Leko i Matić položili vijence za žrtve stradale u Jazovki

Autor: hina

U povodu europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima održana je komemoracija za sve žrtve stradale u jami Jazovka pokaj mjesta Sošice na Žumberku.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrad Matić danas su, u povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, pokraj jame Jazovke kod Sošica na Žumberku održali komemoraciju, položili vijence i zapalili svijeće za sve ubijene žrtve u toj jami.

"Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima je povijesni sat sjećanja, za razvoj vrijednosti koje demokracija sama po sebi nudi, čuvanje tih vrijednosti i sjećanje na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava", rekao je Leko novinarima nakon komemoracije i polaganja vijenaca pored jame Jazovke.
Leko, koji je prvi put na tom mjestu predvodio izaslanstvo Hrvatskog sabora, istaknuo je da ne prestaje borba za vrijednosti demokracije te da ona nije obilježena dnevnopolitičkim potrebama i političkim bojama.

"Ovo su vrijednosti civilizacije koja demokraciju kao sustav najbolje prepoznaje", kazao je. Upitan hoće li dolazak na Jazovku postati tradicija, predsjednik Hrvatskog sabora odgovorio je kako se zalaže za pronalaženje jednog mjesta gdje će se obilježavati sjećanje na sve žrtve. "Da to ne bude vezano niti za jedno grobište ili jamu, već da ima vrijednost koja će simbolizirati sve žrtve totalitarnih režima", rekao je Leko.

Ministar Matić, koji je i predsjednik vladinog Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, kazao je da su danas pored jame Jazovke i članovi toga povjerenstva, koji su različitih političkih pogleda. "Međutim, nakon 70 godina mi smo se došli pokloniti nevinim žrtvama, kako na Jazovki tako i u Jadovnom", rekao je.

Matić je istaknuo i da su to dva simbola koja su svih godina duboko dijelila Republiku Hrvatsku. Napomenuo je i kako to žele obilježiti sa povijesno-humanitarne strane, a daljnja istraživanja tko je i zašto počinio zločine spadaju u poslove Državnog odvjetništva i policije. Upitan je li zadovoljan radom Povjerenstva, Matić je odgovorio da jest, jako. "Ministarstvu branitelja je cilj da završimo i Domovinski rat, a kamo li ne Drugi svjetski rat, koji je sve ove godine Republici Hrvatskoj donosi puno razdora i štete. Mi u Povjerenstvu vidimo da to nema smisla i krenuli smo raditi vrlo ozbiljan posao", rekao je Matić.

Prema podatcima Hrvatskog leksikona, u Jazovku, prirodnu jamu pokraj sela Sošica u Žumberačkom gorju, početkom 1943. partizani su bacili tijela oko 250 ustaša, koje su partizani ubili. Tijekom 1945., nakon završetka Drugog svjetskog rata, komunističke vlasti bez suđenja su ubijali i u Jazovku bacali zarobljene ustaše i domobrane, te ranjenike i civile, navodi se.
Medijsko otkriće Jazovke u lipnju 1990. bio je neposredan povod osnivanju Saborske komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, te Društva za istraživanje ratnih i poratnih zločina i rehabilitaciju osuđenih osoba, navodi Hrvatski leksikon.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.