Screenshot

Maturanti, evo pomoći uoči mature iz hrvatskoga jezika!

Autor: I. Babić

Novi priručnik "Hrvatski na maturi" dostupan je i na mrežnim stranicama, dakle slobodno ostanite uz knjigu u svojim domovima i poslužite se internetskim jezičnim savjetima stručnjaka.

Niste sigurni što se od jezičnih pravila na državnoj maturi točno od vas traži, koja je od dvojakosti preporučena, što je ispravno, a što pogrešno napisati? Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pobrinuo se da vam situacija bude jasnija. Novi priručnik “Hrvatski na maturi” dostupan je i na mrežnim stranicama, dakle slobodno ostanite uz knjigu u svojim domovima i poslužite se internetskim jezičnim savjetima stručnjaka.
Priručnik koji ondje pronađete usklađen je s Institutovim “Hrvatskim pravopisom” koji je MZOS preporučio za uporabu u školama i s kojim su usklađeni svi udžbenici za nadolazeću školsku godinu. Iz Instituta dodaju da je priručnim napisan kako bi učenicima i profesorima dao jasnu sliku jezičnih znanja koja su potrebna za polaganje državne mature iz hrvatskoga jezika, osobito onoga dijela koji se odnosi na pisanje školskoga eseja. Pregled pravila koja se prate prilikom ocjenjivanja pismenosti zasigurno će pomoći maturantima koje ovih dana očekuje pisanje državne mature upravo iz hrvatskoga jezika.

Institut ističe da je priručnik nastao iz praktične potrebe da se učenicima i profesorima da jasan i jednostavan pregled jezičnih znanja potrebnih za pisanje školskoga eseja na državnoj maturi. Njegov je cilj i da se nastavnicima koji ocjenjuju eseje na državnoj maturi da pregled pravila koja ulaze u okvire osnovne pismenosti kojom učenik mora ovladati do kraja srednjoškolskoga školovanja te tako postigne što ujednačenije ocjenjivanje jezične točnosti eseja.

Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.