fbpx

‘Mali čovjek’ prije će dočekati Godota nego sudsko rješenje, a Bandić ga dobio u par dana

Autor: Zoran Stupar

Ovrha nad Gradom Zagrebom odgođena je brzom reakcijom Upravnog suda u Zagrebu. 'Bi li sud ovako brzo riješio i reagirao da je u pitanju bio porezni dug nekog građana? Da se rješava spor 'malog' čovjeka, vjerojatno ne bi', kaže ugledni zagrebački odvjetnik.

Ministarstvo financija je 27. rujna na adresu Grada Zagreba poslalo rješenje kojim do 15. listopada traži uplatu 337,6 milijuna kuna duga u državni proračun. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odmah je ‘uzvratio udarac’; Grad je 10. listopada podnio tužbu Upravnom sudu protiv ministarstva. Upravni sud u Zagrebu je 15. listopada, u roku pet dana, riješio kako se odgađa izvršenje rješenja Ministarstva financija do pravomoćnosti odluke u upravnom sporu. Ovako brzo rješavanje izazvalo je zgražanje dijela građana čiji komentari su usmjereni na to kako oni na reakciju suda čekaju mnogo duže.

Jedan ugledni zagrebački odvjetnik naglašava kako treba razlikovati rješenje od presude.

– Prvo treba razjasniti da je riječ o jednom rješenju u sporu, a ne konačnoj presudi. No, ovdje možemo povući analogiju na način da postavimo pitanje: bi li sud ovako brzo riješio i reagirao da je u pitanju bio porezni dug nekog građana? Da se rješava spor ‘malog’ čovjeka, vjerojatno ne bi – rekao je.


Rješenje u konkretnom upravnom sporu donijelo je vijeće sudaca u sastavu Lidija Prica (predsjednica), Vanja Crnković i Hrvoje Miladin (članovi). ‘Prema ocjeni Suda tužitelj je učinio vjerojatnim da bi mu se izvršenjem osporene odluke nanijela šteta koja bi se teško mogla popraviti.’, stoji u dijelu obrazloženja rješenja Upravnog suda.

‘Svakom njegov problem najveći’

– Ovdje je riječ o Gradu Zagrebu i velikom iznosu, ali običnom građaninu puno je i 1000 kuna, tako da je to relativno. Svakom je njegov problem najveći. Djelomično imam razumijevanja za kolege na sudovima, preopterećeni su. Ali ne reagiraju jednako brzo na sve predmete – kaže naš sugovornik.

Ne može se osporiti kako bi, u slučaju da je 15. listopada Ministarstvo financija pokrenulo ovršni postupak, najviše štete pretrpjelo 22 tisuće ljudi koji od Grada Zagreba primaju plaću. No treba shvatiti i nevjericu onih koji godinama gledaju kako sudovi njihove predmete otežu unedogled, dok ‘velike face’, po nekoj inerciji, sa brzinom rješavanja sudskih sporova nemaju nikakvih problema. I takvih pojedinačnih slučajeva, kada bi se stavili na hrpu, u Hrvatskoj bi se pronašlo na tisuće.

Zaista je pohvalno da je rješenje Upravnog suda u Zagrebu stiglo ovako brzo. Nadajmo se da će takva brzina na svim hrvatskim sudovima u budućnosti postati pravilo, a ne izuzetak.
Očitovanje o ovom brzinskom postupku pokušali smo dobiti od Grada Zagreba , ali odgovor nije stigao do zaključenja ovog članka.

Upravni sud u Zagrebu odgovorio je na naš upit vezan uz brzinu rješavanja spora. Prenosimo ga u cijelosti.

Poštovani,
U odgovoru na Vaš upit napominjem da upravni spor između Grada Zagreba i Ministarstva financija RH nije meritorno riješen, jer sud nije odlučio o osnovanosti tužbenog zahtjeva tužitelja za poništenje rješenja Ministarstva financija RH KLASA: UP/I-041-01/12-01/1, URBROJ: 513-05-02/12-01 od 26. rujna 2012.

Upravni sud u Zagrebu je rješenjem od 15. listopada 2012. odlučio o zahtjevu tužitelja za donošenje odluke o odgodnom učinku tužbe sukladno članku 26. Zakona o upravnim sporovima. O prijedlozima stranaka za donošenje odluke o odgodnom učinku tužbe, kao i o prijedlozima za izdavanje privremenih mjera, sud odlučuje hitno, u pravilu odmah nakon zaprimanja tužbe, imajući u vidu da odlučivanje o odgodnom učinku tužbe ne bi više bilo svrhovito nakon što se osporavana odluka izvrši.

U konkretnom slučaju, kako je tužitelj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja u svom samoupravnom djelokrugu obavlja poslove lokalnog i područnoga (regionalnog) značaja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, sud je ocijenio da postoji javni interes građana Grada Zagreba da funkcioniranje Grada i obavljanje funkcija jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ne bude dovedeno u pitanje. Budući da su prema ocjeni suda u ovome predmetu ispunjeni svi uvjeti propisani člankom 26. stavkom 2. Zakona o upravnim sporovima, sud je rješenjem od 15. listopada 2012. odlučio da se o dgađa izvršenje rješenja Ministarstva financija Republike Hrvatske, Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, Sektora za proračunski nadzor i nadzor koncesija, KLASA: UP/I-041-01/12-01/1, URBROJ: 513-05-02/12-01 od 26. rujna 2012. do pravomoćnosti odluke u ovom upravnom sporu.

S poštovanjem,

Lidija Prica, glasnogovornica Upravnog suda u Zagrebu

Linić se u petak vraća iz Japana
U vrijeme kada se ‘zakuhala’ situacija oko Grada Zagreba, ministar financija Slavko Linić je sudjelovao na Godišnjoj skupštini Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Tokiju. Na Daleki istok otišao je u društvu guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića. Skupština se održavala od 11. do 14. listopada, a Linić bi se na radnom mjestu trebao pojaviti u petak, 19. listopada.

Autor:Zoran Stupar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.