screenshot: N1

KULTURNJACI OPLELI PO MINISTRU KULTURE: ‘Slobodan Milošević bi bio sretan da je imao Hasanbegovića’

Autor: A. Pranjić

"Prije svega, ova je inicijativa skupila 3500 potpisa u kratkom razdoblju. Oko nje je okupljena široka platforma kulturnih djelatnika u različitim profesijama, radi se o širokoj fronti, a ne o partikularnom interesu", rekao je Buljan.

Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski Pen centar, Platforma 112 i Inicijativa kulturnjaci 2016 traže smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovićevu. Kulturnjaci smatraju da Hasanbegović kojeg su povjesničari ocijenili kao apologeta ustaškog režima, nema što raditi na čelu ministarstva kulture.

U emisiji ‘Novi dan’ televizije N1 gostovali su pisac Edo Popović i kazališni redatelj Ivica Buljan koji se slažu da Hasanbegović mora otići.

“Prije svega, ova je inicijativa skupila 3500 potpisa u kratkom razdoblju. Oko nje je okupljena široka platforma kulturnih djelatnika u različitim profesijama, radi se o širokoj fronti, a ne o partikularnom interesu”, rekao je Buljan.

Ovaj redatelj tvrdi da se 1994. prvi put u Hrvatskoj pojavila Inicijaiva kulturnih djelatnika, kad su predstavnici odmah pozvani na razgovor u Vladu, dok sadašnja vladajući struktura uopće ne reagira.

“Od samog trenutka kada je Hasanbegović postavljen za ministra, pokazao je da se, od onog što desetljećima u radu tvrdi, ničim nije ogradio. Naša inicijativa stoji iza toga da je kultura u ovom društvu od primarne važnosti, ovo društvo nije nastalo ’91., i ne smije se isključiti sve velike kulturne umove 20. stoljeća”, dodao je Buljan.

“On je rekao da su neprihvatljivi ustaški zločini, ali nije rekao ničim da je ustaški režim neprihvatljiv. To je najspornije u njegovom imenovanju. Nije riječ samo o stvarima koje je u mladosti govorio i činio, nego je lani dao intervju čije se izjave temelje na inzistiranju jednog naraštaja, na brisanju svih dostignuća prethodnih naraštaja, a naročito je sporna tvrdnja da je ’90. i ’95. jedina ratna pobjeda Hrvatske u 20. stoljeću. Znate li tko je to tvrdio? Milošević. Oni su negirali sudjelovanje Hrvata u partizanskom pokretu i narodnooslobilačkoj borbi. Mislim da bi Milošević bio sretan da je imao jednog ovakvog propagandistu. Naravno da samo čovjek iz kulturnog sektora može jedini biti dobar ministar kulture”, kazao je Popović.

Neki tvrde kako se Hasanbegoviću treba dati prilika da se dokaže, no Buljan se s time ne slaže.




“Zamislimo da je netko imenovan ministrom kulture i da mu se daje 100 dana da uopće prepoznamo njegove stavove? Rezultati izbora nisu ni približno takvi da bi se desnici dalo za pravo da tvrdi da je nadmoćmno pobijedila”, tvrdi Buljan te dodaje da je pozicija ministra kulture vrlo osjetljiva.

“Prva simbolička gesta novog ministra je ukidanje Vijeća za neprofitne medije, i odmah znamo simobličnu vrijednost toga. Atakirao se važan izvor sloboda. Došli smo u apsurda da čak i vrlo desne vlade u svijetu na to mjesto biraju osobe koje imaju razumijevanja za različite interese, ali i različite ideje”, kazao je te dodao kako je samo sudjelovanje Hasanbegovića u inicijativi U ime obitelji već pokazalo da on nije za različitost.

Izjavu Tomislava Karamarka “koji je rekao da ćemo samo kod kuće moći slobodno govoriti i misliti što hoćemo” prokomentirao je Popović.




“Sve ove priče oko Hine, javne televizije… Pokušaj hvatanja za vrat tih institucija mi daje za pravo da se plašim kamo nas oni vode. Podrška novom ministru kulture nije došla iz kulture, nego iz povijesti. Ne znam nikoga ozbiljnog iz kulture tko ga podržava osim Banca i Thompsona, kojeg ipak ne bih svrstao pod kulturu”, kaže Popović.

Buljan kaže da ni novac nije prva stvar kada se govori u kulturi.

“Kad se pita zašto kulturni djelatnici imaju osobnu odgovornost reagirati na ovakve pojave – naša zadaća i jest osigurati slobodu drugačijeg, i slobodu izražavanja. Mi se moramo izjasniti preko onih temeljnih problema u društvu, a oni su u ovom slučaju netolerancija, i to što su osnovni principi tolerancije narušeni.”

“Inicijativa ide dalje, imamo raznih načina traženja odlaska Hasanbegovića s dužnosti, to je krajnji cilj, da ode s pozicije na kojoj mu nije mjesto. Kulturu nije mogao ni Staljin pripitomiti, na njoj su i mnogo jači od njega slomili zube. Ako i prestane financirati kulturu, kako je Zagreb prepolovio davanja, objavit ćemo djela u Bosni, Srbiji… To neće biti prvi put”, rekao je Popović te dodao da se neće predati.

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.