fbpx

Marasović: Zašto ne sudite za zločine na Daksi? Miljenić: Moj djed je bio u partizanima i ja se time ponosim!

Autor: D. G.

Dujomir Marasović (HDZ) je "opleo" po vladajućoj koaliciji kazavši da mu ovo sve sliči na politiku aparthejda gdje manjina nameće mišljenje većini. "Zašto ne sudite za zločine u Daksi?!", poručio je Marasović. Nabrojio je slučajeve komunističkih zločina: od ubojstva franjevaca na Daksi, ubijanja zarobljenih ranjenika iz zagrebačkih bolnica 1945. te zločina na Golom otoku. "Vi ovdje bacate u oči lug hrvatskom narodu. To je nastavak te politike da nitko ne odgovara za zločine!", izazvao je vladajuću većinu Marasović.

Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu 46 zastupnika SDP-a o pokretanju procedure promjene Ustava odnosno onemogućivanje zastarjevanja politički motiviranih ubojstava. Rasprava o zastari posvađala je saborske zastupnike, a nisu izostale ni "partizanske" teme.

Prijedlog je u međuvremenu proširen na ukidanje zastare za sva teška ubojstva. Kako je bilo za očekivati, saborska rasprava započela je burno i ponovno je među saborskim zastupnicima, te predlagateljima iz Vlade, zaiskrilo na ideološkoj osnovi. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić iznio je prijedlog Vlade da se ukine zastara za teška ubojstva, ali i da se takva kaznena djela mogu retroaktivno sudski procesuirati. To je neke zastupnike izazvalo da postave pitanje o kojem prijedlogu oni uopće danas rapravljaju. Sabornici su raspravljali i o referendumu, odnosno o zahtjevu za raspisivanjem referenduma o braku koji je podnijela udruga "U ime obitelji". Ta je udruga Hrvatskom saboru predala 740 000 potpisa sa zahtjevom za referendum.

Nakon početne stanke, započela je burna saborska rasprava, a Željko Reiner (HDZ) se u uvodnom dijelu zapitao želi li se sabotirati izražena želja hrvatskih građana za referendumom. "Kako to da sad odjednom referendum nije uopće važan. (…) Želi li se hrvatskim građanima opet zabraniti da govore i misle različito od onoga što su vladajući odredili? (…) Sjetimo se što je 2012., kada su se također donosile promjene, Milanović govorio. (…)pozivao je na kompromis. (…) Zanimljivo je kako HDZ nije ni pozvan da o tome razgovara kao najveća oporbena stranka, a razgovara se sa svima ostalima", rekao je Reiner. Zatražio je da Sabor bez ikakvog odugovlačenja donese odluku o referendumu.


Odgovorio mu je esdepeovac Igor Dragovan. "Prvo se prigovara da ne postoji dijalog, a onda kada se povede dijalog s ostalim opozicijskim strankama onda ne valja. Vi nemate ekskluzivno pravo…", kazao je Dragovan. Dotakao se Vukovara i tamošnjih događanja. Pozvao je na smirivanje tenzija i strasti, čemu svatko treba dati svoj doprinos. Kazao je da politika stoji iza ljudi iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. "To treba jasno reći", oštar je bio esdepeovac.

Boro Grubišić (HDSSB) zapitao se kakve veze ima odluka o referendumu s izmjenama Ustava. Odmah je dao i odgovor. "Ima utoliko jer bi se ustavne promjene trebale odnositi i na referendum. (…) U Ustavu se ne regulira bitna odredba, a to je odluka o roku provođenju referenduma i to bi trebalo odrediti. Potpisi građana obavezuju nas da provedemo referendum", podržao je Grubišić održavanje referenduma. Usporedio je zahtjeve 740 000 hrvatskih građana sa švicarskim modelom plebiscitarnog odlučivanja.

Grbin: Promjena Ustava je jedini način da kaznimo počinitelje ubojstava iz političkih pobuda

"Nitko nema pravo, ni Sabor ni Vlada, zaobići tu inicijativu", kazao je Grubišić.

Nastavio je da se ovakav odnos prema tom paketu potpisa može nazvati zanemarivanjem referenduma kao oblika demokracije u svakoj državi. "Čini mi se da se pokušava izigrati i ovaj drugi puta skupljeni više i nego dovoljan broj potpisa za ovaj referendum. (…) Mi trebamo ovdje kao narodni zastupnici da se osjećamo tako. (…) Jesmo li se otuđili od naroda?", zapitao se Grubišić.

Potom je prijedlog esdepeovih zastupnika "branio" Peđa Grbin. Ponovio je da zastupnici SDP-a predlažu da zastara ne može zastupiti za kaznena djela teškog ubojstva iz političkih pobuda. "Politički motivirano ubojstvo nije novo kazneno djelo (…) ono već postoji (…) Rezultat je djelovanja grupe osoba koje djeluju izvan državnog aparata, ali su i rezultat djelovanja država", obrazložio je Grbin. Kazao je kako su oni dali ovakav prijedlog jer smatraju da je potrebno poduzeti korake se kazne tpočinitelji takvih kaznenih djela.
"U javnosti se postavilo pitanje je li potrebno mijenjati Ustav (…) .Ovdje se ne radi samo o 80-im, već i 40-im i 50-im godinama. (…) Promjena Ustava koja se predlaže je jedini način da počinitelji ne ostanu nekažnjeni za ubojstva iz političkih pobuda", kazao je Grbin.

Prijedlog Vlade obrazlagao je ministar pravoduđa Orsat Miljenić koji je iznio prijedlog ukidanja zastare za sva kaznena djela teškog ubojstva. Kazao je da su se u Hrvatskoj tijekom vremena mijenjale kazne i zastare, te smo danas u situaciji da možemo imati počinitelja teškog ubojstva koji može priznati, a ne može mu se ništa.
"To je nedopustivo (…) ovo nije promjena koja bi bila neuobičajena. (…) Mišljenja smo da bi trebalo donijeti i poseban stavak da se kazneni progon može poduzeti i kada je zastara već nastupila (…) Mi predlažemo da se ovim stavkom reguliraju izričito ti slučajevi kada je zastara nastupila. (…), kazao je Miljenić. Smatra da je potrebno propisati mogućnost retroaktivnog vođena kaznenog postupka.

Vladimir Šeks (HDZ) mu je odmah uzvratio i pitao jesu li ova dva prijedloga komplementarna, a ministar Miljenić je uzvratio da jesu. "To su dvije usklađene inicijative, nema nikakvog odstupanja", kazao je ministar.
Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) je Miljenića pitao kako zna da je neko ubojstvo politički motivirano? "Kako možete znati prije nego što to sud utvrdi…ima li ceduljica koju je netko ostavio? (…) Ovo jest kontradiktorno ovo što ste govorili Vi i Grbin", kazao je Vukšić.

Ministar Miljenić mu je uzvratio kazavši da će kvalifikaciju utvrđivati sud. "Mi samo kažemo da su to djela za koju ne priznajemo blagodat zastare", pojasnio je ministar.

Ubojstva franjevaca i djedovi partizani

Nakon ovog dijela izlaganjam uslijedio je dio gdje su se sabornici "ljuto" dotakli povijesnih tema i komunističkih zločina. Vraćanje u povijest uznemirilo je duhove u Saboru, pa su se počeli spominjati i neki članovi rodbine.

Dujomir Marasović (HDZ) je "opleo" po vladajućoj koaliciji kazavši da mu ovo sve sliči na politiku aparthejda gdje manjina nameće mišljenje većini. "Zašto ne sudite za zločine u Daksi?!", poručio je Marasović. Nabrojio je slučajeve komunističkih zločina: od ubojstva franjevaca na Daksi, ubijanja zarobljenih ranjenika iz zagrebačkih bolnica 1945. te zločina na Golom otoku. "Vi ovdje bacate u oči lug hrvatskom narodu. To je nastavak te politike da nitko ne odgovara za zločine!", izazvao je vladajuću većinu Marasović.

Ministar Miljenić je odmah uzvratio Marasoviću. "Dignite ruku, pa će se kazniti! Moj djed je bio u partizanima i ja se time ponosim! (…)" kazao je esdepeovac, a odmah se potom zapitao: "Zašto idemo na ideologiju, koje ovdje nema…?".

Klub nezavisnih zastupnika Ivan Grubišić (Klub nezavisnih zastupnika )načelno je podržao predložene promjene Ustava. Iznio je podatke koliko su članova njegove obitelju ubili partizani. "Meni su partizani dok sam bio dijete ubili oca, ubili su mi brata i još pet bližih rođaka. Ja sam žrtva ideoloških postupaka i ubojstava koji su se događali u vrijeme 2. svjetskog rata. Ja im opraštam i kao svećenik i građanin, no ako su živi nemam ništa protiv toga da ih se procesuira", kazao je Grubišić.

"Kazniti one koji ubijali u 2. svjetskom ratu, Goli otok, emigrante, 90-ih…", kazao je Damir Kajin. Založio se za decentralizaciju Hrvatske koja neće ugroziti temelj države i značit će razvoj cijele države. Ponovno je "spočitnuo" nekim saborskim zastupnicima suradnju s bivšim jugoslavenskim agentom Josipom Perkovićem

"Neki s desna stajali su mirno stajali s Perkovićem…neki s desna bili su vladi do 2000. pa su po toj logici morali raditi s Perkovićem…nekima bi se moglo dogoditi da nakon što su nakon splitske Rive morali izručiti generale, tako će morati vraćati dvojezične ploče", kazao je Kajin.

Frano Matušić (HDZ) je kazao kako postoji zavjera šutnje u vezi komunističkih zločinaca i onih koji su ih podupirali. "O Daksi postoje dokumenti…postoji pismo koje je bilo nalog za izvršenje ubojstva, a potpisao ga je Ante Jurjević Baja", dotakao se hadezeov zastupnik nekažnjenih komunističkih zločina.

Miroslav Tuđman (HDZ) je pojasnio Kajinu da je predsjednik Tuđman dva dana nakon Vukovara tražio formiranje međunarodnog suda za zločine počinjene u tom gradu. "Što se tiče ovoga zakona i kažnjavanja djela ubojstva iz političkih pobuda nije problem u tome, nego u onome što se ispušta", kazao je Tuđman. Spomenuo je nezastarjevanje kaznenih djela ratnog profiterstva i privatizacije. "Zakon o pretvorbi je donesen 1988., ako se ne varam", pojasnio je.

Saborska je rasprava u tijeku!

Autor:D. G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.