MANIPULIRAJU LJUDIMA! Kupovna voda prepuna je opasnih tvari, a umjesto da nas zaštite u Hrvatskoj izvore – RASPRODAJU?!

Autor:

Već neko vrijeme u javnosti se opako diskutira o činjenici je li bolje i zdravije koristiti flaširanu vodu ili pak konzumirati vodu iz slavine, koju većina ljudi, barem kod nas, ima u svojim kućama i stanovima. Brojne analize koje institucije provode nad vodom u regiji (Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Srbija) dokazuju kako nam do slavina dolazi dobra voda, dok s druge strane, podosta ‘agresivne’ reklame po medijima od strane velikih korporacija koje nam prodaju vodu, iako je voda jedno od temeljnih ljudskih prava prema UN-ovoj deklaraciji, uvjeravaju nas kako je ipak bolje konzumirati flaširanu vodu.

Struka uvjerava kako je voda iz slavine zdrava i sigurna, ali i ekonomski, socijalno i ekološki prihvatljiva za konzumaciju, piše Al Jazeera, upozoravajući danas na negativan trend prekomjernog kupovanja flaširane vode koji je ništa drugo no danak konzumerizmu, koji je opasno zahvatio i ovaj sektor.

Bogati smo vodom, a kupujemo je u bocama

Dr. sc. Mara Pavelić iz Sektora zaštite voda u Hrvatskim vodama, kazala je za Al Jazeeru kako je “voda iz crpilišta, koja se nakon iznimno strogog kondicioniranja pušta u javni vodoopskrbni sustav, najbolje moguće kvalitete i kao takva ne predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju“.

Prema riječima stručnjaka, slobodno možemo konzumirati vodu iz javnih i privatnih slavina, no Pavelić s druge strane upozorava kako se “nudi voda u boci, kojoj na etiketi piše da se mora čuvati na temperaturi od šest stupnjeva, a ona se često drži i na 50 stupnjeva Celzija, a da rijetko tko o tome vodi računa”.


Pavelić se u razgovoru osvrnula i na negativan trend u hrvatskom ugostiteljstvu, gdje u restoranima u Hrvatskoj kada naručite vodu, a izričito ne naglasite da donesu vodu iz slavine, po zadanome će vam donijeti novu bocu vode i otvoriti je ispred vas te pošteno naplatiti.

Flaširana voda prepuna je mikroplastike

No, izvrstan marketing koji nam puni glave činjenicom kako je voda u boci zdravija, zaboravio je ‘prijaviti’ jednu jako važnu činjenicu: naime, u preko 90 posto flaširane vode znanstvenici su pronašli mikroplastiku, koju u današnje vrijeme smatraju jednim od najvećih neprijatelja prirode, ali i ljudskog zdravlja.

Inače, upravo je mikroplastika jedan od najvećih zagađivača mora, rijeka, odnosno – vode općenito, a o toj se problematici sve više progovara na svjetskoj razini, upozoravajući ljude kako ćemo zbog ovog gotovo pa nevidljivog neprijatelja, jednog dana do kraja zagaditi planetu, ukoliko ne smanjimo upotrebu plastike na svjetskoj razini.

Loše gospodarimo ovim resursom

Iako je Hrvatska jedna od najbogatijih zemalja po pitanju vode u Europi, u Hrvatskoj će se uskoro morati početi sustavno razmatrati korištenje tog strateško važnog resursa.

“Vodni potencijal koji nam stoji na raspolaganju obvezuje nas na racionalno i odgovorno upravljanje. Pitka voda u svakom kućanstvu mora biti naš prioritet. Izrazita prostorna i vremenska neravnomjernost u rasporedu vodnog bogatstva usmjerava nas na nužno ulaganje u daljnji razvoj javnih vodoopskrbnih sustava i povećanje stupnja opskrbljenosti stanovništva vodom, koji je danas 76 posto”, kazala je Pavelić referirajući se na gospodarenje vodom u Hrvatskoj, koje je, najblaže rečeno, katastrofalno.

Hrvatska ne štiti svoje resurse. Hrvatska prodaje svoje resurse

Zastrašujuća je činjenica da je Hrvatska svoje vodeno blago, umjesto da ga iskoristimo, ali i čuvamo za buduće generacije, počela prodavati strancima. Naime, Podavka je prodala Lipički studenac Česima, Sveti Rok je zbog lošeg poslovanja i stečaja otišao u ruke vlasnika iz Saudijske Arabije, Cetinu je preuzela offshore kompanije iz američke države Delaware na rok od 50 godina, dok Jamnica, odnosno Jana, pripada Rusima.

Priča oko Jane i više je nego interesantna. Naime, kada su krenuli problemi, Agrokor je morao založiti Jamnicu, a založeno je i poljoprivredno zemljište koje ta korporacija ima u zakupu, a o čemu je nedavno pisao i tjednik 7dnevno.

Osim što su nas uvjerili kako je flaširana voda puno bolja, u Hrvatskoj su zapravo uspjeli gotovo pa nemoguće: vlasnici su naših voda te nam tu istu vodu koja izvire u Hrvatskoj masno naplaćuju u plastičnoj ambalaži, koja i nije baš toliko bezopasna kako su se svojevremeno kleli.

Umjesto da štitimo svoje resurse kao jedno od najvećih nacionalnih blaga, mi ih sustavno odbacujemo, prodajući ih strancima, koji si uzimaju pravo imati ‘ekskluzivu’ nad nečim što bi svakom ljudskom biću na ovome svijetu trebalo biti dostupno. Voda polako postaje ekskluzivno pravo pojedinaca i bogataša.

Svijetu je odavno postalo jasno kako će se bitke u budućnosti voditi ne zbog nafte, već zbog vode. Hrvatima, očigledno, to nije jasno. Da nam je jasno, čuvali bismo svaku kapljicu vode i ne bismo se dali ‘navući na tanak led’ te vjerovati u bajke kako je ono što dolazi u boci bolje i zdravije od onoga što dolazi direktno iz prirode u naše slavine…

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.