Pixsell

MASAKR U ĐAKOVU MOGAO SE SPRIJEČITI! Tko je napravio fatalan propust?

Autor: Iva Međugorac

Ministrica Nada Murganić dotrčala je u Đakovo u suzama, nakon što se u tamošnjem Centru za socijalnu skrb desilo krvoproliće. Nešto prije toga, ministrica je plakala i u Zadru kada je pomahnitali otac s balkona pobacao vlastitu djecu. No, ministričine suze po svemu sudeći nisu dovoljne, jer je sustav kolabrirao, a da je tome tako svjedoče i riječi predsjednika Hrvatske komore socijalnih radnika Antuna Ilijaša koji je i prije nekoliko tjedana kritizirao odluke ministarstva kojim ravna Murganić, i to u trenutku kada je šefica socijalnog resora na preporuku Jelene Veljače odlučila otvoriti posebnu liniju za pritužbe na rad socijalnih djelatnika.

Ilijaš je tada pozivao na zaustavljanje nasilja nad socijalnim radnicima od strane javnosti, poručujući Murganić da se jedino ulaganjem u kapacitete i uvjete u kojima rade djelatnici centra za socijalnu skrb može osigurati bolja potpora žrtvama obiteljskog nasilja.

“Molimo našu ministricu da sukladno svojim ovlastima poveća broj radnika, osigura veća sredstva u proračunu za ulaganja u prostorne uvjete u kojima socijalni radnici i svi drugi djelatnici rade, poveća kapacitete za žrtve nasilja, pojača brojnost edukacija za rad s počiniteljima nasilja i zalaže se za bolja zakonska rješenja”, navodi u priopćenju Ilijaš, a djelatnici Centra nakon krvoprolića u Đakovu ne misle stati pa se stoga iz njihovih redova mogu čuti i najave prosvjeda, a dio njih pak ide korak dalje te zahtjeva od Murganić da preuzme odgovornost i podnese ostavku.

No, valja reći kako se sustav socijalne skrbi urušava godinama te je zapravo Murganić samo suučesnik, niti jedan ministar do sada nije poduzeo nikakve konkretne mjere kako bi se to rasulo dovelo u red, a uz to valja podsjetiti da slučaj u Đakovu nije jedini. Naime, i u prosincu 2000.godine socijalni radnik i otac dvoje djece Jakov Kudrić, zaposlenik splitskog Centra za socijalnu skrb ubijen je na svojem radnom mjestu kuhinjskim nožem, a život mu je uzeo Vlado Vilušić, korisnik socijalne pomoći iz Tuzle.

I tada se na noge digla politička svita prekinuta je sjednica Vlade, bivši predsjednik Mesić i premijer Račan Kudrićevoj obitelji uputili su brzojav sućuti, u Split su stigli visoki državni dužnosnici, koji su socijalnim radnicima zajamčili sigurnost na poslu. Naknadno se saznalo da je Vilušić i prije masakra prijetio djelatnicima, policija ga je u više navrata privodila, bio je smješten i na psihijatriji, ali ništa ga nije spriječilo u tome da ostvari svoje prijetnje. Od te tragedije prošla su gotovo dva desetljeća, a mi se očito nismo previše pomaknuli, djelatnici socijalne skrbi na svojim su mjestima ugroženi, a bijes korisnika iskaljuje se upravo na njima. I u Đakovu je život radnici oduzeo muškarac koji je od prije poznat i djelatnicima, ali i policiji, njegove su prijetnje prijavljivane, a prije ubojstva prijetio je radnicima gradske uprave,

”Ovo je rezultat dugogodišnje nebrige sustava i izloženosti socijalnih radnika. Više od 17 godina tražimo da socijalni radnici imaju status službene osobe i da im se osigura fizička zaštita. Prema našem istraživanju 78 posto zaposlenih bilo je izvrgnuto agresiji, odnosno fizičkom nasilju ili ozbiljnim prijetnjama”, izjavila je predsjednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi i u nekoliko riječi sažela istinu staru dva desetljeća.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.