LETICA SUOČIO ANU BRNABIĆ S ISTINOM O VELIKOSRPSKOM ZLOČINAČKOM POHODU: ‘Pokrenuli ste ratove koje ste izgubili!’

Autor: Dnevno

Sociolog i politički analitičar Slaven Letica napisao je pismo Ani Brnabić. Izjava srpske premijerke o diplomatskome sporu između Hrvatske i Srbije potaknula je Leticu, koji je devedesetih bio savjetnik pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, da joj dobronamjerno dokaže kako je u krivu.

Letičinu Facebook objavu u kojoj otkriva što to točno zamjera i njoj i srpskome predsjedniku Vučiću, donosimo u cijelosti:

“Poštovana gospođo Brnabić,

Pročitao sam Vaše izjave iz Luksemburga o najnovijem diplomatskom sporu između RS i RH.

Kao znanstvenik i kao čovjek koji je 1990-ih bio uključen u hrvatsku politiku – bio sam osobni savjetnik dr. Franje Tuđmana – dobronamjerno Vam želi kazati da naprosto niste u pravu u stavovima koje ste iznijeli o fašizmu i antifašizmu u Srbiji i Hrvatskoj.

Tužno je i opasno da nakon tragičnih iskustava iz posljednjeg desetljeća XX. stoljeća koji su okončani neuspješnim velikosrpskim zločinačkim pohodom na Hrvatsku, a zatim i Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, pokrenutim uz promidžbenu tezu kako tadašnje hrvatsko vodstvo obnavlja ‘ustašku NDH’, Vi ponovno inzistirate na tezi kako je u Hrvatskoj na djelu ustaška ili fašistička revizija prošlosti i sadašnjosti.

Svjestan sam da se ni Vama osobno, a još i manje predsjedniku Aleksandru Vučiću, nije lako suočiti sa stvarnošću i odgovornošću JNA i Srbije za ratove i ratna stradanja, pa i za masovni egzodus hrvatskih Srba iz Hrvatske, ali Vas svejedno uvjeravam da na toj retoričkoj i političkoj paradigmi sijete sjeme mogućeg novog zla.

Trideset godina nakon rata u Hrvatskoj dovoljno je da istini pogledate u oči i kažete: mi smo željeli i pokrenuli smo ratove koje smo na kraju izgubili.

Istina, a ne politička propaganda mogla bi biti zalog za uvažavanje činjenice da je SFRJ odavno mrtva i da slanje vojnika u stranu zemlju, ovog puta u Hrvatsku, mora uvažavati suverenitet naše zemlje i da ne može biti opravdano tvrdnjom kako je tih jedanaest vojnika i pitomaca u Republiku Hrvatsku pozvao jedan episkop SPC, Jovan Ćulibrk”, naveo je u svom pismu Letica.

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.