Zagreb, 171110. prof. dr. Maja Sersic. Foto: Rajko Sobat / Vjesnik / CROPIX

Maja Seršić hrvatska kandidatkinja za sutkinju Međunarodnog suda u Haagu

Autor: Dnevno

Kandidate za Međunarodni sud u Haagu mogu predložiti samo nacionalne skupine država koje su navedene pri Stalnom arbitražnom sudu te je ove godine hrvatska skupina pokazala interes to i učiniti.

Profesorica Maja Seršić, stručnjakinja u području međunarodnog prava, hrvatska je kandidatkinja za sutkinju Međunarodnog suda u Haagu (ICJ), jedno o pet glavnih tijela UN-a. Intenzivno lobiranje među članicama UN-a traje, a bude li ove jeseni prof. Seršić izabrana, bit će prva osoba iz Hrvatske koja će od hrvatske samostalnosti sjesti među 15 sudaca tog najvišeg svjetskog sudskog tijela utemeljenog 1945.

Prije nje u tom je sudu sjedio samo jedan Hrvat, Milovan Zoričić, i to od 1946. do 1958. godine. Široj javnosti Zoričić je poznatiji kao jedan od utemeljitelja Hrvatskoga akademskog športskog kluba (HAŠK).

”Lobiramo i promoviramo kandidaturu profesorice Seršić. Upoznali smo sve države članice UN-a s kandidaturom i životopisom, napravili brošuru i istaknuli argumente zbog kojih mislimo da bi bila odličan izbor. Radimo u nekoliko krugova lobiranja. Zbog epidemije nisu bili moguće fizički susreti gdje bi se kandidatkinja predstavila na skupovima, ali radimo na tome da se predstavi video vezom”, kažu iz MVEP-a.

Maja Seršić, predstojnica Katedre za međunarodno pravo na pravnom fakultetu u Zagrebu bila je, između ostalog, suzastupnica u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, zastupnica Vlade i voditeljica tima RH pred arbitražom sa Slovenijom, a od 2002. je arbitar za rješavanje sporova o okolišu na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu. Kandidate za Međunarodni sud u Haagu mogu predložiti samo nacionalne skupine država koje su navedene pri Stalnom arbitražnom sudu te je ove godine hrvatska skupina pokazala interes to i učiniti, piše Večernji.

UPOZORENJE: Ovo su krivci zbog kojih će Hrvatska izgubiti spor protiv Srbije na Haaškom sudu! ‘Tim je sastavljen da bi izgubili’




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.