pobjednickiput.com

MA JE LI OVO MOGUĆE?! ‘Pobjednički put’ se hvali većim uredom Stiera. Kovača već zamišljaju u fotelji

Autor: Dnevno

Davir Ivo Stier dao je Intervju za Globus, a isti je odmah prenesen na stranice njegova tima ‘Pobjednički put’.

Zastrašujuće je što u samom uvodu i najavi intervjua iz Globusa govore o tome kako je Stier dao intervju u svom, očito za njih, premalom uredu. Kao da je to uistinu nešto bitno. Veličina ureda. Očito, za neke je. Svatko naime, ima svoje ambicije.

”Ovaj razgovor s Davorom Ivom Stierom vođen je u petak u njegovu uredu zastupnika HDZ-a u Saboru koji se nalazi odmah pokraj ureda Orsata Miljenića, zastupnika SDP-a. Obojica bi ih mogli vrlo brzo napustiti. Miljenić će najvjerojatnije na Pantovčak, a Stier u tko zna koji, ali svakako veći i značajniji. Vraća se u najvišu politiku nakon što je prije nekoliko godina napustio Plenkovićevu Vladu. Stier je favorit u utrci za jedno od četiri potpredsjednička mjesta u HDZ-u. Ako Andrej Plenković pobijedi Miru Kovača, bit će jedan od njegovih najglasnijih oponenata u samom vrhu stranke. A ako pobijedi Miro Kovač, tko zna, birat će funkcije. Nije ga teško zamisliti u fotelji predsjednika Sabora ili prvog potpredsjednika neke nove HDZ-ove Vlade.”, stoji na sstranicama Pobjedničkiput.

U nastavku su ipak odlučili podijeliti i sam intervju. Prenosimo dio intervjua u nastavku. Zanimljiviji je svakako od veselja za većim uredom i udobnom foteljom.

Zašto se na kraju ipak niste kandidirali za predsjednika HDZ-a, kao što ste u početku najavljivali, nego samo za potpredsjednika?

– U izbornoj noći, za vrijeme predsjedničkih izbora, rekao sam da u prvom planu mora biti interes Hrvatske, u drugom interes stranke, a na zadnjem mjestu treba biti ego. Smatram da ova naša opcija za promjene nije smjela biti fragmentirana i zato sam donio takvu odluku. Puno predsjedničkih kandidata koji traže promjene oslabilo bi ovu opciju, a promjena je sada potrebna kako bi HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima.

To znači da ste se vi povukli. Koje su, po vašem mišljenju, prednosti Mire Kovača u odnosu na vas? Po nekim anketama, imali ste višestruko veću potporu od Kovača?

– Svi oni koji nas podupiru poručivali su nam da se dogovorimo i da ne idemo s više kandidata. Miro Kovač ima sposobnost da okupi najširu moguću potporu. Inače, na novinarska pitanja o kandidaturi uvijek sam odgovarao da ću precizno odgovoriti kad za to dođe vrijeme. To sam i učinio. Ako mene članice i članovi HDZ-a izaberu za potpredsjednika, imat ću snažan legitimitet za jačanje demokršćanske dimenzije unutar stranke i za snažniju borbu protiv klijentelizma. To su moja dva prioriteta.

Mislite li da je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dovoljno sazrio za politiku na nacionalnoj razini?

– Da. Kada smo se odlučili za kandidata za predsjednika koji dolazi iz svijeta vanjske politike, mislili smo da bi njegov zamjenik trebao biti netko tko je dobro upoznat s funkcioniranjem teritorijalnih organizacija, koji je gradonačelnik i koji poznaje teren. Ivan Penava jako je dobro prihvaćen ne samo u Vukovaru nego diljem Hrvatske.

Bi li Penava tako visoko kotirao da je gradonačelnik primjerice Kutine, a ne mitskog Vukovara?

– On ima jasna stajališta koja dobro artikulira, a to što je i gradonačelnik Vukovara, daje dodatnu težinu.

Što se, po vašem mišljenju, dogodilo s kandidaturom Tomislava Karamarka? Hoće, neće, hoće…?

– Svatko ima pravo istaknuti kandidaturu. Treba poštovati instituciju bivšeg predsjednika HDZ-a bez obzira na to slagali se s njim ili ne. Bivši su predsjednici dio naše institucionalne povijesti, i to treba respektirati.

Što vi, zapravo, najviše zamjerate Andreju Plenkoviću? Jeste li razgovarali u četiri oka prilikom davanja ostavke ili poslije? Koliko se Plenković promijenio na putu od Bruxellesa do Banskih dvora?

– Sa svima razgovaram i naravno da razgovaram i s Andrejom Plenkovićem. To nije često, ali nikada nismo prekinuli komunikaciju. Isto tako razgovaram i s onima koji su kritični prema njemu. Dijalog je preduvjet i apsolutno je potreban. S Plenkovićem sam uvijek imao i danas imam dobre odnose na ljudskoj razini, ali imali smo različite političke procjene. Ne koncipiram politiku kao suprotstavljanje na ljudskoj razini. Ja sam bio protiv koalicije s HNS-om. To za njega nije bilo nikakvo iznenađenje jer smo o tome razgovarali i prije formiranja Vlade. Različito smo procjenjivali i to tko nam je suparnik, a tko saveznik. Ovo vodstvo već gotovo tri godine vodi politiku u kojoj je ljude, određene građanske inicijative, koje se nalaze na prostoru državotvorne, demokršćanske, konzervativne, neki će reći i suverenističke politike, označavalo kao glavne suparnike. To je krivo. Naš glavni suparnik je SDP i lijevo-liberalne stranke. Kada odredite tko su vam saveznici, a tko suparnici, tada određujete i svoj politički identitet. Plenković i ja smo o tome imali različite procjene.

Svi se pozivate na Tuđmana i želite vratiti stranku na njegove staze. I vi se pozivate na Tuđmana. “Vratiti dite materi”, kaže Milijan Brkić. Ali, zar se može uspoređivati HDZ otprije 20-30 godina s današnjim HDZ-om, ondašnji problemi s ovima sada? Mislite li da bi Tuđman išao u koalicije s nekim partnerima Tomislava Karamarka ili s nekim današnjim suverenistima i onima koji ih podržavaju?

– Svako vrijeme traži odgovore, da baš citiram predsjednika Tuđmana, “u tim i takvim okolnostima”. Ali važne komponente iz Tuđmanove doktrine mogu se primijeniti i danas. Tuđman je prema određenim ljudima i skupinama, koje su i tada bile marginalizirane i tretirane kao ekstremisti, imao drugačiji odnos od tadašnjeg “mainstreama”. Uključivao ih je u politički sustav, kao što je to učinio s tzv. neprijateljskom emigracijom. Imao je uistinu uključivu platformu i poslao jasne poruke već na prvom Općem saboru u Lisinskom, pa je zbog toga optužen da stvara “stranku opasnih namjera”. Međutim, on je okupljao i uključivao ljude, ali istodobno i oblikovao politiku koja nije bila ekstremna, nego nacionalna i demokratska, za nezavisnu državu koja će biti dio političkog Zapada. To je smjer koji možemo slijediti mi 2020. godine.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.