LOVRINOVIĆ PRIJETI ODGOVORNIMA: ‘Pravo na čisti okoliš je jače od prava Strabaga na investiciju’ | Dnevno.hr
Patrik Macek/PIXSELL

LOVRINOVIĆ PRIJETI ODGOVORNIMA: ‘Pravo na čisti okoliš je jače od prava Strabaga na investiciju’

Autor: Hina

Jozo Ezgeta iz stranke Promijenimo Hrvatsku kazao je da je baza u Donjoj Lomnici u neposrednoj blizini kuća i vodoopskrbnog područja kojom se opskrbljuju Turopolje, Velika Gorica i dio Zagreba

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) u srijedu je s predstavnicima inicijative “Stop asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici” u Saboru zatražio zaustavljanje gradnje i puštanja asfaltne baze zbog velikog negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje i okoliš uslijed ogromne emisije štetnih tvari, poglavito kancerogenih.

Na konferenciji za novinare zatražili su da se u što kraćem roku pronađe druga, adekvatna lokacija za asfaltnu bazu te kazali da je u tijeku dogovor s ministrom državne imovine Goranom Marićem oko zemljišta za izmještanje asfaltne baze.

Riječ je, kako su upozorili, o asfaltnoj bazi koju gradi tvrtka Strabag s kapacitetom pripreme i prerade asfaltne mase od 160 tona na sat, i to na “deset metara od kuća”.

Vijećnik u Mjesnom odboru Mijo Jakunić izvijestio je da se polovica mještana peticijom izjasnila protiv izgradnje asfaltne baze, međutim studija utjecaja na okoliš je dovršena. Ustvrdio je i da se “debelo pogodovalo jednoj stranoj kompaniji, a tajilo od mještana, od kojih 95 posto nije znalo za bazu”, ocijenivši to “suludim jer je riječ o ekološkoj bombi”.

Uz ocjenu kako je riječ “tragičnom, nedopustivom i skandaloznom projektu”, ustvrdili su i da je riječ o flagrantnom kršenju Ustava, koji jamči pravo na zdravlje i pravo na čisti okoliš koji su jači od prava Strabaga na investiciju. Lomničani su kazali da su pred Gradskim vijećem Velike Gorice, koje je zaključilo da je riječ o neprihvatljivom mjestu za asfaltnu bazu, uspjeli izboriti Povjerenstvo za izmještanje asfaltne baze, ali i da su zatražili od inspekcije da izađe na teren i ispita slučaj.

Naglasili su i da Strabag tvrdi kako se asfaltna baza gradi po najvišim europskim standardima, no, da “s obzirom na to da je sve odrađeno u tišini, imaju pravo sumnjati u to”.

Jozo Ezgeta iz stranke Promijenimo Hrvatsku kazao je da je baza u Donjoj Lomnici u neposrednoj blizini kuća i vodoopskrbnog područja kojom se opskrbljuju Turopolje, Velika Gorica i dio Zagreba, te neshvatljivim drži da lokalna uprava nije razmišljala o tome i dovela u opasnost zdravlje ljudi.

Lovrinović je najavio da će pokrenuti pitanje odgovornosti svih onih koji su sudjelovali u donošenju odluke o izgradnji koja bi uništila zdravlje ljudi i okoliš, a kako se njome krši i Ustav RH i europski propisi, “nema šanse da bi takva odluka prošla na Sudu u Strasbourgu”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.