fbpx

Mala bara puna krokodila – na HRT-u potpuno rasulo!

Autor: S.V.

'Želimo naglasiti da se dosadašnjim napisima i nastavkom ovakvih sadržaja u medijima ugrožava financijska stabilnost HRT-a te egzistencija SVIH DJELATNIKA ove kuće, a pristojba je barometar svih takvih negativnih zbivanja', zaključuju na HRT-u.

Tekst koji je 12.07. osvanuo na intranetu HRT-a, s naslovom “Osvrt na aktualna zbivanja”, u Prisavskoj, sve luđoj kući, podigao je prašinu u oluji koja se već odavno ne stišava. Potpisala ga je Koordinacija sindikata, a sadržaj teksta koji je demantiran prenosimo u cijelosti:

'OSVRT NA AKTUALNA ZBIVANJA

Ne možemo se oteti dojmu da je sve ono čemu smo svjedočili u posljednje vrijeme bio odraz jednog izvora kome su portali i Nadzorni odbor bili sredstva prenošenja jasno konotirane i ciljane „informacije“ javnostima. Ne možemo se oteti ni dojmu da Reakcija na Peticiju podrške Glavnom ravnatelju iz novinarskih krugova, predstavlja alibi priču kojom se pod etiketama „neprihvatljivog“ i „šikanirajućeg“ učinka iste, unaprijed nastoje otkloniti možebitne pravne sankcije za rabote u kojima su neki od njih aktivno, iza kulisa, stajali sve vrijeme.


Svi oni koji su usmjeravali pozornost javnosti na teme od perifernog značaja za HRT, nastoje ostvariti svoje interese i zadržati povlaštene pozicije a slikom HRT-a kao beznadežnog slučaja zadržati radnike u poziciji taoca instaliranih „mislećih snaga“ unutar hrtovskog okruženja i izvan njega. Peticija, zatim istup skupine članova HND-a koji traži Dukinu javnu ispriku, prezentacija Programa Restrukturiranja pred Koordinacijom Sindikata ( uključivo i novinarskog ), prezentacija istog pred Samostalnim sindikatom radnika HRT-a ( na njegovo traženje ) u osnovi predstavljaju spontani odgovor na opsesivno- kompulsivno destruiranje i rastakanje HRT-a.

Takva vrsta odgovora jasno pokazuje da postoji mnogo kreativnih pojedinaca i skupina koje traže dugo očekivane promjene unutar HRT-a ali i snaga koje su spremne uložiti napor da se ono i dogodi u razumno vrijeme i na odgovarajući način. To je istovremeno točka razgraničenja Koordinacije Sindika HRTa od onih ( i svih drugih ) koji svojim štetnim stavovima i postupcima krnje ugled kuće koja ih hrani.

Pozivamo Nadzorni odbor kao tijelo HRT-a da napokon počne obavljati poslove iz svoje nadležnosti sukladno pozitivnim propisima koji ga na to obvezuju, a članove novinarskog sindikata na aktivnu suradnju u kreiranju procesa stvaranja programa i zaštite prava svih radnika HRT-a te digniteta HRT-a kao cjeline. Skrećemo pozornost predstavniku radnika u NO da njegovo glasovanje „po savjesti“ nije mjerilo zaštite interesa radnika, niti pretpostavka za stvarno zastupanje HRT-a kao integriranog sustava u sadašnjem trenutku a ni u razvojnoj perspektivi. Želimo naglasiti da se dosadašnjim napisima i nastavkom ovakvih sadržaja u medijima ugrožava financijska stabilnost HRT-a te egzistencija SVIH DJELATNIKA ove kuće, a pristojba je barometar svih takvih negativnih zbivanja.

Koordinacija Sindikata'

A evo i demantija koji se ubrzo pojavio:

'Obavijest Sindikata novinara HRA i HTV-a
Radi potpunog i istinitog informiranja svojih članova i svih zaposlenih na HRT-u dužni smo izvijestiti da je tekst objavljen na intranetu HRT-a, naslovljen “Osvrt na aktualna zbivanja”, krivotvorina. Naime, sindikati koji čine Koordinaciju na zajedničkoj sjednici održanoj 11. 07. 2013. nisu ni raspravljali ni odlučivali o sadržaju toga teksta, niti su o tome neformalno razgovarali. S obzirom da je tekst napisan naknadno bez ikakvih konzultacija ili naknadnih informacija, nikako ne smije biti potpisan sa “Koordinacija sindikata”, već eventualno imenima pojedinaca ili nekim sindikatima koji su sudjelovali u njegovom sastavljanju. U tim okolnostima ističemo da je uvredljiv i potpuno neprimjeren dio osvrta u kojem se članove novinarskog sindikata poziva “na aktivnu suradnju u kreiranju procesa stvaranja programa i zaštite prava svih radnika HRT-a te digniteta HRT-a kao cjeline”. Naime, više je nego apsurdno da pojedinci ili skupine, koji su samovoljno i tajno napisali krivotvorinu, bilo koga prozivaju ili pozivaju na aktivnu suradnju u stvaranju programa i zaštitu svih radnika i HRT-a kao cjeline.

Izvršni odbor Sindikata novinara HTV-a i HRA'
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.