fbpx

Mario Mamić uplatio pet milijuna kuna jamčevine!

Autor: Hina

Kada sud primi potvrdu o uplati pet milijuna kuna jamčevine Mario Mamić će, tijekom dana, biti doveden na sud kako bi pred sutkinjom istrage obećao da se na slobodi pridržavati određenih mjera opreza, među kojima je i zabrana kontaktiranja sa svjedocima.

Za izlazak iz istražnog zatvora Mario Mamić  platio je jamčevinu od pet milijuna kuna u gotovini, a ne u nekretnini i novcu kako je bilo odlučeno ranije, doznaje se u četvrtak na zagrebačkom Županijskom sudu.
Glasnogovornik suda Krešimir Devčić potvrdio je Hini da je u četvrtak održano novo ročište na kojem su Mamićevi odvjetnici najavili uplatu jamčevine u gotovini, jer se zakomplicirao upis založnog prava na ranije ponuđenu nekretninu.
Kada sud primi potvrdu o uplati pet milijuna kuna jamčevine Mario Mamić će, tijekom dana, biti doveden na sud kako bi pred sutkinjom istrage obećao da se na slobodi pridržavati određenih mjera opreza, među kojima je i zabrana kontaktiranja sa svjedocima.
Sud je u srijedu prihvatio izmijenjenu ponudu jamčevine i za suosumnjičenog poduzetnika Sandra Stipančića, no u njegovu slučaju založno pravo na nekretninu vrijednu četiri milijuna kuna treba upisati na Općinskom sudu u Bujama pa bi procedura izlaska u njegovu slučaju mogla biti duža nego za Maria Mamića.
Za Zdravka Mamića odluka najranije u petak
Uz njih i navodnog organizatora izvlačenja novca iz Dinama, izvršnog predsjednika tog kluba Zdravka Mamića u Remetincu je i poduzetnik Igor Krota nije ni ponudio jamčevinu. Peti osumnjičenik, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović od početka istrage se brani sa slobode.
Sud je u ponedjeljak prihvatio izmijenjeni prijedlog jamčevine za Zdravka Mamića koji je u drugom pokušaju ponudio jednu nekretninu i nešto više od 6,3 milijuna kuna u gotovini.
Prema novom prijedlogu Mamić će se moći braniti sa slobode uz upis založnog prava na kuću u Samoboru koja je procijenjena na 7,63 milijuna kuna, dok će ostatak do 14 milijuna kuna, koliko mu je ranije određeno za izlazak iz Remetinca, uplatiti u gotovini.
Kako se Uskok nije odrekao prava žalbe na tu odluku, a žalbeni rok je do četvrtka, o njegovu izlasku iz istražnog zatvora ništa se neće znati najranije do petka.
Uskok sumnja da je iz Dinama ukupno izvučeno preko 200 milijuna kuna
Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, kojega se već ranije teretilo za više od sto milijuna kuna izvučenih iz Dinama, rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.
Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, Krota i Stipančić.
Tužiteljstvo je u nastavku istrage posumnjalo da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje aktualnog čelnika HNS-a Damira Vrbanovića, tada glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.
Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.
U prvom dijelu Uskokove istrage, pokrenute početkom srpnja, Mamića se tereti da je nizom nedjela zajedno s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.