Foto: Goran Sebelic / CROPIX

LIDL MORA PLATITI MASNU KAZNU! Strava: Znate li što su radili po Hrvatskoj?

Autor: Dnevno

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je nedavno trgovački lanac Lidl kaznom u iznosu od 807.500 kuna zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi trima dobavljačima. U istrazi slučaja, Agencija je utvrdila da je Lidl iskoristio svoju značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u odnosu na tri dobavljača s kojima je sklopio tipske ugovore o kupoprodaji proizvoda.

Lidl je naime, sklopio ugovore bez ograničenja trajanja kojima je trošak osiguranja kvalitete njihovih proizvoda prebačen na dobavljače, a u člancima ugovora pod naslovom Osiguranje kvalitete dodana je odredba Naknada za zasluge osiguravanja kvalitete temeljem koje se dobavljač obvezuje Lidlu platiti paušal u određenom postupku od vrijednosti robe koju isporučuje. Tim paušalom trebalo se platiti testiranje kvalitete proizvoda u laboratoriju koji biraju u ovom lancu, drugim riječima, Lidl je koristeći vlastitu tržišnu poziciju tjerao dobavljače da mu plate uslugu koju im Lidl nije dao. Uz to, i česte kontrole zdravstvene ispravnosti proizvoda trošak su koji se prebacuje na dobavljače, a testiranje kvalitete u pravilu se tiče proizvoda s kratnim rokom trajanja do devet mjeseci. Ta testiranja, prema zakonu, prvo provode proizvođači, odnosno dobavljači, dok se dodatna provjera na kojoj Lidl inzistira nalazi u mutnoj zoni.

“Takav način formiranja poslovnog odnosa odudara od ciljeva ZNTP-a, kojima se nastoji onemogućiti i zabraniti bilo kakav netransparentan prijenos bilo kakvog troška u vidu naknade od trgovca, zbog njegove pregovaračke snage na dobavljača”, navode iz Agencije.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.