Lugarić na sjednici IPU-a u Bangkoku

Autor: hina

Hrvatski sabor donio je rezoluciju kojom se predlažu 34 različite mjere koje se trebaju poduzeti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou kako bi se osiguralo potpuno i smisleno sudjelovanje mladih u demokratskim procesima.

Predsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji (IPU) Marija Lugarić predstavila je izvješće i prijedlog rezolucije o sudjelovanju mladih u demokratskim procesima na sjednici Odbora za demokraciju i ljudska prava IPU-a u Bangkoku, priopćio je u ponedjeljak Hrvatski sabor.

Na dvodnevnoj sjednici Odbora, koja se odvija u sklopu 122. Skupštine IPU-a, sudjelovalo je sedamdeset govornika koji su svojim izlaganjima poduprli prijedloge iz nacrta rezolucije.


Učinkovita raspava

Prema priopćenju, Lugarić je naglasila zadovoljstvo činjenicom da je rasprava o političkim pravima mladih vrlo visoko u nacionalnim i međunarodnim institucijama te zahvalila što su prihvatili prijedlog Hrvatskoga sabora.

Rezolucijom se predlaže 34 različite mjere koje se trebaju poduzeti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou kako bi se osiguralo potpuno i smisleno sudjelovanje mladih u demokratskim procesima.

Predlaže se uvođenje kvota za mlade, izjednačavanje dobi aktivnog i pasivnog biračkog prava, potiču se političke stranke na uključivanje mladih, te se traži stalna edukacija o ljudskim pravima i demokratskom građanstvu, navodi se u priopćenju.

Konačni prijedlog rezolucije

Zajedno s parlamentarcima iz Urugvaja, Paname, Nizozemske, Kanade, Švicarske, Južnoafričke Republike, Australije, Malija, Palestinske samouprave, Rusije i Irana, zastupnica Marija Lugarić će tijekom sutrašnjeg dana sudjelovati u radu Odbora za izradu konačnog prijedloga rezolucije.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora na 122. Skupštini Interparlamentarne unije koja se održava u Bangkoku od 27. ožujka do 1. travnja 2010 predvodi potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica koji će tijekom ponedjeljka govoriti na plenarnoj sjednici i predsjedavati popodnevnom zasjedanju Skupštine, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.