fbpx
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Markotić o novom soju virusa: Ne možemo biti posve sigurni da ga nema u Hrvatskoj!

Autor: Daniela Delale

Sve je više pitanja oko novog soja koronavirusa koji se počao pojavljivati i u nama susjednim državama.

“Moguće je da nekoliko ljudi u Hrvatskoj s novim sojem već cirkulira, ne možemo biti posve sigurni da ga nema u Hrvatskoj. Indirektno se može pratiti da se nigdje nije zasad pojavio veći broj oboljelih pa je to pokazatelj da za sada nema širenja tog virusa ako je i došao u Hrvatsku.

Sigurno je da će u budućnosti biti zabilježene mutacije. Često one škode i virusu nego što ga pojačavaju. Obzirom na brzinu širenja, ali i mjera koje mu postavljamo, virus pokušava pronaći načine da preživi. Pratit će se sve mutacije koje se budu mogle otkriti”, rekla je Alemka Markotić.

Upitana je i o tvrdnjama slovenskih medija da je Slovenija nabavila testove koji otkrivaju novi soj.

“Slovenci su uzeli od Poljaka testove koji gledaju određenu mutaciju. Nije to ništa posebno. Sigurna sam da će svi proizvođači napraviti korekcije u svojim testovima da mogu detektirati nove mutacije. To nije problematično”, rekla je Markotić.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.