Goran Kovacic/PIXSELL

LJUBO JURČIĆ: U jučerašnjoj kritici predsjednice jedna ga je stvar posebno iznenadila!

Autor: dnevno.hr

Ekonomist je komentirao i izjavu Martine Dalić koja je ono što vlada radi u Agrokoru nazvala "najvećom reformom" u Hrvatskoj ikad

U Novom danu gostovao je ekonomski analitičar i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić.

Predsjednica je jučer u Opatiji kritizirala Vladu. Poručila je kako se ne zna tko i kako donosi odluke u Hrvatskoj, a njene riječi premijer nije dobro primio. Poručio je kako bi predsjednica najprije trebala sama artikulirati svoje želje.

“Nije to izgledalo tako… Iznijeli smo makroekonomske podatke koji pokazuju da Hrvatska raste, ali unatoč tom rastu tonemo prema dnu Europe. Bili smo druga najrazvijenija zemlja u socijalizmu, a sada je iza nas samo Bugarska. Predsjednica je rekla to isto, ali je dodala i svoje ocjene koje su stvorile atmosferu napada na vladu. Iako, nekoliko puta je naglasila da to nije rezultat samo ove vlade, nego i prethodnih. Zaključila je da ne bi bilo dobro da i za dvije godine pričamo opet kako nismo ništa napravili, a trebali smo. Ovo je malo naglašeno jer predsjednica dolazi iz iste stranke koja formira vladu, a imaju različite poglede na situaciju”, kaže Ljubo Juričić za N1.

Rekao je kako ga je iznenadila rečenica da ne zna tko i gdje donosi odluke jer se to odnosi na njezino područje.

”Postoji procedura donošenja odluka i ne mogu znati što ju je navelo da to kaže. Kada je premijer prije par godina rekao da je donijeta politička odluka da se vrati Ina, a Sabor nije donio odluku, nije ni Vlada, i tada se postavljalo pitanje tko u Hrvatskoj donosi političke odluke”, kaže Jurčić.

Ekonomist je komentirao i izjavu Martine Dalić koja je ono što vlada radi u Agrokoru nazvala “najvećom reformom” u Hrvatskoj ikad.

“Situacija u Agrokoru je bila očekivana. Agrokor se dogodio kao negativna situacija, a dogodilo se i to da Vlada sada na Agrokoru može pokazati da nešto radi. Budući da nemaju drugih poteza, sada ovo što rade u Agrokoru žele pokazati kao efikasnosne i uspješne poteze. Sve ovo je rezultat nepoštivanja zakona i ugovora. Da su se poštivali rokovi plaćanja, ne bi bilo ove situacije, a država to treba nadzirati. Država nije trebala direktno dirati u Agrokor, nego je trebala osigurati provođenje zakona. Sada se to malo smirilo, a ništa se nije riješilo. Možda ćemo rezultate vidjeti za dvije do pet godina, a tužbe će trajati i desetak godina”, rekao je Jurčić za N1.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.