Wikipedija

Likvidirali 272 osobe među kojima 103 djeteta: ‘Ovo je bilo prestrašno da bi bilo zaboravljeno”

Autor: Hina

Misom zadušnicom i komemoracijom u Donjem Docu je obilježena 75. godišnjica likvidacije 272 osobe, među kojima su 103 djeteta, koje su u tom mjestu u zaleđu Omiša 26. ožujka 1944. godine ubili pripadnici njemačke 7. SS divizije “Princ Eugen”.

Na obilježavanju te godišnjice bila je i savjetnica i izaslanica hrvatske predsjednice Mirjana Hrga. “Ne smijemo zaboraviti ove žrtve, ovo je bilo prestrašno da bi bilo zaboravljeno”, rekla je Hrga, dodajući da sjećanje na žrtve “mora biti utkano u dušu svakog Hrvata”.

“Ne smije se ponoviti”

Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović je istaknuo da se zločin kakav se dogodio u Donjem Docu “ne smije ponoviti” te da se žrtvama “trebamo klanjati i ukazivati na potrebu mira i tolerancije”.

Misu zadušnicu predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Obilježavanje 75. godišnjice sjećanja na 272 žrtve u Donjem Docu održano je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, a bio je nazočan i njegov izaslanik, saborski zastupnik Ante Babić.

 U Donjem Docu bio je i splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.