Foto: Goran Mehkek / CROPIX

MEGA ZAMKA ZA PLENKOVIĆA! SMIJE LI REAGIRATI: Bernadić i Kolinda na istoj strani

Autor: Iva Međugorac

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je retoriku šefa svojeg izbornog stožera Ivana Anušića te se obrušila na ministricu obrazovanja Braženku Divjak. Tijekom intervjua za Media servis ustvrdila je kako je reforma obrazovanja svedena na uvođenje tableta u nastavu.

-Ova reforma je totalno razočaranje. Mislim da je kod velikog dijela nastavnika jedan od razloga štrajka upravo činjenica da reforma nije provedena onako kako treba i da se stalno vrtimo u krug- rekla je predsjednica koja je ministrici Divjak zamjerila blagonaklon odnos prema zahtjevima prosvjetara.

-Podržavam pravo svakog ministra da se bori za svoj resor, ali to je državni proračun. To je novac hrvatskih poreznih obveznika i kad tražite svoja prava mislim da to mora biti u duhu solidarnosti i da razmišljate i o pravima drugih- ocijenila je Grabar-Kitarović koja ipak nije precizno odgovorila na pitanje treba li Divjak otići iz Vlade. –Ne znam to je na premijeru da odluči- poručila je dajući naslutiti da u konflikt sa šefom HDz-a Andreom Plenkovićem koji stoji iza njene kampanje ipak nema namjeru ulaziti u sukobe, time je ujedno dala do znanja da su joj u kampanji jednim dijelom ruke ipak vezane te da ne može do kraja prozvati sve one koji su odgovorni za štrajk prosvjetara. No, iz predsjedničinih izjava dade se naslutiti da bi bilo najbolje da Divjak više ne bude ministrica, što je dakako u Plenkovićevoj nadležnosti. Na riječi predsjednice Grabar-Kitarović prilično burno reagirao je šef HNS-a Ivan Vrdoljak koji joj je među ostalim spočitao predsjednici nepoznavanje tematike s kojom se bavi, a osim toga, prošloga tjedna u javnom se prostoru pojavila glasina o krizi u vladajućoj koaliciji, i to baš nakon što se Anušić obrušio na Vrdoljaka, prozivajući ga krivcem za štrajk prosvjetara, i tada se Plenkovićev koalicijski partner obrušio na predsjednicu i njen stožer, kritizirajući njenu kampanju.  Kada je o ministrici Divjak govori, Plenković će o njenom staturu vrlo vjerojatno odlučivati u narednih nekoliko dana, a osim što kritike na račun šefice obrazovnog resora stižu iz stožera Grabar-Kitarović, u SDP-u planiraju u saborsku proceduru poslati zahtjev za opoziv Blaženke Divjak, što znači da će se Plenković ponovno naći u ozbiljnim i kompelksnim problemima, jer stav SDP-a na tragu je onog predsjedničina pa će premijer morati odlučiti hoće li se prikloniti porukama i retorici svoje predsjedničke kandidatkinje, ili će podržati ministricu i na taj se način poštediti nove krize u Vladi.

– Pokazala se nedoraslom situaciji jer se tako dugo najavljivana reforma u ovoj godini svela na štrajk profesora, djecu koja ne idu u školu i na nabavku jeftinih tableta od kojih pola ne radi- izjavio je prije nekoliko dana šef Partije Davor Bernardić komentirajući ministricu Divjak, za koju u najvećoj oporbenoj stranci već spremaju zahtjev za opoziv.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.