iLUSTRACIJA,Sanjin Strukic/PIXSELL

Kupila meso u kojem je analizom pronađen izmet! Iz mesa se širio nesnosan smrad!

Autor: dnevno.hr

Prije nekoliko mjeseci inspekcija je u trgovačkim lancima zatekla kaotično stanje na odjelima svježeg mesa. U mesu je pronađena salmonela. Nadzor je proveden nad domaćim i uvoznim proizvodima, no nakon toga ništa se više nije dogodilo.

Ekipa HRT-ova Potrošačkog koda, na dojavu potrošača, odnijela je na analizu svinjska rebra domaćeg proizvođača. Nalaz je pokazao da je u mesu prisutna štetna bakterija Mojerela, koja dosad nije primijećena na našem tržištu.

Komad suhih rebaraca na prvi pogled izgleda primamljivo. A najbolje je, piše na deklaraciji, ako se upotrijebi do 17. prosinca. Dijana Č. kupila ga je i namjeravala skuhati ukusan ručak. “Otvorim meso iz vakuma i mene zaplahne takav smrad, cijela je kuhinja zasmrdjela. Imala sam već susret s pokvarenim smrdljivim mesom ali ovo je bilo već u fazi truljenja! Mene je to toliko naljutilo da sam odlučila spremiti to meso i otići reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju zašto nas truju”, rekla je HRT-u.

Kako odgovor od trgovca nije dobila, meso su odnijeli na analizu. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” najprije su proveli baketrijsku analizu. Trebalo je naime dokazati postoje li u mesu stafilokok, salmonela, anaerobne i enterobakterije. Otkrivene su – enterobakterije i to dva soja – seracija i mojerela. Mojerela dosad nije otkrivena u Hrvatskoj, a stručnjaci u Zavodu u mesu su je pronašli uz pomoću najnovijih metoda.

“Ta mojerela je prvi puta izolirana u Americi u državi Wisconsin i tamo je uzrokovala tegobe, tamo je uzrokovala kod ljudi proljeve, radi se o potencijalno opasnoj bakteriji”, kazala je Ivančica Kovaček dr.sc. Odjel za mikrobiološke analize, Nastavni Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Prisustvo drugog soja enterobakterije – seracije – stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa – čovjek, prenosi N1.

Nakon analize Dijana Č. je šokirana – dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu spadaju u fekalna zagađenja, odnosno – riječ je o izmetu. Fekalne bakterije uzrok su smrada koji se širio iz mesa – je li do kontaminacije došlo u vrijeme obrade ili u lancu prodaje – to je prema mišljenju stručnjaka sada teško reći.

Proizvođač tvrdi da redovito obavlja kontrole te da ne želi snositi krivnju. Poručuje da su oni također nakon žalbe gopođe analizirali rebra, a testovi su pokazali da je s mesom sve u redu. Takvo meso ne smije se prodavati, poručuju stočari – kontrole kvalitete postoje, no sustav, kažu, propušta, jer veterinarska inspekcija kontrolira samo pogone (klaonice).




U upravi trgovačkog lanca gdje je meso kupljeno slučaj ne žele komentirati. Ovaj put nesnosan smrad upozorio je kupca da s mesom nešto nije u redu, iako proizvođač tvrdi suprotno. Prema njima na meso je moglo utjecati više vanjskih čimbenika. No činjenica je da je analiza pokazala da su u mesu otkrivene fekalne bakterije koje su itekako mogle ugroziti zdravlje Dijane Č. i njezine obitelji.

 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.