Stringer/Pixsell

Maja Sever: Od Norčeve djevojke, Šuškove intervencije pa do ikone ljevice

Autor: Iva Međugorac

Biti u koži voditeljice i poznate novinarke javne televizije Maje Sever posljednjih dana sasvim sigurno nije nimalo lako. Najavom HRT-a da se ukida emisija ”Hrvatska uživo”, Sever se našla u središtu pažnje javnosti. Srčano i gorljivo, kao što inače odrađuje svoje novinarske zadatke založila se i za svoju emisiju ne prihvaćajući obrazloženje glavešina da se emisija ukida zbog previše politike. Takvo objašnjenje ne prihvaća po svemu sudeći niti 300-tinjak prosvjednika koji su se protekloga tjedna postrojili pred Saborom, a koliko je snažno odjeknulo ukidanje emisije svjedoče i intenzivne poruke potpore koje su se proširile medijskim prostorom. Uistinu, mogao se steći dojam da je Maja Sever popularnija od emisije koju vodi.

Zanimljiv život ponosne žene

Žena je to uz koju se vežu broje kontroverze i tračevi, a koja je unatoč njima ostala i opstala pa se takvo što teško prašta. Govorilo se tako svojedobno po kuloarima, pa čak i pisalo po forumima kako je Sever bila u ljubavnoj vezi s generalom Mirkom Norcem. Bivša šefica Hloverka Novak-Srzić tvrdila je u jednom od svojih razgovora za ”Večernji list” kako je Sever na javnu televiziju dovedena izravnom intervencijom Gojka Šuška.

Sve to ova je novinarka izdržala ponosno, ne osvrćući se na zle glasine. Štoviše, priča oko nje do te je mjere apsurdna da joj desnica danas zamjera guranje lijeve ideologije u emisije koje su napravljene pod njenom palicom, dok ljevicu tišti njezina veza sa Šuškom.

Oni koji simpatiziraju Sever reći će da se radi o novinarki koja je veliki glas malih ljudi, opisuju je kao strastvenu zaljubljenicu u svoj posao. Njezina kolegica s HRT-a tvrdi kako je Sever i ovoga puta po prstima dobila baš zbog svoje žustrine. Ona je, naime, članica Vijeća HRT-a, a na sjednicama neprestano progovara o nepravilnostima i problemima tog javnog servisa kojemu među ostalim spočitava i neprofesionalizam. Na sjednicama je Maja puna pitanja, ali i kritika koje su joj, sumnja naša sugovornica, došle na naplatu ukidanjem emisije.

Ipak, i samoj Sever dio desnih udruga zamjera neprofesionalno i pristrano vođenje emisije ”Hrvatska uživo”, a svoje zamjerke prate i živim primjerima.

Zamjerke zbog izbora gostiju

Zamjera se ”Hrvatskoj uživo” kada je o političkim temama riječ i izbor gostiju, mahom su oni lijevo-liberalno orijentirani pa se tako nerijetko uz Sever kao sugovornicu moglo vidjeti donedavno neovisnu, a danas aktivnu članicu SDP-a Aleksandru Kolarić, tu je i neizostavni Žarko Puhovski, Anđelko Milardović te Dražen Lalić. Zamjerkama unatoč ovi su ljudi česti gosti i brojnih drugih emisija koje se prikazuju na javnoj televiziji. Činjenica jest da je javnost željna drugih i drugačijih intelektualaca pa je u skladu s time trebalo sačuvati balans te sačuvati kako Sever, tako i Dujmovića, jer nikada Hrvatskoj cenzura ništa dobroga nije donijela.

Autor:Iva Međugorac