Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

MEGA APSURD! S koliko glasova u Sabor ulazi Plenkovićeva zamjenica?

Autor: Iva Međugorac

Izbori su očigledno farsa, jer unatoč tome što su građani prije nekoliko tjedana birali svoje parlamentarne zastupnike dio njih neće sjediti u saborskim klupama.

To pak otvara prostor za 33 saborskih zastupnika koja u dom demokracije ne ulaze izravnom voljom birača.

Ovih smo se dana u tome kontekstu naslušali priča o HKS-ovom Marko Milanoviću Litri koji u sabornicu ulazi kao zamjena za kolegicu Ružu Tomašić koja se natjecaja u desetoj izbornoj jedinici. Premda po broju osvojenih glasova europarlamentarki za vratom puše Robert Pauletić u sabornicu ipak ulazi Litre sa 19 osvojenih glasova. On sam u tome ne vidi problem budući da u Saboru predstavlja svoju stranku, a ne Domovinski pokret s kojim su tijekom kampanje za parlamentarne izbore surađivali.

S nikim zato nije surađivao HDZ, nositelj njihove liste u istoj ovoj desetoj jedinici bio je Vili Beroš, koji je ujedno osvojio najviše preferencijalnih glasova. Pošto se Beroš ne misli zadržavati u saborskoj fotelji već prelazi u onu ministarsku na njegovu poziciju stiže makarski gradonačelnik Jure Brkan koji je osvojio skromnih 586 glasova. Da ne bi bilo zablude valja reći da je ovaj trend primjetan na svim stranama sabornice tako recimo umjesto župana Damira Bajsa koji se natjecao kao kandidat Restart koalicije u Sabor ide Martina Grman Kizivat sa 116 osvojenih glasova. Umjesto Matije Posavca u sabornicu će pak Boška Ban Vlahek koja je osvojila 284 glasa. Svoju zamjenicu u Saboru dobiva i Fred Matić radi se o Martini Vlašić Iljkić koja je osvojila 699 glasova. Anto Bačić Baćo iz HDZ-a u Sabor će sa 726 glasova, dok Andro Krstičević Opara saborsku fotelju ustupa kolegici Danici Baričević.

Kao Plenkovićeva zamjena u sabornicu dolazi Ljubica Lukačić ova je dama na izborima osvojila 152 glasa, sa 263 glasa u sabornicu će i stranački doajen Mario Kapulica. Tu je i Ljubomir Kolarek sa 877 glasova, ali i njegov stranački kolega Stipan Sašin sa 665 glasova. HDZ-ova Ankica Zmaić u sabornicu će sa 971 glasom, a Marija Jelkovac u sabornicu ulazi sa 815 glasova. Josip Borić iz iste stranke u Sabor će sa 675 glasova.

Sve u svemu zanimljiva ekipa i zanimljiv omjer snaga i glasova.

OVAKO STASA HDZ-OVA MLADEŽ! Najrastrošniji zastupnik s manje od 1000 glasova opet je u Saboru




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.