Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija

LIJEČNICI PREDLOŽU REFORMU HITNE POMIĆI: Na teren bi umjesto doktora išle obučene medicinske sestre

Autor: Iva Međugorac

Prošloga je tjedna od strane liječničkih udruga predstavljen Nacrt prijedloga reforme hitne medicine kojega su podržale udruge bolničkih i obiteljskih liječnika, ali i Hrvatska udruge djelatnika hitne medicinske pomoći te Hrvatsko društvo za hitnu medicinu. Prema njihovom prijedlogu, ukidanje županijskih zavoda za hitnu medicinu te spajanje s bolničkom hitnom službom kao i promjena sustava hitne pomoći po modelu u kojem bi pacijente s terena zbrinjavali timovi T2 bez liječnika, Hrvatska bi dobila efikasniji i povoljniji sustav hitne pomoći.

Prema strukovnom prijedlogu, pretvaranjem objedinjenih hitnih bolničkih prijema u odjele hitne medicine, u sklopu čega bi se u bolnicama zbrinjavali hitni pacijenti teže kategorije, dok bi se akutne pacijente niže trijažne kategorije zbrinjavalo kod liječnika obiteljske medicine, ginekologa, pedijatara i stomatologa. No, ta se trijaže na bi provodila od 20 do 7 sati. Kada je o spajanju izvanbolničke i bolničke hitne medicine riječ iznimku bi činili gradovi udaljeni od najbliže bolnice više od 80 km te otoci, a tamo bi se formirale izdvojene jedinice bolničkih hitnih odjela.

U slučaju prometnih nesreća i drugih stanja koja podrazumijevaju izlazak na teren u intervencije bi išao tim T2 u pratnji posebno educirane medicinske sestre i tehničara, prvostupnika sestrinstva koji bi zbrinjavali pacijente do bolnice. Na terenu bi se oformila i helikopterska hitna medicina, a ta bi se reforma provodila u dva dijela. Petogodišnje prijelazno razdoblje bilo bi potrebno za donošenje zakona, a potom bi se radilo na osposobljavanju, edukaciji i specijalizaciji medicinskih kadrova. “Ukidanjem županijskih zavoda za hitnu medicinu uštedjelo bi se na administraciji, ona bi se smanjila, a nestala bi nekolicina ravnatelja, rad bi bio puno efikasniji i brži”, objasnila je na konferenciji za novinare predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit.

Praksa u mnogim zemljama

Predstavnici strukovnih udruga podsjećaju kako je ovakva praksa prisutna u mnogim zemljama, u kojima liječnici djeluju u bolničkim odjelima za hitnu medicinu.

“Poanta je izvući liječnika iz kola hitne medicinske pomoći, gdje nije dovoljno iskorišten, i ostaviti ga u OHBP-u, a na teren slati samo timove T2 s tehničarima i sestrama s kompetencijama za samostalno djelovanje”, kazala je Šmit čije stajalište dijeli i šefica KoHoM-a Nataša Ban Toskić.

Primarna obiteljska medicina slaže se s kolegama u bolničkoj i hitnoj da postojeći sustav ne valja. Prijedlog radne skupine za izmjene zakona nije pružio adekvatnu promjenu u odnosu na stanje na terenu, ne sluša se glas struke, a izmjene se događaju praktički u apokalipsi zdravstvenog sustava i mogle bi se dodatno negativno odraziti na naš posao”, poručila je Ban Toksić.

Svoje stajalište na ovu temu iznio je i Daniel Šota prvi čovjek HUDHMP-a- koji smatra da bi njihov prijedlog trebao biti povod za razgovore s Ministarstvom zdravstva.




Udruge također predlažu i uvođenje uže specijalizacije intenzivne medicine specijalistima hitne medicine te beneficirani radni staž liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, kao i vozačima u hitnoj službi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.