fbpx

Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a, bio je USKOK-ov doušnik

Autor: M.S.

Begovićeva uloga jasna je na temelju dvije optužnice - one za Fimi mediju i one protiv Ivana Mravka, Petra Ćubelića i Željka Kljakovića Gašpića, bivše članove uprave HEP-a, te Ljube Bušića i Ante Matića, šefove u tvrtki Monting PiM.

Kako je dio novca iz HEP-a i drugih manjih tvrtki završio u crnom fondu HDZ-a, USKOK je saznao preko Lea Begovića, predsjednika uprave HEP-a i nasljednika Ivana Mravka. Begović je, naime, otkad je doznao za sumnjive transakcije u HEP-u, povezane s Mladenom Barišićem, bivšim ravnateljem carinske uprave, sve prijavio USKOK-u te tako postao doušnik.

Kako piše Večernji list, Begovićeva uloga jasna je na temelju dvije optužnice – one za Fimi mediju i one protiv Ivana Mravka, Petra Ćubelića i Željka Kljakovića Gašpića, bivše članove uprave HEP-a, te Ljube Bušića i Ante Matića, šefove u tvrtki Monting PiM. Prema drugoj optužnici, čelnici HEP-a i Montinga su u crni fond strpali oko 700.000 kuna mita HDZ-u za gradnju termoelektrana u Zagrebu i Sisku. Sva petorica optuženika su se na kraju prošle godine nagodila s USKOK-om.

A što se tiče Begovića, njegov je ured bio ozvučen kako bi bili snimljeni sastanci na kojima se isplaćivala provizija od tri posto od ugovorenog posla. Dio novca je već bio predan Barišiću, no u međuvremenu je Mravak uhićen, a trebalo je u HDZ-ov fond staviti još 300.000 kuna. Kad je Ćubelić Begoviću to objasnio, ovaj je otišao na USKOK i prijavio sve.


‘Direktno gore kod Barišića’

Ćubelić je šefu HEP-a na prvom snimanom sastanku, u siječnju 2010. godine, objasnio i kako je prenošenje novca Barišiću obavljao Mravak. On bi sve dogovorio s kolegom iz Montinga i ‘to bi išlo direktno gore kod Barišića’. Ćubelić je rekao i da će ljude iz tvrtki koje su dugovale novac podsjetiti na dugove, pa će se oni najaviti i doći ostaviti novac.

Isto tako, Ćubelić je Begoviću na izravno pitanje potvrdio da je novac nosio i Kljaković Gašpić. Ćubelić je tada i dogovorio sastanak s ljudima iz izvođača radova, tvrtki Monting i Končar, Ljubom Bušićem i Tomijem Duževićem.

Begović je kasnije kontaktirao samo s Bušićem, koji mu je na sastanak poslao Antu Matića. Za njega je Ćubelić rekao da je bio Bušićev pomoćnik.

A HEP se u međuvremenu spominje i u kontekstu treće optužnice protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, javlja Večernji. Navodno će optužnica biti spremna za nekoliko dana, a riječ je o jeftinoj preprodaji struje šibenskoj tvrtci TLM i mostarskom Aluminiju. HEP-u je tako nanesena šteta od 600 milijuna kuna.

Ta optužnica bit će završetak istrage koja je krenula u svibnju 2010. godine. Tada se istraživalo i Polančeca, Mravaka i šefa TLM-a, Ivana Koštana. U sklopu te istrage Mravak je i uhićen. Polančec je tvrdio da su se sve odluke donosile u užem predsjedništvu stranke, dok je Mravak rekao da je sve radio po nalogu Ive Sanadera. Mravak više nije optužen, već samo svjedok.
Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.