Photo: Patrik Macek/PIXSELL

LIČKI PUTIN I HDZ-ov MOĆNI OPERATIVAC: Stari terenski ‘lisci’ opet postaju ključni Plenkovićevi igrači!

Autor: Iva Međugorac

Lički Putin i HDZ-ov moćni operativac! Titule su to kojima su godinama u vladajućoj stranci častili svoje kapitalce Darka Milinovića i Božidara Kalmetu, koji su nacionalne političke karijere izgradili u vladi bivšeg premijera Ive Sanadera. Dok je Kalmeta bio prvi čovjek Ministarstva prometa i ‘tata mata’ za farbanje tunela, osebujni Milinović vodio je Ministarstvo zdravstva. Uz to što im je dodirna točka vođenje ministarstava za Ćaću, njih dvojica, za razliku od mnogih drugih istaknutih HDZ-ovaca, nikada nisu zaboravili svoje korijene, pa ni lokalne stranačke središnjice iz kojih su lansirani na nacionalnu političku scenu.

Teška borba

Bez Milinovića danas ličkim krajem ne može proletjeti ni komarac, dok je Kalmeta godinama prvi čovjek zadarskoga kraja, a tu poziciju nije lako zadržati jer ga prati stigma tipa kojemu se ne vrijedi zamjeriti. I doista, dok se aktualni predsjednik vladajuće stranke Andrej Plenković ličkom županu Milinoviću zamjerio u trenutku kada ga je izbacio iz HDZ-a, Kalmetu je i na prošlim parlamentarnim izborima prometnuo u jednoga od svojih najvažnijih partnera za Dalmaciju.

Taj je posao Kalmeta izvrsno odradio donoseći HDZ-u u svojem kraju mandate kojima se nitko nije nadao jer se u Dalmaciji vodila bitka između umjerenog Plenkovićeva HDZ-a i konzervativnog Škorina Domovinskog pokreta. Ne samo da je Kalmeta izborio opstanak za svoju stranku, već se s posljednjeg mjesta svoje liste provukao u sabornicu preferencijskim glasovima, prepuštajući zatim svoju fotelju mladim nadama stranke. Baš zbog mladih nada svojega HDZ-a Plenković i jest ušao u obračun s Milinovićem zamjenjujući ga svojim kadrom Kustićem, koji se sada odbija kandidirati za župana te se konfrontirati s Milinovićem.

U svibnju HDZ-u neće biti lako ni u Zadru. Upućeni tvrde kako su tamošnjom stranačkom organizacijom zavladali strah i panika pa su odlučili odgoditi predstavljanje svojeg kandidata za gradonačelnika grada kojim trenutno rukovodi doktor Branko Dukić. Nije tajna da se SDP u ovome gradu pridružio Akciji mladih te prvi objavio kandidaturu nezavisnog kandidata i bivšeg saborskog zastupnika Marka Vučetića, preduhitrivši time HDZ u kojem muku muče s klanovskim borbama i podjelama.

U utrku za gradonačelnika rado bi ušao predsjednik zadarskog HDZ-a Šime Erlić, no njegovoj kandidaturi protivi se upravo Kalmeta, čiji je utjecaj u stranačkoj organizaciji u Zadru počeo kopnjeti jer se dio tog lokalnog članstva počeo buniti zazivajući i samog Plenkovića da se uključi u ovu priču. Kalmetinu aktivizmu u stranci nije previše sklon ministar policije Davor Božinović, no njega Plenković drži na distanci pa je upitno kako će se ta priča raspetljati. S druge strane, u stranci naglašavaju da će Erlić prije ili poslije morati pristati na to da bude Kalmetin pijun jer on ravna gradskom i županijskom organizacijom HDZ-a pa je posve irelevantno tko će biti gradonačelnik s obzirom na to da će glavnu riječ ionako, kao i uvijek dosad, imati Kalmeta.

Ta zadnja Kalmetina riječ počinje smetati HDZ-ovcima te je, prema tvrdnjama upućenih, samo pitanje vremena kada će situacija u zadarskoj organizaciji koja obiluje frakcijama eskalirati. Kalmeta se, slikovito nam objašnjavaju sugovornici, iz Zadra posljednjih godina okružio takozvanom vlaškom strujom koju čine načelnici općina u Zadarskoj županiji, ali nezadovoljstvo među članstvom iz glavne, gradske organizacije sve se teže krije pa su tračevi stigli i do samoga Kalmete koji želi da Dukić odradi još jedan mandat na čelu grada.




No interne ankete Dukiću u srazu s Vučetićem ne idu u prilog pa postoji mogućnost da HDZ prvi put u povijesti s Kalmetinim kandidatom izgubi Zadar, i to od ljevičara i profesora kojega je podržao Grbinov SDP. Ne treba zaboraviti ni na to da i na ove lokalne izbore osim socijaldemokrata u Zadru s jakim kandidatom zasigurno izlazi i Škorin pokret, ali i Hrvatski suverenisti koji bi ovdje također uskoro trebali istaknuti neko zvučno ime.

Svoje ime za Liku u vladajućoj stranci već su istaknuli, iako ne formalno. Riječ je o Ernestu Petryju, koji bi ovom kandidaturom trebao konkurirati Milinoviću. Međutim, u Lici kažu da tu od konkuriranja nema ništa i da Plenković slobodno već sada u ovoj županiji može računati na poraz. Nisu ni u Lici pripreme za lokalne izbore tekle složno i jednoglasno. Odluka o Petryjevoj kandidaturi donesena je u stranačkoj središnjici, iako je favorit lokalnih HDZ-ovaca bio Dražen Jurković, koji je dobro kotirao i na stranačkim anketama prema kojima je uživao potporu od 20 posto birača na temelju koje bi s Milinovićem ušao u drugi krug. Od tog Jurkovićeva drugog kruga nema ništa, a gnjevni HDZ-ovci u ličkoj županiji kažu nam kako su i sami skloni podržati bivšeg šefa Milinovića jer svojem kandidatu zamjeraju učestale političke transfere.

Stranačko šaranje




Naime, iz svojeg HDZ-a on se početkom dvijetisućitih pridružio Pašalićevu Hrvatskom bloku, koji nije dugo potrajao. Kako se Pašalićeva stranka ugasila, tako se ovaj skrasio kod Vesne Pusić i Ratka Čačića u HNS-u, da bi zatim na prošlim lokalnim izborima bio nezavisni kandidat Bure promjena, paralelno s time zadržavajući članstvo u HNS-u. Na koncu se, očito ne znajući kud bi više sa sobom, vratio u HDZ, u kojem je preuzeo poziciju tajnika Županijske organizacije. S pozicije tajnika sada će pokušati uskočiti na poziciju župana, međutim, to bi doista trebalo ostati samo na razini pokušaja, nakon kojega će HDZ biti prisiljen na suradnju s Milinovićem koji bi u dogovoru s bivšim stranačkim kolegama mogao ostati na poziciji župana gradeći uz to i svoju stranku Lipo.

Milinović je posljednjih nekoliko mjeseci u korektnim odnosima s Plenkovićem, koji mu je čak i nudio povratak u stranku, ali mu to nije palo na pamet jer mu je izbacivanjem iz stranke predsjednik Vlade povrijedio ego, učinio je to na telefonskoj sjednici i po hitnom postupku, kao da nije riječ o čovjeku koji je za HDZ odrađivao najtvrđe i najljuće terene. Ovom bivšem ministru povratak u nacionalnu politiku nije ni u primisli, u svojem kraju šefuje, ostavlja dojam nedodirljivog i to bi tako trebalo ostati.

Lokalni šefovi s kojima je Plenković pokušavao pronaći balans i u drugom valu stranačkih izbora, u isto vrijeme za njega se ispostavljaju kao prijetnja, ali i kao prilika. No dok se ne potvrdi rezultat izbora i Plenkovićeva pobjeda na njima, u vladajućoj stranci stanovat će strah, neizvjesnost pa i sukobi koji su opipljivi na svakom koraku, u svakom neformalnom razgovoru i na svakoj unutarstranačkoj kavi. Nikomu u HDZ-u nije svejedno jer gubitak lokalnih izbora koji im visi nad glavama znači i gubitak gradskih, županijskih pa i općinskih fotelja, a to bi na duge staze moglo imati posljedice i na parlamentarne izbore, ali i na Plenkovićev položaj u stranci.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.