Foto: Pixsell

LOBIJI KOJI UPRAVLJAJU HRVATSKOM: Tko stoji iza najmoćnijih političara u državi?

Autor: Iva Međugorac

Mađarski potrčko tako je predsjednik države Zoran Milanović opisao ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, na kojega se obrušio prije nekoliko dana, Ćorić je ubrzo te predsjednikove navode demantirao, no bez obzira na to postavlja se pitanje tko u hrvatskoj politici zastupa nacionalne interese s obzirom na to da većina domaćih rukovodećih političara u javnosti nosi stigmu da pripada nekoj višoj sili za čije interese lobira.

Tako primjerice premijera Plenkovića godinama prati stigma da je briselski igrač, štoviše, neki su u svojim istupima i uvredama išli i korak dalje pa su Plenkovića nazivali briselskim čatom, odnedavno se pak po političkim kuloarima šuška kako je Plenković sve skloniji zagovaranju američke politike, čemu je uvelike doprinio njegov angažman oko Inicijative tri mora.

Taj premijerov angažman pohvalila je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je među ostalim svoju karijeru gradila u Natou, tijekom mandata često je gostovala u SAD-u, a osim toga zabilježeni su i njeni susreti s Donaldom Trumpom pa je razumljivo da ju je pratila stigma zagovornice američke politike. Bivši predsjednik Ivo Josipović, baš kao i njegova kolegica Vesna Pusić u javnom su prostoru slovili za promicatelje britanske politike koja se nerijetko poistovjećivala s politikom zapadnog Balkana, kojega dio analitičara do dana današnjeg naziva novom Jugoslavijom. I na koncu, i sami predsjednik Zoran Milanović u ovom je smislu stigmatiziran, on pak nosi titulu ruskog igrača na hrvatskoj političkoj sceni.

Da je Zoki ruski igrač tvrdio je svojedobno pokojni Kuljiš, predsjednika je pak nerijetko hvalio ruski veleposlanik u našoj zemlji, a uz to jedan od prvih koji mu je čestitao pobjedu na izborima za Pantovčak bio je Vladimir Putin.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.