fbpx

Ljubavni trokuti, haaške i odvjetničke peripetije bivše novinarke Dijane Čuljak

Autor: I.B.

Nedavno osuđeni zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić kojemu je haaški sud nepravomoćno izrekao šesnaestogodišnju zatvorsku kaznu bio je u vezi s Dijanom Čuljak prije nego se udala za Vladimira Šelebaja.

Široj javnosti manje je poznato da je bivša novinarka i medijska poduzetnica Dijana Čuljak prije nego što je stupila u brak s Vladimirom Šelebajem održavala dugogodišnju ljubavnu vezu s hercegovačkim poduzetnikom, bivšim zapovjednikom vojne policije HVO-a i odnedavnim haškim osuđenikom Valentinom Ćorićem. Prvostupanjskom presudom tog suda, Ćorić je osuđen na 16- godišnju zatvorsku kaznu u procesu koji se vodi protiv šestero čelnika Herceg-Bosne.

Poznanstvo Ćorića i Dijane Čuljak datira iz vremena kada je ona, kao ratni reporter, izvještavala s bosansko-hercegovačkog ratišta.
Ulogu Dijane Čuljak, ali i eventualnu kaznenu odgovornost, posebice u slučaju nestalih zarobljenika na Heliodromu, odnosno u slučaju ratnog zločina prema zarobljenim i ubijenim borcima Četvrtog korpusa Armije BiH u mostarskoj zgradi 'Vranica' u svibnju 1993. žele ispitati obitelji žrtava. Smatraju da je upravo novinarski prilog u kojemu Čuljak zarobljenike, prilikom uhićenja, naziva 'ekstremistima' i 'mudžahedinima' koji su držali hrvatske civile, zapečatila njihovu sudbinu. Pravni zahtjev za utvrđivanjem odgovornosti Dijane Čuljak predstavnici žrtava uputili su nedavno i hrvatskim vlastima, što su prenijeli svi mediji u regiji.

Ćorić, koji je u vrijeme ljubavne romanse s Čuljak već bio u braku, s novinarkom je ostao u prisnim odnosima i nakon njezine udaje za Šelebaja. Redovite kontakte s Dijanom Čuljak održavao je preko čovjeka od svog najvećeg povjerenja, vojnog specijalca HVO-a i veterana Igora Lucića, kojega je Čuljak zaposlila kao glavnog operativca u njezinoj producentskoj Core Media, gdje je bio zadužen za brigu o njenim poslovnim i privatnim interesima.
U aferi Core Media, podsjetimo, Čuljak je zajedno sa suprugom, osumnjičena za višemilijunske malverzacije, zbog čega je provela nekoliko mjeseci u remetinečkom pritvoru.
Svoj afinitet prema oženjenim muškarcima (Šelebaj je također bio u braku kada su se upoznali), i prema visokorangiranim policajcima Dijana Čuljak potvrdila je i kroz izvanbračnu aferu koju je krajem 2009. započela s Oliverom Grbićem, kontroverznim bivšim ravnateljem policije.


Čuljak i Grbić, po savjetu njezina odvjetnika Anta Nobila, u posljednje vrijeme pojačano opovrgavaju svoju vezu, svim sredstvima šireći priču kako više nisu zajedno te kako je remetinečka epizoda Čuljkove presudila njihovoj ljubavi. No, dobro upućeni u aktivnosti poslovno-ljubavnog para Čuljak-Grbić, nisu nasjeli na taj prozirni igrokaz. Čuljak je čak, zbog Grbića, otkazala i punomoć Anti Nobilu koji ju je kratko zastupao u brakorazvodnoj parnici koju je pokrenuo Vladimir Šelebaj. Grbić je Nobilu zamjerio što ga je preko svog branjenika, potpredsjednika Sanaderove Vlade Damira Polančeca, prokazao kao autora niza anonimnih prijava protiv čelnika tada oporbenog SDP-a. Grbić je u to vrijeme bio HDZ-ov glavni ravnatelj policije. Ipak, nakon uhićenja Dijane Čuljak, na scenu ponovno stupa Anto Nobilo, još jedna haška veza iz njezinih reporterskih dana.

U vrijeme kada je Čuljak bila glavna dopisnica iz Haaga i kada je pratila suđenje hrvatskom generalu Blaškiću, kojega je branio Nobila, tadašnji glavni obavještajac Markica Rebić otkrio je da poznati odvjetnik i novinarka održavaju ljubavnu vezu, što je navodno, značajno utjecalo na njezin način izvještavanja o samom sudskom postupku. Cijelu aferu objavio je tjednik Globus, no ta se veza ubrzo počela uspješno zataškavati. Dijana Čuljak zasigurno nije ni slutila da će joj jednog dana zatrebati i odvjetničke usluge bivšeg ljubavnika u kaznenom postupku protiv nje same.

Autor:I.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.