Lošo: Terorizam u Rusiji nije samo djelo Čečena

Autor: Damir Kramarić

Moguće je da se Rusija sada prestane protiviti američkom pritisku na Iran, smatra strateg Davor Domazet Lošo.

Analizirajući okolnosti u kojima su izvedene dvije ovotjedne terorističke akcije u Rusiji, kao i njihove ciljeve, poznati vojni analitičar Davor Domazet Lošo došao je do zaključka da to nisu bili obični napadi za koje bi mogli biti odgovorni samo čečenski osvetnici, već da iza dvaju eksplozija stoje malo jače i malo bolje organizirane snage, odnosno oni kojima je u interesu da i Rusija počne strahovati od međunarodnog terorizma.

Gađali dvije ključne točke

– Ako pogledamo mjesta gdje su se ti napadi dogodili, doći ćemo do zaključka da su gađane dvije ključne točke, a ne slučajno odabrane lokacije. Napadnut je metro ruske metropole, kao i grad Kizljar na Kavkazu, kojim prolaze dva magistralna naftovoda prema zapadu. S geopolitičkog stajališta to su dvije najvažnije gravitacijske točke u Rusiji, a njihov odabir ne može biti slučajan, već je to najvjerojatnije svojevrsna poruka premijeru Putinu i predsjedniku Medvedevu. Zato ne vjerujem da su to organizirali samo Čečeni. No, ako se na kraju otkrije da to doista jesu bili čečenski teroristi, mislim da će to značiti da ih je netko dobro iskoristio za svoje ciljeve – ističe Domazet.

Pojašnjava potom da su se terorističke akcije dogodile u vrijeme kada međunarodnu politiku obilježava prije svega jak pritisak SAD-a na Iran, kao i odupiranje Rusije i Kine jačanju tog pritiska, odnosno uvođenju većih sankcija prema toj bliskoistočnoj zemlji. Domazet stoga misli da iza organizacije dvaju terorističkih akcija u Rusiji stoje upravo one snage kojima je u interesu da Putin i Medvedev shvate da je terorizam opasan ne samo za SAD, već i za Rusiju.

Poruka Putinu i Medvedevu

– Ako takva poruka stigne do ruskog premijera i predsjednika, moguće je da oni odustanu od odupiranja američkom pritisku na Iran, uvođenju većih sankcija, pa čak i napadu na Iran. Ako bi se to dogodilo, protiv svoje politike pritiska na Iran Amerika bi imala samo Kinu, koja bi se sama teško mogla oduprijeti eventualnom američko-ruskom konsenzusu oko pritiska na tu zemlju koja razvije nuklearnu energiju – zaključuje hrvatski vojni analitičar.

Podsjetimo da su samo dva dana nakon terorističkog napada u Moskvi, danas u gradi Kizljaru u republici Dagestan eksplodirale dvije bombe, pri čemu je poginulo najmanje 12 osoba.





Više o težnji za sukobom pročitajte u članku: ‘Oni se pripremaju za uništenje Irana’

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.