fbpx
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

MEDIJI PIŠU DA LIJEČNIČKA KOMORA ŽELI SMJENU LAUCA: To je Plenković odbio već u srpnju. Što se skriva u pozadini?

Autor: Dnevno

Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je razrješenje Gordana Lauca iz Znanstvenog savjeta Vlade RH, ali i uputila zahtjev za stegovni postupak protiv liječnice Lidije Gajski, priopćili su u petak 24.9.2021.

Povjerenstvo HLK-a za javnozdravstvenu djelatnost podnijelo je Časnom sudu HLK-a zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice Gajski zbog povrede ugleda liječničke profesije i kršenja odredbi Kodeksa medicinske etike i deontologije, a od liječnika Damira Biloglava i Alme Demirović zatražili su očitovanje o njihovim antivakserskim istupima, objasnili su iz Hrvatske liječničke komore.

Kao razlog za pokretanje postupka navodi se da dr. Gajski učestalo u javnosti iznosi neistinite izjave o cijepljenju i negira znanstveno dokazane činjenice što nanosi značajnu štetu interesima javnog zdravlja i borbi protiv pandemije.

“Omalovažavanje pandemije”

“Svako omalovažavanje ozbiljnosti pandemije, banaliziranje same bolesti covida-19, zagovaranje potrebe ukidanja epidemioloških mjera te dovođenje u pitanje potrebe cijepljenja, izravno otežava borbu s pandemijom i kao rezultat može imati veći broj oboljelih, a posljedično i veći broj umrlih građana od koronavirusa”, kažu u HLK-u.

Hrvatska liječnička komora podsjeća cjelokupnu javnost da je cijepljenje svjetlo na kraju dugog pandemijskog tunela i nada povratka u normalan život te poziva još jednom sve hrvatske građane, koji nemaju medicinske kontraindikacije, da se što prije cijepe.

“Proizvodi zbrku i zbunjuje građane”

Komora je također podsjetila da je još u srpnju tražila razrješenje Gordana Lauca iz Znanstvenog savjeta Vlade jer, kako kažu, “nestručno javno tumači problem iz usko medicinskog područja kao molekularni biolog ne poštujući znanstveno dokazane činjenice te proizvodi zbrku nejasnoće i zbunjuje građane”.

Nestručno javno tumačenje problema iz usko medicinskog područja što prof. Lauc sustavno čini, pri tome ne poštujući znanstveno dokazane činjenice, u javnom prostoru proizvodi zbrku, nejasnoće i zbunjuje građane. Njegovi  istupi često su destruktivni po interes javnog zdravstva u Hrvatskoj i štete ostvarenju zajedničkog cilja – savladavanju pandemije. Liječnička komora smatra da iznošenje znanstveno neutemeljenih stavova o cijepljenju kao trenutno najvažnijem oružju u borbi s pandemijom, dvojbene izjave te kontradiktorne preporuke građanima uvelike otežavaju postizanje visoke razine cijepljenosti. Kada tako postupa član Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske, onda to postaje institucionalni problem. Prof. Lauc, koji nije liječnik, u svojim istupima dijeli konkretne zdravstvene savjete građanima kao npr. o poželjnosti zaražavanja, što se može tumačiti kao ulazak u područje nadriliječništva, a na što Komoru višekratno upozoravaju njezini članovi”, stoji u priopćenju HLK.

Za kraj dodaju kako se jasno ograđuju od neznanstvenih stavova pojedinih liječnika u javnosti. Tvrde kako javni istupi tih pojedinaca koji se ne temelje na dokazanim znanstvenim činjenicama su netočni i štetni za interes javnog zdravlja.
Plenković odmahnuo rukom

Lauc ih je putem Facebooka podsjetio kako je to stara vijest.

“Ima li netko ideju zašto je vijest iz srpnja sada na naslovnici baš svih medija. Nije li to ipak pomalo stara vijest za tako koordiniranu pojavu?”, pitao se.

I zaista, premijer Andrej Plenković već je u srpnju glatko odbio zahtjev za smjenom Lauca iz Znanstvenog savjeta te Lauc i poduzetnik i matematičar Nenad Bakić slove za osobe od povjerenja premijera.

“Lauca nećemo izbaciti, nismo mi SDP”, rekao je premijer na presici za medije 28. srpnja 2021.
Također, iz izvora bliskih Stožeru saznajemo da Stožer i Vlada danas najviše vjeruju “timu” Lauc, dok su znanstvenici okupljeni oko Igora Rudana ostavljeni “po strani”.

Podsjećamo, prof. Gordan Lauc u nedjelju gostuje u emisiji Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića te je sukob Komore i Lauca mogući uvod u vruću emisiju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.