KUPUJETE JANJETINU ZA USKRS? Ne nasjedajte! Doznali smo tko prodaje rumunjsko, a tko domaće meso

Autor: Iva Međugorac

Dobra stara janjetina, mnogima je uz šunku omiljena poslastica u uskrsno doba, no da bi svojim ukućanima poslužili dobru, domaću janjetinu trebate prije svega obratiti pažnju na to kakvo meso kupujete. Da bi janjetina bila vrhunska važno je obratiti pozornost čak i na drvo kojim se loži vatra za janjce na ražnju. Ono prema tvrdnjama stručnjaka s Paga mora biti suho pa se tako najčešće rabi grab, hrast ili česmina.

Ipak, prije nego što uopće dospije do stola, janjetina se na dalmatinskim pašnjacima hrani samo domaćom i prirodnom hranom. Domaća, hrvatska janjetina okusom i mirisom je prepoznatljiva, a proizvođači i uzgajivači tvrde da konzumenti koji to prepoznaju ne pitaju za cijenu. Da je kvaliteta janjetine iz Hrvatske, odnosno s Paga odnedavno prepoznata i u svijetu svjedoči činjenica da je zaštićena oznakom izvornosti. Naime, Udruga uzgajivača paške ovce Rogujica iz Paga dobila je svojedobno Rješenje Ministarstva poljoprivrede prema kojem se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva Paška janjetina – zaštićena oznaka izvornosti. Spomenuta udruga još u lipnju 2013. Ministarstvu je dostavila zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva Paška janjetina.

Dokumentacija je pripremljena u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i zagrebačkim Agronomskim fakultetom. Na dobivanju izvornosti radilo se osam godina, a dobivanjem oznake paška janjetina postala je prva takvog tipa u Hrvatskoj. Da bi se do oznake došlo, ispitivanje je također rađeno godinama i to tako da su janjci mjereni na terenu kako bi se dobio parametar po kojem je paška janjetina specifična. I doista, da bi janjetina smjela nositi oznaku izvornosti, janje mora biti othranjeno na Pagu te se smije prodavati cijelo ili razrezanao na pola.

Janjetina mora biti zapakirana u foliju, a na svakoj treba biti dokumentacija na kojoj piše podrijetlo roditelja koji moraju garantirati da su othranjeni na ovom otoku. Kada se svi ovi podatci uzmu u obzir vrijedilo je vidjeti od kuda u hrvatske supermarkete i mesnice pristiže ovo ukusno meso te po kojoj ga je cijeni moguće nabaviti.

U ovom predblagdanskom vremenu, u mesnicama diljem Zagreba nudi se janjetina iz Like, a cijena joj varira i do 70 kuna po kilogramu, međutim mesari s kojima smo razgovarali tvrde da to nije preskupo.

”Onaj tko jednom kuša pravu ličku janjetinu, taj će cijeli život jesti samo ličku janjetinu’‘, otkriva nam jedan mesar. Za razliku od tržnica u trgovačkim centrima i sada unatoč koronakrizi moguće je pronaći janjetinu koja korijene vuče iz Rumunjske, takva je dobrim djelom zastupljena u Konzumu i nudi se za 60-tak kuna.

Isto vrijedi i za Kaufland, dok je u Intersparu za kilo mesa potrebno pripremiti do 70 kuna, a cijena mesa u Plodinama iznosi također oko 60-ak kuna. No, zanimljivo je kako se u trgovačkim lancima, za razliku od privatnih mesnica, hrvatska janjetina teško pronalazi. Inače, cijena prave paške janjetine ovisno o sezoni iznosi od 80 pa sve do 110 kuna po kilogramu.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.