fbpx
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

MALENICA O MLADIM USTAŠAMA, STARIM UDABAŠIMA I SRBIMA! Nije mu bilo lako, a još se spominjao i Milanović

Autor: Dnevno.hr

HDZ je preko ministra Ivana Malenice napokon izrazio svoj stav oko pomilovanja udbaša Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Njegova, a indirektno možemo reći i stranačka preporuka je da predsjednik Zoran Milanović odbije pomilovanje.

Malenica je nakon koalicijskog sastanka novinarima ponovio poznatu činjenicu, a to je da je predsjedniku u dosadašnjem mandatu poslano ukupno 285 izvješća koje je prikupilo njegovo ministarstvo.

“Predsjednik Republike imao je svoj stav i u kampanji da neće koristiti tu ovlast koju može koristiti bez obzira na mišljenje ministra pravosuđa. Na njemu je da donese odluku, a on dosad u svom mandatu nije koristio taj institut, a hoće li koristiti, to je na njemu”, rekao je Malenica, dodavši da predsjednik nema rok u kojemu mora odlučiti o pomilovanjima.


Potom je prokomentirao optužnice iz Srbije o hrvatskim pilotima.

“U nekoliko navrata, kad se formiralo međudržavno povjerenstvo, ukazivali smo na nepravilnosti o zakonu o nadležnosti tijela po pitanju ratnih zločina. Riječ je o određenoj kvazi jurisdikciji, a ja sam u vrijeme svog mandata inicirao od ministrice pravosuđa Srbije da sjednemo u to međudržavno povjerenstvo i raspravimo o brojnim otvorenim pitanjima. U narednom razdoblju svakako ću inicirati da se sjedne u to povjerenstvo, da se sva pitanja riješe, a ostajemo pri tome da je ovaj zakon za nas neprihvatljiv”, rekao je.

“Brojni mehanizmi stoje na raspolaganju, a pitanje prihvatljivosti ili neprihvatljivosti koje je Europska unija stavila u svoje dokumente na početku pregovora Srbije, s naše strane je nedopustivo da se koristi takav dokument kvazi jurisdikcije i tražit ćemo da se izmijene te odredbe zakona”, smatra.

A upitali su ga i o maturantima iz Slavonskog Broda koji su bili odjeveni u majice s natpisom ‘Za norijadu spremni’ i držali desnu ruku u zraku.

Ministar je rekao da osuđuje takvo ponašanje te da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagirati priopćenjem.

(FOTO) SKANDALOZNO ILI (SAMO) PROVOKATIVNO? S ručicama u zraku učenici poručili: ‘Za norijadu spremni’! Razrednica na stupu srama
 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.