Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

LOKALNI ŠERIFI PUNI AFERA POTOPIT ĆE PLENKOVIĆEV HDZ! Nije uspio pomladiti stranku i još je talac uhljeba!

Autor: Ivana Violić

Svaki tjedan skandal jedan. Tako nekako u posljednje vrijeme funkcionira HDZ, stranka kojom je prije nekoliko mjeseci na unutarstranačkim izborima u cijelosti ovladao premijer Andrej Plenković. Iako Plenković prilično stabilno rukovodi svojom Vladom, vješto manevrirajući svim krizama koje pritišću zemlju, od korone do gospodarskih i drugih problema uzrokovanih potresima, u njegovu HDZ—u situacija je daleko od idealne.

Istina, rejting vladajuće stranke, ako je vjerovati anketama, brojnim aferama Plenkovićevih kolega nije ugrožen, no dobro je poznato da su ankete u Hrvatskoj varljive. Da su ankete točne i da se na njih isplati oslanjati, danas bi državom, umjesto Zorana Milanovića, vladala bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a Škorin pokret političku bi vodu mutio sa 30-ak zastupnika.

Vojska sumjivih

S druge strane, čak i bez pogleda na ankete, nije teško razaznati da se u najvećoj oporbenoj stranci upravo događa velika kriza. Iako se novi šef SDP-a Peđa Grbin nije uspio nametnuti kao vođa oporbe koji bi mogao parirati Plenkoviću. No to što Partija propada, za HDZ je tek djelomično olakšavajuća okolnost jer ne treba zaboraviti da je Plenkovićeva stranka baš na sukobima sa socijaldemokratima nerijetko dobivala jeftine poene, vadeći se na izlizanu mantru o domoljublju, lijevima i desnima. Danas je Plenković HDZ postavio čvrsto u politički centar, a SDP zapravo više i nema ideologije, pa takva retorika ne može proći.

No zato Plenković na lokalnoj razini ima vojsku dužnosnika na koje nema nikakav utjecaj, bez obzira na to što je osobno inzistirao na drugom krugu stranačkih izbora, kada se usred koronakrize biralo vodstvo lokalnih organizacija. Znajući da su pred njim lokalni izbori, Plenković je ipak djelomice morao odustati od dugo najavljivanog pomlađivanja stranke i pojedine organizacije prepustiti kadrovima koji godinama žive na nepotizmu, sumnjivim poslovima i uhljebljivanjima.

To je vidljivo iz niza slučajeva kojima javnost svjedoči u zadnje vrijeme, od slučaja sisačkog župana Ive Žinića do Darka Puljašića i niza drugih koji se u medijima spominju. Sve su to, s jedne strane, politički kapitalci koji osvajaju glasove, a s druge strane, aferama obilježeni kadrovi koji štete Plenkovićevu rejtingu, premda on s njima i njihovim aferama nema doticaja, dobio ih je u nasljedstvo iz nekih drugih, ali očito ne previše drugačijih HDZ-ovih postava.

No da ni novi mladi kadrovi nisu jamstvo za umivanje i regeneraciju stranke, potvrdio je i slučaj Tušek. Mladi zagorski HDZ-ovac slovio je kao mlada nada stranke. O njegovu potencijalu uvelike se govorilo po stranačkim kuloarima, a veliki poticaj ovom utjecajnom HDZ-ovcu bila je ne samo Plenkovićeva potpora nego i prijateljstvo s Gordanom Jandrokovićem, ali i s ministrima Olegom Butkovićem i Zdravkom Marićem. I sam je Tušek, prema snimkama koje su dospjele u medije, imao ministarske ambicije, no po svemu sudeći, i odriješene ruke za mešetarenje i političku korupciju nalik na onu zbog koje je Sabo odslužio zatvorsku kaznu.




Nesigurni kandidati

Sve su se Tušekove ambicije, pa i potencijalna kandidatura za krapinsko-zagorskog župana, rasprsnule u nekoliko minuta snimke. To što je odstupio s dužnosti šefa stranačke organizacije u zagorskom kraju stranci je uoči svibanjskih lokalnih izbora izazvalo ozbiljne glavobolje, jer baš su u njega polagali sve nade za povijesno osvajanje krapinske županije u kojoj godinama stoluje SDP. Vladajuća stranka Tušekovim padom ostala je kratkih rukava pa na vidjelo opet uoči izbora izlaze kadrovski problemi.

Upitno je kakav će rezultat u Sisačko-moslavačkoj županiji ostvariti Žinićev nasljednik Celjak, a dosta dramatično je i u Ličko-senjskoj županiji, gdje će se stranka morati prikloniti starom kolegi Darku Milinoviću jer Plenkovićev favorit Kustić nema namjeru sudjelovati u kampanji za lokalne izbore. Vladajuća stranka zasad dvoji i oko kandidata za Vukovarsko-srijemsku županiju, a kadrovska kriza trese ih i u Butkovićevoj Primorsko-goranskoj županiji koja ionako slovi kao SDP-ova utvrda. U Dalmaciji će Plenković biti prisiljen podržati župana Bobana premda mu nije pretjerano sklon, dok će se u zadarskom kraju, kako zasad stvari stoje, u utrci za župana okušati osebujni Božidar Kalmeta.




No, načelno, u većini županija Plenković je prisiljen u utrku ići s kadrovima koji plešu po rubovima različitih afera, šteteći pritom ponajviše njemu. Ništa bolja situacija nije ni u gradovima. Kandidata za Rijeku HDZ još nema premda je oporba u tome gradu prilično živahna – tu će se natjecati Mostov Marin Miletić, SDP-ov Marko Filipović, ali i Katarina Peović koja nije bez potencijala.

Vječni Željko

U Splitu je HDZ-ov kandidat Vice Mihanović, no on nije bio Plenkovićev, nego izbor Ante Sanadera. S druge strane, tu je i rezervna HDZ-ova igračica Branka Ramljak, ali i vječni Željko Kerum, čije šanse otpisati može samo politički naivac. Ozbiljnog kandidata za Split imat će i Škoro, a to bi, kako zasad stvari stoje, trebao biti čuveni Robert Pauletić.

U Osijeku se činilo da HDZ ima donekle stabilnu poziciju s mladim Ivanom Radićem, no račune im je pomrsila kandidatura Vladimira Šišljagića. Valja imati na umu da i Škoro za Osijek priprema zanimljiva iznenađenja jer mu je jedan od ključnih ciljeva osvajanje svoga rodnog grada. U Zagrebu je situacija također iznimno dramatična, Bandić je u kampanji odavno, a na njega je pak ozbiljno nabrušen Tomašević. Za to vrijeme HDZ iščekuje i analizira tko bi mogao biti taj netko tko će se suprotstaviti konkurenciji. Moguće je da će to biti iskusni menadžer Damir Vanđelić, no malo je vjerojatno da će to biti Plenkovićev miljenik i poznati liječnik Mislav Herman koji, prema tvrdnjama njegovih stranačkih kolega, nema pretjeranog potencijala.

Lokalne izbore teško je uspoređivati s parlamentarnima. Na tim je izborima Plenković vodio svoju osobnu kampanju te je zato znao na što može računati i koliko daleko može ići. Pobjedu je izvukao zahvaljujući uspješnoj borbi s pandemijom koronavirusa, no drugi val Plenkovićevu stranku, Vladu i ministre dočekao je posve nespremnima Građanima su dozlogrdile rigorozne mjere, gospodarstvo i zdravstvo su u kolapsu, broj nezaposlenih je u porastu, a sve te nevolje stišću Plenkovića uoči svibanjskih izbora na kojima će morati, kroz kampanje koje će voditi lokalni dužnosnici, demonstrirati vlastitu političku snagu.

Nervozni premijer

Premda su ovi izbori sudbonosni i nikad nestabilniji za SDP, i u sabornici je vidljivo da stasaju razne treće opcije koje bi Plenkoviću mogle pomrsiti račune i dovesti do njegova prvog ozbiljnijeg političkog poraza. Ako HDZ s lokalnih izbora ne izađe kao pobjednik, nije nemoguće da se u stranci počne propitkivati Plenkovićev legitimitet i opstojnost. Zna to vrlo dobro i on, a mnogi baš u tome vide razloge zbog kojih je premijer u zadnje vrijeme sve sjeđi i sve nervozniji. Upućeni svjedoče kako je spreman eliminirati sve one lokalne dužnosnike koji se povezuju s aferama, no isto tako naglašavaju da Plenković nije istražitelj i da je stranci koja je kadrovski osakaćena uistinu teško pronaći ravnotežu, a uz to osigurati kvalitetan rezultat koji je jamstvo Plenkovićeva opstanka, ali i stranačke budućnosti. Još jedan krizni izazov stoji pred Plenkovićem, dosad je sve prepreke uspješno savladao, a svibanj bi u konačnici mogao biti ili pokazatelj da je nedodirljiv ili pokazatelj da počinje njegov kraj.

Autor:Ivana Violić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.