fbpx
Screenshot

Marijana Petir postavlja uvjete Srbiji za ulazak u Europsku uniju! Što će reći Plenković?

Autor: ZG/dnevno.hr

Srbija ne može postati "mali Haag", smatra naša eurozastupnica

Povodom najave da će hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i srbijanska ministrica Nela Kuburović razgovarati o potpisivanju bilateralnog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir komentirala je sporni Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije (ZORZ) kojim si je Srbija uzela ulogu “malog Haaga” te je ponovo zatražila ukidanje članaka 2. i 3. tog Zakona.

Kazala je kako je naručila pravnu analizu toga zakona koji je prijetnja za hrvatske branitelje, a u tome ju je podržala većina hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući i Andreja Plenkovića koji je danas premijer te je on detaljno upoznat s cjelokupnom problematikom i drago joj je da se to pitanje konačno našlo na dnevnom redu na sastanku koji je održan sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Analizu je izradila Akademija pravnih znanosti Hrvatske, s međunarodnom recenzijom profesora Stevena W. Beckera.

“Važno je da se ukinu članci 2. i 3. spornog zakona jer je on prijetnja našim hrvatskim braniteljima koji se nalaze na crnoj listi Srbije, a znamo da Hrvatsku nisu branili samo Hrvati, već i državljani 17 drugih država članica EU. Možemo reći kako Srbija ima problem s vladavinom prava i da ovdje nije riječ o bilateralnom sporu kako to Srbija želi prikazati”, kazala je Petir.


Naime, “pravna analiza koju su izradili stručnjaci utvrdila je da je člankom 2. i 3. Zakona Republika Srbija upotrijebila proizvoljnu konstrukciju – u teoriji i praksi poredbenog i međunarodnog kaznenog prava – nepoznatog hibrida načela primjene kaznenog zakonodavstva u prostoru koje po sadržaju i suštini ne odgovara načelu univerzalne jurisdikcije, kao niti jednom drugom poznatom načelu važenja kaznenog zakonodavstva u prostoru”, rekla je Petir.

Dodala je kako je riječ o nečem što ustvari međunarodno pravo ne poznaje. “Tako zamišljena i u tijelima kaznenog pravosuđa Republike Srbije realizirana politički uvjetovana primjena pravne konstrukcije neprihvatljiva je, ne samo za Hrvatsku i države bivše SFRJ i njihove građane, već i za pravnu sigurnost, prava i slobode građana EU i međunarodne zajednice te suvereno poimanje vladavine prava”, napominje Petir.

“Zalažem se za ukidanje članaka 2. i 3. toga Zakona jer je na temelju njega pokrenut niz postupaka protiv državljana RH čime je ugrožen naš državni suverenitet i stvorena je pravna nesigurnost za naše građane, a on se može primijeniti i na državljane 17 drugih država članica odakle su dolazili hrvatski branitelji”, kazala je Petir. Napomenula je kako Srbija često tumači stvari na svoj način, a osim toga u Izvješće o napretku Srbije ušli su amandmani koje je Petir pripremila, a kojima se prvi put adresira to pitanje i traži se “da Srbija riješi navedeno pitanje u duhu dobrosusjedskih odnosa i suradnje”, no Srbija do sada nije pokazala namjeru riješiti to pitanje. Srbija je i kod otvaranja poglavlja 23. dobila 50 mjerila u kojima se u jednom od njih poziva Srbiju “da izbjegava sukob pravosudnih nadležnosti i da osigura da se ratni zločini procesuiraju bez bilo kakve diskriminacije, a sva otvorena pitanja koja se na to odnose moraju biti u potpunosti riješena”, no Srbija je nakon toga pokušala uhititi neke hrvatske branitelje pa i Ramusha Haradinaja, koji je u međuvremenu postao premijer Kosova.

Petir je pravnu analizu dostavila još 2015. godine bivšem predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću, kao i nadležnim ministrima u njegovoj Vladi i tražila da upravo ukidanje članaka 2.i 3. ZORZ-a bude jedan od uvjeta Srbiji za otvaranje pregovora što su Zoran Milanović i Vesna Pusić odbio učiniti. Potom je Petir pravnu analizu dostavila i novom premijeru Tihomiru Oreškoviću 2016. godine, no niti on nažalost nije poduzeo potrebne aktivnosti.

“Kako bi zaštitili hrvatske interese i interese hrvatskih branitelja potrebno je ukinuti članke 2. i 3. ZORZ-a”, rekla je Petir i izrazila nadu da će to pitanje sada konačno biti na dnevnom redu i da će se riješiti.
Autor:ZG/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.