo ranije rješenje o produljenju pritvora i uputio vijeće da o uvjetima pritvaranja traži očitovanje Bolnice za osobe lišene slobode. No, kako u toj bolnici nisu zadovoljavajući uvjeti medicinske skrbi potrebne Merčepu sud ga je odlučio pustiti na slobodu kako bi liječničku pomoć mogao dobiti u civilnim zdravstvenim ustanovama.

Merčep je prije četiri godine pretrpio moždani udar, zbog čega otežano govori i hoda, a zbog problema sa zdravljem u nekoliko navrata je u pratnji pravosudne policije odlazio u toplice, gdje je u lipnju prošle godine i dočekao podizanje optužnice, a sada i odluku o puštanju iz pritvora. Naime, od početka ovog tjedna ponovno je na rehabilitaciji u Krapinskim toplicama.

Njegov branitelj Marko Ujević kazao je Hini da su uvjeti u zatvorskoj bolnici neizdrživi te da je posljednjih mjeseci Merčepovo zdravlje zbog toga dodatno narušeno. Dodao je da će Merčep još nekoliko dana ostati u toplicama, a potom kao slobodan čovjek, bez pratnje pravosudnih policajaca, u ponedjeljak, 9. srpnja doći na nastavak suđenja.

Prije početka suđenja u veljači ove godine zbog njegova je zdravstvenog stanja provedeno vještačenje kojim je utvrđeno da je sposoban za postupak uz određene mjere opreza. Liječnici su predložili da mu se nakon svakih sat do sat i pol omogući kratak odmor te da u sudnici cijelo vrijeme bude pod nadzorom liječnika.

Bivši savjetnik ministra unutarnjih poslova optužen je da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991., kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu osobno naređivao nezakonita lišavanja slobode, mučenja i ubojstva civila. Po optužnici, pripadnici njegove postrojbe, u javnosti poznati kao “merčepovci”, na kutinskome, pakračkome i zagrebačkom području nezakonito su uhitili 52 osobe od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Tereti ga se po starom zakonu (Osnovni krivični zakon RH) kojim je za ratni zločin protiv civila bila predviđena zatvorska kazna od pet do 20 godina. Merčep od početka tvrdi da nije kriv.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.