screenshot, hrt

Marija Selak kod Stankovića: ‘Kad mladi smatraju da NDH nije fašistička – to je oblik bunta’

Autor: dnevno.hr

Selak smatra smiješnim da se postigne konsenzus kad su u pitanju svjetonazorska i moralna načela u društvu jer su razlike dobrodošle

Gošća emisije Nedjeljom u 2 bila je filozofkinja i bioetičarka Marija Selak.

Komentirala je aktualne društvene događaje te je pokušala odgovoriti na pitanje je li čovjek čovjeku vuk te koliko nas svjetonazorske razlike udaljavaju od zajedničkog cilja, a on je život u skladnoj zajednici.

U emisiji je kazala kako nije desničarka, a optužbe da je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zaposlena uz pomoć veze s Antom Čovićom je zanijekala i ponovila kako se takvim predodžbama nju pokušava eliminirati iz javnog diskursa.

Selak smatra smiješnim da se postigne konsenzus kad su u pitanju svjetonazorska i moralna načela u društvu jer su razlike dobrodošle, ovdje je spomenuta i obrazovna reforma, bitno je dobiti legitimitet na izborima i provesti vlast.

Komentirala je i odlazak mladih i naglasila kako se u Hrvatskoj glorificira odlazak u inozemstvo i ‘drugdje je trava zelenija’. No vidimo kako mladi u inozemstvu žive u malenim, lošim stanovima u goroj klimi i nesigurnijim državama.

Problem je i znanstveni kadar koji se u Hrvatskoj ne zadržava.

”Nismo dovoljno konkurentni, ne ulažemo dovoljno u znanost”, kazala je Selak, ali dodala kako se u inozemstvu znanost ‘menadžerira’ i sve se svodi na to koliko novaca netko može skupiti.

 Poseban naglasak bio je na činjenici da su hrvatski đaci jedni od najzadovoljnijih, a Hrvati jedni od najnezadovoljnijih na svijetu. Konflikt je to koji je dijelom posljedica sukoba sa stvarnošću jednom kad đak izađe iz klupa što reformu školstva baca u prvi plan.

”Gotovo 3/4 učenika ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, a polovica se slaže da je homoseksualnost vrsta bolesti”. iznio je Stanković na što Selak nije znala odgovoriti, ali smatra da je to oblik mladenačkog bunta.

U reformi školstva, za koju Stanković ističe da je očito potrebna obzirom na iznijete podatke, Selak smatra da nije potrebna rana specijalizacija već što veće šire znanje tzv. gimnazijski pristup, jer ni ‘s 18 godina ne znate što želite biti’.

”Voljela bih biti domoljub”, kazala je na pitanje o nacionalizmu i patriotizmu, ali dodala kako ne želi biti etiketirana kao takva, jer je termin okaljan.

Dotakli su se i teme zabrane pobačaja.

”Ne mislim da imamo ozbiljan problem s tim”, kazala je, spomenuvši kako se neke teme ‘uvoze’ iz SAD-a i uopće ne pripadaju rimokatoličkoj Crkvi (udruga Vigilare) uključujući i kreacionizam.

”Nisam za zabranu pobačaja”,rekla je.

”Ali život počinje začećem”, priznala je te nadodala: ”Ja sam tu u kontradikciji sama sa sobom”, zaključuje.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.