Foto: Pixabay

KUPUJETE KRUMPIRE? Širom otvorite oči: Svjedočite velikoj obmani

Autor:

Ove je godine Hrvatska napokon proizvela dovoljnu količinu krumpira za domaće tržište, dok je oko 40 tisuća tona krumpira viška, odnosno za izvoz.

Bez obzira na to potrošači u našoj zemlji nesvjesno svjedoče apsurdnoj situaciji, naime u trgovačkim lancima i danas se nudi osjetno jeftiniji, uvozni krumpi na što je upozorio Damir Mesarić iz Udruge međimurskih proizvođača krumnpira koji tvrdi kako su se viškvi pojavili zbog podbačaja turističke sezone, ali i jako dobrog ovogodišnjeg uroda.

Međutim, tržišne viškove nemaju samo hrvatski proizvođači već i oni iz drugih europskih država koji krupmire na hrvatsko tržište plasiraju po cijeni od oko 50 lipa. S druge strane početna otkupna cijena domaćeg krumpira iznosi 1,5 kuna. “Spuštanjem cijene uništavaju domaću proizvodnju i onda se još kaže da domaći proizvođači nisu sposobni proizvoditi tako jeftinu hranu kao Europa”, izjavio je Mesarić za javnu televiziju.

Da ništa bolja situacija nije ni sa jabukama upozorio je pak Mladen Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore. “Imamo dovoljno domaće jabuke u Hrvatskoj, a mi po našim centrima nađemo austrijsku jabuku. To se ne može dogoditi u Austriji, oni odmah jasno i glasno prozovu taj centar”, tvrdi Jakopović. Konzultantica i stručnjakinja za prehrambenu proizvodnju Zvjezdana Blažić objasnila je kako unutar slobodnog tržišta EU nema mogućnosti da pojedina zemlja ograniči uvoz. “Takve mjere pokušala je uvesti Rumunjska, ali su ih brzo morali ukinuti jer EU institucije takve prakse ne dozvoljavaju”, objasnila je napominjući kako se problem kvalitete može riješiti jačom kontrolom inspektora, opsežnijim kontrolama na granicama i posebne pozornosti na uvoz iz trećih zemalja.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.