Matanićev iskaz o naručiteljima ubojstva Pukanića prihvaćen kao zakonit

Autor: hina

Robert Matanić je u svojoj obrani na početku suđenja rekao da ga je USKOK izigrao, nudeći mu status zaštićenog svjedoka za lažni iskaz pa je on temeljem sumnji, a ne neposrednih saznanja, naveo naručitelje Pukanićeva ubojstva.

Sudsko vijeća na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića odbilo je prijedlog obrane da se iz spisa, kao nezakonit, izdvoji iskaz prvooptuženog Roberta Matanića u kojem je USKOK-ovim istražiteljima otkrio navodne naručitelje Pukanićeva ubojstva.

Matanić je u svojoj obrani na početku suđenja rekao da ga je USKOK izigrao, nudeći mu status zaštićenog svjedoka za lažni iskaz pa je on temeljem sumnji, a ne neposrednih saznanja, kao naručitelje Pukanićeva ubojstva naveo Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdan, njegova kuma Slobodana Đurovića, također optuženog u ovom slučaju, ali i umirovljenog generala Vladimira Zagorca te Stanka Subotića Caneta.

No, po riječima sutkinje Ivane Kršul, iz više je izvora nedvojbeno utvrđeno da je upravo Matanić sam inzistirao na dobivanju statusa zaštićenog svjedoka, a to nije mogao dobiti.

Ivo Pukanić

– Nije utvrđeno da je bilo povrede zakona zbog kojih bi taj iskaz bio izdvojen. Vaši iskazi jesu sadržajno različiti, no njihovu će vjerodostojnost utvrditi sudsko vijeće – kazala je sutkinja.

Dodala je da je sud odbio i prijedloge obrane da se kao svjedoci ispitaju glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, koje je obrana željela ispitati kako bi potkrijepila Matanićeve tvrdnje da mu je nuđen status zaštićenog svjedoka.




Novi dokazi

Nove dokazne prijedloge na sudu je iznio i optuženi Bojan Gudurić, jedini od šestorice optuženih za atentat na Pukanića koji je do izručenja krajem veljače bio nedostupan hrvatskom pravosuđu. On je zatražio da se čim prije ispita krunski svjedok Tomislav Marjanović, na čijem je iskaz djelomično utemeljena USKOK-ova optužnica.

– Zbog Tomislava Marjanovića do sada nisam želio iznijeti obranu jer rasprava je javna i on bi svoje svjedočenje nakon moje obrane mogao izmijeniti – kazao je Gudurić, optužen da je sudjelovao u pripremi ubojstva.




Zatražio je i dodatno vještačenje puške kojom je, prema tvrdnjama iz optužnice, trebao ubiti Pukanića ako zakaže eksploziv postavljen pored njegova automobila.

Suđenje za ubojstvo suvlasnika Nacionala i njegova suradnika Nike Franjića nastavlja se 23. ožujka preslušavanjem i pregledavanjem tajnih USKOK-ovih snimki.

Sredinom travnja pred sudom bi se trebao pojaviti i krunski svjedok Marjanović za čije je ispitivanje sudsko vijeće predvidjelo dva raspravna dana.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.