Foto: Goran Mehkek / CROPIX

KUŠČEVIĆ U VELIKIM PROBLEMIMA: Što je HDZ-ovca snašlo usred najveće krize u državi?

Autor: Iva Međugorac

Nakon što su prije nešto više od mjesec dana Uskokovi istražitelji od Sabora zatražili da skine imunitet bivšem HDZ-ovom ministru uprave Lovri Kuščeviću, ovih dana ponovno su se odlučili pozabaviti njime, pa je usred generalne krize Uskok proširio istragu protiv ovog HDZ-ovca.

Osim samog Kuščevića osumnjičeni su i njegova supruga, šogor, ali i splitski poduzetnik Ante Marinović. Nastavak istrage otkriti bi trebao pojedinosti o sumnjama u malverzaciju sa zemljištem u uvali Grška, a koje su se navodno odvijale u vrijeme dok je Kuščević bio načelnik općine Nerežišće.


U to vrijeme, odnosno od kolovoza 2011. do kolovoza 2015., Kuščević je bio koordinator donošenja i izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja svoje općine, a u tom procesu odbijen je Marinovićev zahtjev da se njegovo poljoprivredno zemljište od 105 tisuća metara četvornih uvrsti u plan za izgradnju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, no zato je Marinović prema tezama Uskoka s Kuščevićem postigao kompromis da će to učiniti u drugim izmjenama prostornog plana.

Usto, dogovoreno je da će mu kao protuutslugu Kuščević dati dio svojeg zemljišta, dio na kojem se nalazi vapnenica, stara nastamba koju se moglo urediti u gospodarsku zgradu. Do nje je Marinovićeva tvrtka trebala Kuščeviću zajamčiti nesmetan prilazni put, a prema pojedinostima iz proširene istrage, kako bi dvojac prikrio dogovor, usuglasili su se da u ugovor zavedu ime Kuščevićeva šogora Ivice Žuvića, ali i da naznače cijenu od 5180 eura koju nitko nije trebao platiti Marinoviću.

Dogovor je u međuvremenu i izrealiziran, a do konca 2012. godine Kuščević je prema Uskoku, autorima poslovnog plana predložio da Gršku uvrste u plan za izgradnju OPG-a, Marinović tamo nastavlja s gradnjom i poslovanjem, a Kuščevićev šogor dio zemljišta i vapnenicu prenosi na Kuščevićeva oca.

Uskok se zainteresirao i za dogovor između Kuščevića i njegove supruge Zorane zbog kupnje poljoprivrednih zemljišta u razdoblju od prosinca 2008. do ožujka 2018., koja su kasnije prostornim planom prenamjenjivana u građevinska. Kada bi se zemljišta prenamijenila Zorana Kuščević dalje bi ih prodavala, a kod kupnje zemljišta Kuščević bi pak vlasnicima prešutio podatak kako bi njegove parcele mogle biti obuhvaćene građevinskom zonom, sve je ugovore potpisala njegova supruga koja je za parcele izdvojila 60 tisuća kuna, dok je kasnije većinu prodala pod građevinska zemljišta na čemu je zaradila više od tri milijuna kuna. kuščevića Uskok spominje i zbog poslovnog prostora u vlasništvu obiteljske tvrtke.

U kolovozu 2013-godine Kuščević od svojeg tasta kojega je postavio za direktora, prije nego je trvtka zbog nelikvidnosti i dugova završila u stečaju, sklapa ugovor o kupoprodaji četiriju poslovnih prostora u poslovnoj zgradi u Supetru, pa tako bivši ministar po cijeni nižoj od tržišne kupuje 328,63 četvorna metra poslovnog prostora znajući da se radi o jedinoj vrijednoj imovini tvrtke.

Potom dogovara s bankom preuzimanje dijela kredita od 117 tisuća eura, čime podmiruje dio kupoprodajne cijene, dok ostatak od 236 tisuća kuna nikada nije isplatio na račun tvrtke, kao što se obvezao. Tu na scenu stupa splitski Trgovački sud na kojem se provodi stečajni postupak nad kuščevićevom tvrtkom koja se u srpnju 2013.godine briše iz sudskog registra.

No, HDZ-ovac poslovni prostor uspjeva za 301 tisuća eura prodati tvrtki Svpetrvs čije je oštetio i vlastitu tvrtku, a prema Uskoku i državni proračun.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.