fbpx

LAVINA OTKAZA NA HTV-u: Perjanica Radmanova tima koja sređuje kazne kolegama – Mirna Zidarić! Pročitajte ostatak ekipe

Autor: I.Delić

Otkazima na javnoj televiziji ne nazire se kraj. Je li riječ o političkom ili profesionalnom obračunu, pitanje je koje se iz cijele farse nameće.

Ozbiljni pretresi, začinjeni politikom, odvijaju se proteklih tjedana na Hrvatskoj radioteleviziji. A da su se duhovi na javnoj televiziji uznemirili svjedoče otkazi dvjema perjanicama, i zaštitnim licima iste – Hloverki Novak Srzić i Elizabeti Gojan. Dok se dio javnosti i struka dižu na noge, Goran Radman od svojih nakana ne misli odustati. Kako bi i odustao kada uz njega čvrsto i ustrajno stoji politika, ista ona politika koja ga je ignorirajući njegove afere dovela na čelnu poziciju Hrvatske radiotelevizije. Provodi Radman svoju politiku, koja je ujedno i politika vladajuće koalicije, koja ga je postavila na značajnu funkciju s koje oblikuje javno mijenje. SDP je svjestan Radmanovih propusta, ali u predizbornoj godini nikome od šefova vladajuće stranke, ne pada na pamet smijenjivati ga zato što im uređivačka politika ide u prilog i daje vjetar u leđa. Nakon svih tih spoznaja govoriti o javnoj televiziji i nema pretjeranog smisla jer Hrvatska radiotelevizija javna je isključivo na polju financiranja. Jer kao što je dobro poznata cijela ionako osiromašena nacija financijer je HRT-a, koji bi građanima, a ne politici trebao biti u službi.

No, daleko su hrvatska politika i javno glasilo od poštivanja bilo kakvih pravila, o čemu svjedoče i javni obračuni, koje su nam poput cirkuske karavane servirali ovih dana. Doduše, onaj dio javnosti koji je inauguraciju prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, bio primoran gledati na Hrvatskoj radioteleviziji pod voditeljskom palicom Elizabete Gojan, mogao bi shvatiti zbog čega je ova dama dobila otkaz. Lavina kritika zatrpala je televiziju nakon njezina pristranog i nepripremljenog vođenja događaja koji je za hrvatski narod bio izuzetno značajan. Takvo vođenje, kada se povuku paralele s konkurentskim i komercijalnim televizijama, naprosto nije moglo proći nekažnjeno. S druge strane, zdravom mozgu teško je objašnjivo – zašto Hloverka. Ne stoga što je njezina profesionalna ljestvica nešto viša od one Gojaničine, već zato što su joj na Prisavlju oprostili podugačak rep afere koji se vukao za njom i njezinom prijateljicom Dijanom Čuljak. Nije li onda pomalo neobično da je Hloverki oproštena afera, ali ne i javna kritika na račun kolegice Gojan? Demokracija na HTV-u poprimila je očito neke nove, neobjašnjive i nedefinirane obrise koji neodoljivo smrde na ona vremena kada je Radman bio pionir maleni.

Otkazi zbog kojih se probudio uspavani čelnik novinarskog udruženja rumeni Duka, međutim nisu jedini. U javnosti se ovih dana moglo čuti kako su otkazi dvjema damama, tek početak političkog obračuna na Hrvatskoj radioteleviziji. Prijetnje otkazom stigle su na još neke adrese, pa su tako po prstima dobila još dva narodu relativno poznata lica- Branimir Bilić te kolega mu Jozo Barišić. Premda bi laici na prvu pomislili kako je Radman osamljen u pripremama otkaza svojih neistomišljenicima, po prisavskim hodnicima može se čuti kako ravnatelj HRT-a u svojim akcijama nije osamljen. Posao za njega odrađuje poznato sportsko lice javne televizije, odnosno sveprisutna Mirna Zidarić . No, baš kao u onim dosadnim reklamama to još uvijek nije sve. Naime, nakon što je dio djelatnika HRT-a ustao na noge zbog prijenosa inauguracije, Gojan ih je prijavila Etičkom povjerenstvu kojim presjeda Zidarić. Uz nju, članovi povjerenstva su i Andrea Čakić, Jana Haluza, Andreja Oreč, Jagoda Martinović te Eleonora Korošić Knez. Odluku o kažnjavanju i otkazima donio je tako cijeli Radmanov tim. Zamislite samo kakva ironija – djelatnike javne televizije, kažnjava se zato što su javno progovorili. Treba li onda zamjeriti onima kojima se ponekad učini da Hrvatska televizija nije Hrvatska već Jugoslavenska?


Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.