FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

KUĆA U AMERICI, STAN I VILA U ZAGREBU I DUBROVNIKU! Gdje je nestao bogati hercegovački zet i Sanaderov ministar?

Autor: Iva Međugorac

Godinama je u tandemu s Ivom Sanaderom političkom scenom žario i palio zaboravljeni Miomir Žužul, nekadašnji ministar vanjskih poslova, koji je bio i hrvatski veleposlanik u SAD-u. politička karijera počela mu je stagnirati pod optužbama za korupciju, nakon čega ga u život vraća upravo Sanader.  Žužulovo ime u Hrvatskoj se uglavnom povezivalo s Plivom, jer je sa Sanaderom i bivšim direktorom te kompanije Željkom Jovićem u svečanoj loži u Veroni sredinom 2000-ih nazočio događanju na kojem je dogovarana prodaja Plive američkom Barru. Pisalo se doduše o Žužulu i godinama prije Plive pa se tako govorilo o njegovom milijunskom domu u Washingtonu u kojem je boravio po isteku diplomatskog mandata u Americi. U međuvremenu se o Žužulu pričalo kao o lobistu odvjetničkog ureda Squire Patton Boggs. Ne posluje Žužul danas više u tom uredu koji hrvatskoj javnosti nije nepoznat budući ga je upravo njega nekadašnji HNS-ov ministar gospodarstva angažirao u arbitražnom sporu Ine protiv Mola. Kada je okončao odvjetničku karijeru u spomenutom uredu, Žužul se okreće poslu u najjačem američkom uredu Arnold&Porter gdje gradi respektabilnu karijeru. Inače je njegova obitelj u Hrvatskoj, odnosno u Samoboru posjedovala tvornicu čarapa koja je zbog neracionalnog poslovanja u kontekstu kojega se spominjala njegova supruga propala, 200.tinjak radnika ostalo je bez posla, a desetogodišnja istraga rezultirala je kaznom od 11 mjeseci uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje od pet godina, ujedno je tada Tatjana Žužul bila primorana vratiti 628 tisuća kuna, koje je od tvrtke dobila koncem 1998. godine, ali je svakako zanimljivo kako je Žužul paralelno s financijskim krahom njegovih tvrtki stekao niz nekretnina, a ujedno je pokrenuo i privatno sveučilište u Dubrovniku.

Bivši diplomat, lobist…

Inače je ovaj nekadašnji Sanaderov ministar vanjskih poslova nekadašnji je hrvatski diplomat u Washingtonu, a bio je i lobist Bechtela, Podravke te mnogih drugih velikih korporacija.

Prema posljednjim informacijama, Žužul posjeduje vilu u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici, vlasnik je stana u Gundulićevoj ulici od 130 metara četvornih, a na popisu nekretnina je i kuća u Dubrovniku s pogledom na staru gradsku jezgru. U Americi posjeduje raskošan stan. Nakon što je 1993. godine postao hrvatski veleposlanik u SAD-u, svoju kuću u Zagrebu dao je u najam za izdašan iznos, što ne bi bilo sporno da u javnost nije dospio podatak kako nije plaćao porez na prihode od najma. Na koncu je retroaktivno platio neki iznos pa je priča gurnuta pod sag.

Pod sag je gurnuta i priča o namjeri hrvatske vlade da Bechtelu bez natječaja dodijeli posao izgradnje dionice autoceste od Dugopolja do Šestanovca vrijedan oko 2 milijarde kuna, a kada je javnost doznala da je Žužul svojedobno radio kao lobist za spomenutu tvrtku počelo se govoriti o sukobu interesa, budući da je tada bio ministar u Vladi, pa se, zamislite čuda, morao raspisati natječaj na kojem su pobijedili drugi izvođači.Nedugo potom, konkretnije 2006. godine Žužul je bio primoran napustiti Sanaderovu vladu zbog afere Imostroj, gdje se otkrilo kako je ta tvrtka prodana njegovom rođaku Ivanu Karinu, koji je poslovno partnerstvo ostvarivao s njegovom suprugom.

Rano je Žužul počeo graditi svoju putanju pa je tako prema vlastitom priznanju bio član Saveza komunista, gimnaziju je završio u Imotskom, studij psihologije u Zagrebu, a godinu kasnije bio je zaposlen u imotskoj srednjoj školi.Potom se na Filozofskom fakultetu penjao od asistenta do redovnog profesora. Početkom 90-tih ulazi u HDZ preko kojega je gradio diplomatsku karijeru, a oženjen je s Hercegovkom iz okolice Ljubuškog. Imaju četvero djece te je u prijateljskim odnosima s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.