fbpx

Linićeva uzdanica u sukobu interesa zbog Sunčanog Hvara

Autor: dnevno.hr

Marija Hrebac, koju je za funkciju direktorice Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka predložio Slavko Linić, ujedno je i šefica Nadzornog odbora Sunčanog Hvara, gdje ju je dovela Orco grupa, te je pitanje čije će interese štititi u arbitražnom postupku koji je protiv Vlade RH inicirala Orco grupa.

Prošlotjedna najava arbitražnog postupka koji je protiv Vlade RH inicirala Orco grupa zapravo je otkrila i jedan od dosad najizraženijih sukoba interesa, a u kojem se nalazi Marija Hrebac, dužnosnica od iznimnog povjerenja aktualne Vlade. Taj sukob interesa ujedno otkriva i dvostruke kriterije kojim se u pojedinim situacijama rukovode istaknuti članovi aktualne Vlade, piše Aktual. U ovom slučaju to je ponajprije Slavko Linić, koji je Mariju Hrebac i predložio za istaknutu funkciju u državnoj upravi.

Krajem proteklog tjedna Orco grupa, nominalno partner Vlade RH u najvećoj hvarskoj hotelijerskoj tvrtki Sunčani Hvar uputila je nedavno Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka u kojem od države traži odštetu koja bi mogla premašiti 30 milijuna eura. Orco grupa je taj zahtjev uputila zato što tvrdi da država nije izvršila obveze u okviru javno-privatnog partnerstva u Sunčanom Hvaru. Te se obveze tiču rješavanja neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji opterećuju neke hvarske hotele i kampove, a među tim su sporovima i oni s Katoličkom crkvom. Orco tvrdi da im je zato dobit manja od očekivane pa sada traži da im država isplati odštetu od 25 milijuna eura uvećanu za kamate. Niti Vlada nije bez primjedbi na suradnju s Orco grupom, a ovaj novi spor nije jedini u odnosima dviju strana. Jean François Ott, šef Orco grupe, koja ima nešto više od 56 posto dionica Sunčanog Hvara, svojedobno je prijetio tužbom protiv Hrvatske međunarodnom sudu, a u Zagrebu je čak bio privođen i na obavijesni razgovor. Sumnjičilo ga se da je s još nekoliko osoba iz Sunčanog Hvara izvukao više od 200 milijuna kuna te za brojne druge nezakonitosti u poslovanju. Sukob je bio toliko dubok da se jedno vrijeme spominjala mogućnost i da Sunčani Hvar postane kočnica Hrvatskoj na putu prema članstvu u EU, a proteklih dana čini se da je ponovo eskalirao.

Ovaj slučaj zanimljiv je i zbog Marije Hrebac, jer se ne zna kako će se ona ponašati u eskalaciji sukoba Vlade i Orco grupe te čije će interese zastupati. Ona je u javnosti u više navrata predstavljena kao šefica nadzornog odbora Sunčanog Hvara. To ne bi bilo sporno da ona u tom odboru ne predstavlja ni manje ni više nego interese Orco grupe. Da je Mariju Hrebac u nadzorni odbor Sunčanog Hvara dovela upravo Orco grupa, potvrđuju i brojni medijski napisi u kojima se to konstatiralo. To se, primjerice, konstatira i u jednom od tekstova koji je u dnevnim novinama objavljen koncem veljače prošle godine, a u kojem se najavljuje pozitivan zaokret u poslovanju Sunčanog Hvara. Tako se u tom tekstu konstatiralo i sljedeće: “situacija se u tvrtki promijenila od trenutka kad je Fond za privatizaciju svoje nadležnosti prenio na Agenciju za upravljanje državnom imovinom, dok je istodobno Orco grupa na čelo nadzornog odbora hvarske hotelske kuće dovela Mariju Hrebac…”


Prema javno dostupnim izvorima, Marija Hrebac surađuje s Orco grupom od studenog 2010., kada je preuzela vođenje projekata koje grupacija ima na području Hrvatske, s naglaskom na nadzor i kontrolu provedbe plana restrukturiranja u Sunčanom Hvaru.

Taj potez Orco grupe nije bio sporan sve do trenutka u kojem je Marija Hrebac preuzela funkciju direktorice Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. Ta državna agencija vodi se kao vlasnik 12 posto dionica Sunčanog Hvara. Tijelo koje upravlja tom agencijom čine četiri člana, a to su prvi potpredsjednik Vlade, koji je po položaju predsjednik Uprave, zatim ministar financija te predsjednici saborskih Odbora za financije i državni proračun te Odbora za gospodarstvo. Članovi Uprave Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka su za vrijeme mandata aktualne Vlade Radimir Čačić, koga je nedavno naslijedila Vesna Pusić, Slavko Linić te Srđan Đurković i Igor Rađenović, koji vode spomenuta dva saborska odbora. Radom te Agencije rukovodi Marija Hrebac, koju je na tu dužnost imenovala Vlada, na prijedlog Uprave.

Marija Hrebac diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Iza sebe ima višegodišnje profesionalno iskustvo u području financija i operativnog poslovanja. Obnašala je više vodećih financijskih funkcija u velikim američkim, francuskim i austrijskim tvrtkama na području srednje i istočne Europe te sjeverozapadne i zapadne Afrike. Da se radi o osobi od iznimnog povjerenja Vlade, potvrđuje i činjenica da je Marija Hrebac bila šefica povjerenstva koje je odlučivalo o izboru najpovoljnijeg ponuđača na međunarodnom javnom natječaju na kojem je Vlada birala najpovoljnijeg kandidata za savjetnika za davanje hrvatskih autocesta u dugoročnu koncesiju.

Da se Hrebac zapravo nalazi u neodrživoj poziciji, pokazuju i neki njezini javni istupi iz srpnja 2011. Tada je istupala kao glasnogovornica interesa Orco grupe i u intervjuu Poslovnom dnevniku kritizirala Vladu zato što AUDIO još nije bio isplatio Sunčanom Hvaru dogovorenu višemilijunsku pozajmicu. “Nažalost moram konstatirati da danas opet svjedočimo kašnjenju, odugovlačenju i neispunjavanju preuzetih obveza od strane države”, izjavila je u tom intervjuu Marija Hrebac.

Na skupštini Sunčanog Hvara koja se 10. rujna 2012. održala u zagrebačkom hotelu Esplanade, Mariju Hrebac kritizirao je Mirko Sule, nekoć zaposlenik Sunčanog Hvara i vlasnik manjeg paketa dionica tvrtke. Sule je na skupštini društva, među ostalim, izjavio I sljedeće: “Svi smo upoznati sa činjenicom da je Marija Hrebac na skupštini društva održanoj 03. 01. 2011. od strane Orco grupe imenovana u nadzorni odbor, a 19.07. 2011. postala je i predsjednica nadzornog odbora. Koliko sam informiran ista je i preko svoje firme Proficon angažirana kao kontultant da vodi poslove u Sunčanom Hvaru za Orco grupu, što god to značilo. Dakle angažirana je od strane Orco grupe kao član nadzornog odbora i konzultant, a prošlu zimu je od strane vlade imenovana za ravnatelja Državne agencije za sanaciju banaka i osiguravanje štednih uloga. Time je po mojem mišljenju došla u sukob interesa. Prema daljnjim informacijama, a što bi mogli potvrditi i mnogi zaposlenici Sunčanog Hvara, Marija Hrebac često dolazi u upravnu zgradu i zapravo upravlja sa tvrtkom, što kao član nadzornog odbora po zakonu o trgovačkim društvima nikako ne smije raditi, tim više što se niti jedna veća odluka ne smije provesti bez njenog odobrenja.”

Prema informacijama iz sudskog registra Marija Hrebac vodi se kao jedini osnivač tvrtke Proficon iz Karlovca, koju je Sule spomenuo u svom kritičkom istupu na skupštini Sunčanog Hvara. Ona je tu tvrtku osnovala polovinom 2010. Prema istim informacijama kao direktor te tvrtke vodi se Sandra Mandić iz Zagreba, koja je direktor postala na temelju odluke od 16. travnja 2012. Do tog trenutka Marija Hrebac ujedno je bila i direktor te tvrtke. To pokazuje bilješka uz financijsko izvješće 2011., dostupno na internetskoj stranici Fine, u kojoj se kao direktor Proficona navodi Marija Hrebac. U tom se financijskom izvješću navodi da je Proficon u 2011. imao 1.191.178 kuna poslovnih prihoda te da se poslovni prihodi ostvaruju od “osnovne djelatnosti društva i to od posredovanja za poduzeće Orco grupa iz Češke”.
Sule tvrdi da Marija Hrebac i u današnje vrijeme zapravo često vuče i upravljačke poteze, ali isključivo u konzultaciji s Jean-Françoisom Ottom, koji je na zadnjoj sjednici nadzornog odbora imenovan zamjenikom predsjednika nadzornog odbora tvrtke. Na istoj sjednici imenovana je i nova uprava. Sule tvrdi da do danas nije uspio doći do zapisnika sa skupštine društva u kojem je Mariju Hrebac optužio za sukob interesa.

Prošli tjedan najavljeni novi sukob Orco grupe i države ponovo aktualizira to pitanje. Njezina je pozicija u Sunčanom Hvaru teško održiva i zbog još nekih okolnosti. Marija Hrebac kao šefica Državne agencije za sanaciju banaka upravlja imovinom nekih banaka i udjelima u nizu tvrtki koje je država preuzela kroz sanacijske programe banaka. Može se postaviti pitanje smiju li te tvrtke poslovati sa Sunčanim Hvarom, ili bi li u Croatia banci smjeli odbiti neke sugestije Marije Hrebac koje bi se ticale njihovih potencijalnih poslovnih odnosa sa Sunčanim Hvarom. Ako bi ona sugerirala nekim bankama da se poslovno vežu uz Sunčani Hvar, bi li to ona činila zato što štiti interese Orco grupe i što to znači za interese države?

Ako je Marija Hrebac imenovana u nadzorni odbor Sunčanog Hvara kao predstavnik Orco grupe, onda bi se trebalo podrazumijevati da i ona misli da bi država Orco grupi trebala isplatiti 30 milijuna eura zbog neizvršenih obveza. Marija Hrebac morala bi se odlučiti na kojoj funkciji želi ostati raditi, jer ne može istodobno raditi u Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i zastupati interese privatne tvrtke u sporu protiv države. Zasad je nejasno je li taj sukob interesa u Vladi prošao nezamijećeno, ili ga Vlada tolerira. I jedna i druga moguća varijanta predstavljaju blamažu za vladajuću koaliciju.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.